8.1.2017
Kategorie: Společnost

Proč se inteligentním lidem často nedaří býti šťastnými

Sdílejte článek:

ANNA LEMIND

Všimli jste si, že některým z nejinteligentnějších a hluboce smýšlejících lidí se nedaří být šťastnými? Mohou mít milujícího partnera, rodinu a být úspěšní ve své práci, zatímco se cítí být sami, smutní a znechuceni. Jak řekl Ernest Hamingway: „Štěstí inteligentních lidí je nejcennější věcí, o které vím.“ Zde je 6 důvodů, proč je štěstí u inteligentních lidí takový vzácný jev:

[ad#clanek-respo]

1. Inteligentní lidé potřebují vše analyzovat

Mnozí lidé s vysokým IQ často přemýšlejí, neustále vše analyzují, co se děje v jejich životě i mimo ně. Může to být velmi vyčerpávající, zvláště v případě, kdy se jejich myšlenkové pochody stanou nežádoucími a frustrujícími.

Už jste slyšeli o přísloví, které říká: „Nevědomost je dokonalé štěstí.“ Je to přesné. Čím méně budete přemýšlet, tím více budete bezstarostní a budete se tak těšit ze života. Být schopni pochopit skryté úmysly lidí je dost na to, abyste se cítili zklamaní z celého světa. Natož zmiňovat se o pocitech, které přicházejí spolu s úvahou o filozofických otázkách, globálních problémech, nadčasových tématech, které nemají řešení.

2. Inteligentní lidé mají vysoké standardy

Inteligentní lidé vědí, co chtějí a nespokojí se s ničím jiným. To znamená, že je pro ně těžké být spokojeni se svými výkony, vztahy a doslova se vším, co má místo v jejich životě. Navíc, mnozí lidé s brilantním teoretickým myšlením mají špatnou praktickou inteligenci a idealistický pohled na svět. Takže, když jejich očekávání čelí surové realitě života a jiným lidem, vede je to ke zklamání.

3. Inteligentní lidé jsou na sebe příliš tvrdí

Dalším důvodem, proč inteligentní lidé nedokážou být šťastní je, že mají tendenci být na sebe příliš přísní. A nemluvíme jen o úspěších a neúspěších. Inteligentní, hluboce smýšlející lidé analyzují sebe a své vlastní chování takovým rigorózním způsobem, až záměrně vyhledávají skutečnosti, za které se obviňují.

Někdy prostě leží v posteli a začnou přemýšlet nad tím, proč se nedochovaly tak, jak by měly. A mohlo se to stát i před několika měsíci, či lety. Je to dost na to, aby jim to narušilo spánek a pokazilo náladu. Inteligentní lidé často zažívají takové situace, kdy se vracejí ke svým chybám. To vše znásobuje jejich vinu, nespokojenost a další negativní emoce, které mohou zničit jejich štěstí.

4. Skutečnost jim nestačí

Lidé s vysokým IQ se neustále usilují o něco větší – vzor, smysl a účel. Jejich hloubavost a snění nekončí – jejich neklidná mysl a představivost jim nedovoluje odpočívat a užívat si „dobré věci“ v životě. Myslíme si, že realita je pro ně nudná. Tito lidé touží po něčem fantastickém, idealistickým a věčném – a, samozřejmě, nikdy to ve skutečném světě nenajdou.

Už jste někdy zažili pocit, že sem nepatříte a měli byste žít v jiné době, nebo možná na jiné planetě? Velmi inteligentní a hluboce smýšlející lidé se cítí takto. Jak můžete být šťastný, když se cítíte jako cizinec ve světě, ve kterém žijete?

5. Nedostatek hluboké komunikace a porozumění

Někoho pochopit je největším zážitkem. Je velmi uklidňující sedět někde na klidném místě, se stejně smýšlejícím člověkem a mít smysluplnou konverzaci. Je smutné, že inteligentní lidé mají málokdy toto potěšení. Mnozí z nich se cítí sami a nepochopeni, jako kdyby nikdo nedokázal ocenit hloubku jejich myšlení.

Je vědecky potvrzeno, že lidé s vysokým IQ potřebují být méně s lidmi, aby byli šťastní jako lidé s průměrnou inteligencí. Nicméně to neznamená, že chytří lidé netouží po společnosti a dobré konverzace. Raději mluví o smysluplných a zajímavých tématech, než diskutují o potravinách, počasí a plánech o víkendu. V dnešní době, kdy není třeba mluvit, je těžké najít člověka, se kterým bychom vedli hlubokou konverzaci. Děkujeme za to dnešní materialistické a konzumní společnosti.

6. Mnozí lidé s vysokým IQ trpí duševními poruchami

Existují mnohé studie, které souvisí s psychickými problémy, jako je sociální úzkost. Je možné, že takové stavy jsou nějakým vedlejším účinkem tvůrčího génia a brilantní mysli? Kdoví, věda dosud nerozluštila záhady lidské mysli. Ve stejné době, lidé, kteří netrpí duševními poruchami, jsou náchylní na tzv. existenční deprese, které jsou výsledkem jejich nadměrného přemýšlení.

Pokud celou dobu uvažujeme a analyzujeme vše do hloubky, v určitém okamžiku začnete přemýšlet o životě, smrti a smyslu vaší existence. Někdy je to dost na to, abyste přehodnotili svůj vlastní život a nezůstaly smutní bez zjevného důvodu.

 [ad#clanek-respo]

ZDROJ: learning-mind.com

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4,92 out of 5)
Loading...