2.11.2016
Kategorie: Společnost

Jak dopadnou volby presidenta USA? Je to stále více zajímavé

Sdílejte článek:

TOMÁŠ HAAS

Je zvykem, že velké americké listy si pořizují vlastní průzkumy a v posledních týdnech kampaně si je dělají každý den. A tak se dějí věci. Najednou se i v průzkumech novin a televizních stanic, které silně preferují Hillary Clintonovou objevuje něco, co samy tyto listy, a není to tak dávno, považovaly za nemožné. Jejich poslední průzkumy dávají oběma kandidátům téměř stejné procento preferenci.

[ad#clanek-respo]

Americké televize ABC a CBS a prestižní list Los Angeles Times a mnoho dalších, ukazují jasný trend – Trump je na vzestupu a Hillary Clionton ztrácí. U těchto tří je týden před volbami Trump ve vedení, podle New York Times stále, i když už jen těsně, vede Hillary.

Ale co je důležité není ani tak procento či dvě, o které některý z kandidátl vede, ale trend. A všechny shodně přiznávají, že trend hovoří pro Trumpa.

14925484_10207984545991509_2206707846238960832_nPřipojil jsem dva grafy, oba jsou grafy vývoje preferencí voličů rozhodnutých jít k volbám v průběhu roku. A oba jasně ukazují na trend o kterém jsem psal – pokud se nestane něco neočekávaného, měl by podle nich Trump velkou šanci volby vyhrát.

Ale “it ain’t over till the fat lady sings” po americku a “není ještě všem dnům konec” po našem. Zbývá ještě týden a zdá se, že oba kandidáti a jejich štáby právě nabíjí kanony na poslední salvy.

Ale ouha, za Trumpa vypálila FBI a Hillary má na krku nové vyšetřování další z nekonečné řady skandálů a opět je to její přísně tajná korespondence v obyčejných nijak nechráněných soukromých e-mailech a její zacházení s přísně tajnými dokumenty americké vlády, navíc je tu skandál z Benghází, kde během Spojenými státy iniciované Lybijské variantě “Arabského jara”, kvůli její liknavosti a nechuti řešit krizi zahynulo několik amerických diplomatů a dlouhá řada dalších, starých i nových.

Její problém je v tom, že nejtěžší munici již vystřílela a vystřílela ji i media, a plameny se pomalu mění v popel. Dokonce i mistr politického spinu a duše teamu Hillary Clintonové, James Carville, už nemá, co by nového dodal. A tak se snaží zdiskreditovat oponenty a podsunout americkému voliči zástupné téma. Podařilo se mu to před lety kdy zachránil před impeachmentem prezidenta Billa Clintona. Tehdy dokázal nemožné, zdiskreditoval vyšetřovatele a proměnil obvinění z vážných trestných činů korupce a finančních podvodů v obvinění z relativně malého sexuálního přestupku. Tentokrát zde není žádná Monika – a tak ji zastoupil nepřítomný Putin. Vytáhl jej již před časem, ale nějak to nezabralo ale času již moc nezbývá ale na palbu na Hillary musí něčím odpovědět a tak znovu sáhl po universálním viníku – Vladimíru Putinovi, který, Carville hlasitě volá, v kohortě s FBI a republikánskými kongresmany, zaútočil, přes Hillary, na samu podstatu americké demokracie a vzal americké volby do svých rukou.

Hillary k tomu ještě zapáleně zvolala, že zhruba polovina amerických občanů, ti kteří preferují Trumpa, jsou xenofóbové, rasisti a hlupáci. To byla asi chyba. Naštvala tím i ty, kdo preferují Trumpa, ale nebyli rozhodnuti jít volit. A podle ohlasů se zdá, že naštvala i mnoho voličů demokratů, kteří v otázkách jako ilegální imigrace, souhlasí s Trumpem.

A tak je pravděpodobné, že se trend ještě urychlí.

Ale stále ještě není pro Trumpa a jeho příznivce vyhráno. Americký volič je někdy nepředvídatelný a americký volební systém si v případech velmi těsného poměru voličských hlasů, umí s výsledkem voleb pořádně zahrát.

[ad#clanek-respo]

ZDROJ: Tomáš Haas

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...