28.10.2016
Kategorie: Ekonomika

Pokání parazita

Sdílejte článek:

COM/PETR SLUKA

Jeden starší, ale stále aktuální text, který byl reakcí na výrok tehdy stínového ministra financí Jana Mládka z ČSSD: ŽIVNOSTNÍCI PARAZITUJÍ NA ZAMĚSTNANCÍCH. Vzhledem k tomu, že Mládek se mezitím stal ministrem (byť “jen” průmyslu a obchodu) a vláda, které je členem, proti živnostníkům rozpoutala téměř likvidační tažení, možná stojí za to si připomenout:

Vážený pane Mládku, dovolte, abych se já, parazit, vyjádřil k Vašim slovům. Již několik let jsem OSVČ a parazituji nejen na cizích zaměstnancích, ale i na svých. Představte si, že dávám práci několika desítkám živitelů rodin, kteří by jinak mohli vesele končit na pracovních úřadech. Chápu, jsem vykořisťovatel, vždyť využívám jejich práce. Jak krásně by jim bez oné práce bylo. Ráno by nemuseli vstávat, celý den “dřít” 8 hodin a následně by kolikrát ani nebylo večer na koho nadávat. No nebyl by to pohodový život? A jednou za měsíc hurá pro podporu. To by byl život…

[ad#clanek-respo]

Namísto toho pro mě pracují, dostávají za svou práci odměnu, jejich rodiny netrpí hladem, a každé odpoledne mají čistou hlavu, protože se nemusí starat o zajištění své práce. Je to těžký život, chápu.

Chápu i to, že parazituji na zaměstnancích cizích parazitů (jiných OSVČ nebo nedejbože firem). Vždyť pro svou činnost potřebuji dodavatele, tedy jiné parazity. My všichni parazité se pak snažíme seč můžeme, abychom sehnali zakázky a uživili nejen sebe, ale i ty, které vykořisťujeme.

Je to těžký život zabalit práci ve čtyři hodiny odpoledne a jít s klidem domů. Život parazita je náročnější. Musí stále hledat, zajišťovat práci, zakázky a tudíž i přítok peněz pro vykořisťované. Kolikrát pracuji jen 12-16 hodin denně, abych si byl jist, že přežijeme dalších několik měsíců v našem stabilním právním prostředí, které nás podporuje.

Ale nestěžuji si, život parazita mě baví. Jen jsem si dodnes myslel, že jsem pro společnost přínosem. Nejméně pro ty, kteří díky mému fungování mají výrazně větší klid a pohodu, protože se o zajištění práce a tudíž i výplat pro ně někdo stará. Váš výrok mi otevřel oči a zamyslel jsem se nad svou budoucností. Vždyť přeci nechci být tím parazitem, kterého nemá nikdo rád. Chci být oblíbený a užitečný. A hledal jsem …

Našel jsem konečně to pravé, co mohu dělat a být tím všem prospěšný. Budu politikem. Ještě nejsem rozhodnut, zda poslancem či stínovým ministrem financí, protože se chci rozhodnout pro místo, kde budu tím nejužitečnějším.

Pokud bych se rozhodl pro dráhu poslance, budu tím nejužitečnějším. A nebudu daňové poplatníky ani moc stát. Vždyť jako řadový poslanec si v základu nevydělám ani 70 000 kč. Možná se proto rozhodnu být ještě užitečnější a stanu se předsedou nějakého výboru či komise. To nevadí, že tomu nebudu rozumět, však si najmu poradce. Ale budu užitečnější, nejméně za 90 000 Kč. Nebudu tu rozebírat nějaké drobné, které budu dostávat formou náhrad. Už tak budu dost užitečný a lidmi milovaný. Vždyť pro naši krásnou zemi budu bojovat na horké půdě a hájit její zájmy nad svými. Tak jak se to děje již dnes, kdy hrdinní poslanci srdnatě bojují za naše práva a nehledí na své útrapy.

Možná se ale nakonec rozhodnu jít jinou cestou. On takový stínový ministr financí je přeci také velmi užitečným a lidmi milovaným. Budu takový anděl co to dostal na povel, dovedu zem do nebe, ale chci z toho něco pro sebe. Jasněže to bude něco stát, ale můžem se domluvit i jinak, když mi bude stát ….vyplácet odměny třeba za nějakou tu dozorčí radu státního podniku. Ale poraďte, pane stínový ministře, jste přeci zkušenější. Má smysl být členem dozorčí rady státního podniku, třeba České pošty, kde jste místopředsedou? Vždyť průměrná odměna je jen něco přes 500 000 Kč ročně. Za tento pakatel tam jistě odvedu mnoho práce ku prosperitě podniku a bez mé přítomnosti šlapat nebude.

Opravdu Vás žádám o radu. Nechci už být tím parazitem, který svým podnikáním znehodnocuje život těm, kterým dává vydělat. Chci být prospěšný. Proto hned od dalšího měsíce uzavřu svou živnost, propustím zaměstnance, o které se jistě dobře postarají úřady práce. Už se těším na úsměvy na jejich tvářích, až jim oznámím, že jsou svobodní. Pokud chcete, pozvu Vás na tento okamžik, ať můžete vychutnávat pocit svobody s nimi. Já sám půjdu cestou prospěšnou pro naši zemi. Budu politikem, kterého mají všichni rádi, stínovým ministrem, posedím si v pár dozorčích radách podniků, které by bez mé přítomnosti ani nemohly existovat. A budu ten, na kterého je naše zem a lidé v ní hrdí. Chci být jako Vy. Prosím vezměte mě do učení a naučte mě vše co umíte. Už nechci být parazitem.

Ale co opravdu nechci, tak nechci do důchodu. Ne proto, že bych se bál, že na ně stát mít nebude (vždyť pokud zvýšíte daň z příjmu na 38%, tak i přes odkloněné platby by v kase mohlo něco zůstat), ale proto, že jsem rád na světě. A vědět, že odchodem do důchodu mi začíná odtikávat oněch průměrných 5 let života důchodce. Chci pracovat pro svou zemi alespoň do svých 350 let. Pomůžete mi s tím?

Už se těším na Vaše další vystoupení. Jste hvězda. Dodnes mě bavil Ivan Mládek se svými vystoupeními, ale smekám. Jste lepší.

S pozdravem

Váš parazit

Pro nás ostatní. Pevně věřím, že jste pochopili ironii tohoto dopisu. Vážím si všech, kteří pracují jako zaměstnanci a obdivuji jejich odvahu žít s jistotou tříměsíčního odstupného. Vážím si OSVČ, kteří tuto “jistotu” nemají. Nesnáším tlučhuby a příživníky, kteří nic nedokázali a jejich existence se dá omluvit snad jen “božím omylem” či “chybou v matrixu.” A to bez ohledu na jejich kastovní zařazení a politické či náboženské přesvědčení. Co se týče politiků, volíme si je sami. Každý národ má takové, jaké si zaslouží. A upřímně – nebude to lepší, dokud budeme volit “jednoho z nás.” Pojďme konečně hledat a podporovat výjimečné jedince, lídry, kteří naši zemi mohou opravdu pozvednout.

Pokud sdílíte stejný názor, sdílejte prosím i tento článek. Čím více nás bude, kdo si uvědomíme, co se tu děje, tím lépe.

[ad#clanek-respo]

Napsal v otevřeném dopise Janu Mládkovi živnostník Petr Sluka.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (28 votes, average: 4,93 out of 5)
Loading...