6.10.2016
Kategorie: Historie

Nejsme jako oni? Drobný výběr z dějin KSČ

Sdílejte článek:

JIŘÍ PADEVĚT

Od roku 1945 až do roku 1948 podnikala KSČ prostřednictví firmy Impex při vědomí Rudolfa Slánského a Klementa Gottwalda ilegální finanční transakce a pašování zboží, především šperků, automobilů a alkoholu. Zisk cca 200 milionů.

[ad#clanek-respo]

V září 1947 přišly poštou ministrům Petru Zenklovi, Prokopu Drtinovi a Janu Masarykovi poštou krabičky s výbušninou. Za pokusem o tři vraždy stál sekretariát KSČ v Olomouci, kde se při prohlídce našel i slušný arzenál. Vyšetřovatelé Loveček a Marjanko byli po únoru 1948 uvězněni a ve vězení zemřeli.

25. února 1948 rozehnaly jednotky SNB pažbami a pendreky demonstraci studentů, vyjadřujících podporu Edvardu Benešovi. 118 jich bylo zatčeno.

Od roku 1948 do roku 1952 fungoval na Hradčanech Domeček, vojenská věznice. Velitelem byl sadista František Pergl, který ve volných chvílích navrhoval a vyráběl vlastní mučicí nástroje. Vězně ponechával bez lékařského ošetření a podával jim lék tenoftalin, po kterém se dostavovaly prudké průjmy. Od 19. 11. 1949 až do června 1950 zde byli vězněni a vyslýcháni generál Karel Paleček, nadporučík Jaroslav Klemeš, kapitán Jan Bartejs a podplukovník Rudolf Krzák. Všichni byli účastníky druhého zahraničního odboje a komunistický režim se z nich pokusil vytvořit protistátní skupinu. Všichni byli fyzicky a psychicky týráni, mimo jiné museli nosit špinavé uniformy SS. Generál Karel Paleček byl mlácen a psychicky týrán až do žlučníkového záchvatu, po jehož odeznění byl týrán znovu, až do dalšího záchvatu.

Do bývalého Borůvkova sanatoria, majiteli ukradeného, byl přivezen 25. 2. 1950 okolo 14.00 z věznice ve Valdicích páter Josef Toufar. Kněze, který byl vyšetřovateli StB v čele s Ladislavem Máchou utýrán a utlučen téměř k smrti, vyšetřil MUDr. František Maurer. Vzhledem k páterovu zdravotnímu stavu, po přestálém bití a mučení a vzhledem k perforaci žaludečního vředu byl ještě ten den v 18.20 operován vynikajícím chirurgem profesorem Bohumilem Špačkem. Po operaci byl převezen na pokoj číslo 312, kde na následky bití a mučení ve 20.35 zemřel.

V Pankrácké věznicí se popravovalo s podobnou intenzitou, jako během nacistické okupace.

19. 5. 1950 zde byli popraveni odbojáři Ladislav Lindner a Karel Bušek.
23. 5. 1950 byli popraveni údajní členové ilegální skupiny, zkonstruované Státní bezpečností z prominentních vězňů a dozorců věznice Plzeň-Bory, hrdina západního odboje major René Černý, Čeněk Petelík a bývalý lidovecký poslanec Stanislav Broj.
25. 5. 1950 byli popraveni major Miroslav Plešmíd a major Josef Pohl, iniciátoři údajné protistátní skupiny.
16. 6. 1950 byli popraveni major Jaromír Nechanský a Veleslav Wahl, protikomunističtí odbojáři a hrdinové druhého odboje. Pod šibenicí Jaromír Nechanský prohlásil: Umírám pro spravedlnost, demokracii a zemi, za kterou jsem bojoval v poslední válce.
24. 6. 1950 byl popraven agent chodec Jaroslav Blahník.
27. 6. 1950 zde byli popraveni Milada Horáková, Oldřich Pecl, Jan Buchal a Záviš Kalandra, odsouzení k smrti v procesu s Miladou Horákovou. Popravě byli přítomni prokurátoři Antonín Havelka a Ludmila Brožová.
6. 9. 1950 byl popraven Jaroslav Vetejška, agent chodec a člen protikomunistické odbojové skupiny, který v přestřelce v Hodoníně smrtelně zranil strážmistra SNB Aloise Dyčku. Dále byl popraven protikomunistický odbojář František Havlíček.
Ve stejný den měl být popraven i další protikomunistický odbojář Josef Goldschmid, ale v noci před popravou se pokusil podřezáním žil kouskem plechu, který našel na vězeňském dvoře, o sebevraždu. Popraven tak byl po několika transfuzích krve až 23. 9. 1950.
7. 10. 1950 byl popraven Vojtěch Lacko, který a během pokusu o osvobození přátel zastřelil příslušníka eskorty milicionáře Františka Kletečku.
7. 10. 1950 byl popraven podplukovník František Skokan a major Claudius Šatana, kteří spolu bojovali proti nacismu během Dukelské operace. František Skokan byl popraven na základě vykonstruovaného obvinění po konfliktu s Bedřichem Reicinem, kterému vytkl, že dosazuje na vysoká místa v armádě své známé a protežuje je.
21. 10. 1950 byl popraven Václav Tippl, Jiří Janouch, Jiří Kodet a Jaroslav Kysela. Muži naplánovali a uskutečnili útěk z pracovního tábora na Jáchymovsku, ale byli dopadeni a odsouzeni k trestu smrti.
31. 1. 1951 zemřel ve vězeňské nemocnici opat Strahovského kláštera Bohuslav Jarolímek, odsouzený ve vykonstruovaném procesu k 20 letům vězení.
12. 4. 1951 byl popraven Alois Suttý, dopadený agent CIC.
8. 6. 1951 byli popraveni agenti chodci Bohuslav Beneš, bývalý příslušník Státní bezpečnosti a František Votava, bývalý příslušník SNB.
1. 9. 1951 byl popraven agent chodec a protikomunistický odbojář Oldřich Fiala.
2. 11. 1951 byl popraven odbojář Miloslav Chmelař, který byl dopaden jako takzvaný agent chodec. Na šibenici vykřikl: Smrt komunismu!
12. 12. 1951 byl popraven Lubomír Koukal, zatčený při svém jediném pokusu o přechod státní hranice ze Spolkové republiky Německo.
6. 2. 1952 byli popraveni Pavel Čížek, Jan Hošek, Emanuel Rendl, Jaroslav Dvořák a Josef Liška, obžalovaní ve vykonstruovaném procesu z velezrady. Jan Hošek pod šibenicí zvolal: Nebylo mi dovoleno se hájit!

Je to jenom drobný výběr z dějin KSČ. Kolik že zabily lidí protikomunistické odbojové skupiny? Kolika lidem zničily život a existenci?

[ad#clanek-respo]

Nejsme jako oni?

ZDROJ: Jiří Padevět

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...