14.9.2016
Kategorie: Politika

Vojenská síla Izraele bude i v následující dekádě impozantní

Sdílejte článek:

COM

Spojené státy a Izrael uzavřely dohodu o vojenské pomoci ve výši nejméně 38 miliard dolarů, což z ní dělá největší bilaterální vojenskou pomoc v americké historii. Dohoda určuje podmínky spolupráce do roku 2028.

[ad#clanek-respo]

 

Memorandum o porozumění, jak se dohoda oficiálně nazývá, vyjednaná během jednoho roku nejvyššími představiteli Obamovy administrativy a vládou Benjamina Netanjahua bude oficiálně oznámena dnes, na slavnostním ceremoniálu. Podpisem dohodu zpečetí Susan Riceová, poradce pro národní bezpečnost USA a její izraelský protějšek Yaakov Nagel.

“Dokument představuje výrazný nárůst podpory a umožňuje Izraeli zmodernizovat své letectvo, zvýšit mobilu pozemních sil a dále posílit schopnost protiraketové obrany,” uvedla Riceová. Současná dohoda poskytne Izraeli zhruba 30 miliard dolarů a vyprší v říjnu 2017.

Memorandum nyní nově upravuje pravidla pro vynaložení prostředků. Již není možné 26 procent z celkové částky utratit v Izraeli, za izraelské vojenské systémy, nově musí 100% částky směřovat do USA. Proti tomu protestují izraeští výrobci a požadují vetování této dohody. Argumentují ztrátou pracovních míst, každá 1 miliarda dolarů investovaná do obrany představuje 2000 přímých a 3500 nepřímých pracovních míst v ekonomice Izraele.

Pro zajímavost, v roce 2015 představoval objem vojenského vývozu Izraele 5,7 miliardy dolarů, což představuje 13% celkového průmyslového vývozu.

I přes mírné neshody, a navenek napjaté vztahy mezi Barackem Obamou a Benjaminem Netanjahuem vysílají Spojené státy a židovský stát jasný vzkaz – vojenská síla Izraele bude i v následující dekádě impozantní.

[ad#clanek-respo]

ZDROJ: The Jerusalem Post

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...