14.9.2016
Kategorie: Ekonomika

“Slavíme” 45 let falešných peněz

Sdílejte článek:

KATKA KOČVAROVÁ

300 trilionů dolarů v dluhu … Světový dluh se vyšplhal na výše uvedenou částku. To je o 200 trilionů víc než před krizí v roce 2008. V 5 světových hlavních ekonomikách to je dvojnásobek od roku 2002.

[ad#clanek-respo]

Celý tento dluh se vyjadřuje v penězích, což je ta nejzvláštnější věc vůbec. Klíč k pochopení dnešní ekonomiky spočívá v uvědomění si, že peníze nejsou bohatství, dnešní dolar nejsou dokonce ani peníze.

Normálně se peníze používají jako způsob sledování bohatství. Jako hodiny. Hodiny nejsou to samé jako čas. Hodiny jen měří čas. Parasitokracie – vedená centrálními bankami – předstírá, že přidává peníze do systému, aby lidé byli bohatší.

Ale přidávat peníze je podvod. Je to jako zpomalit hodiny, aby to vypadalo, že den je delší.

“Existují skutečné limity, skutečné zákony, které nelze měnit”, řekl George Gilder na Goldmoney’s Las Vegas Townhall minulý týden. “To nejdůležitější je čas.”

Starý dolar před 1971 byl skutečný. Byl ukotven v realitě času. Trvá nějaký čas vybudovat si bohatství. Musíte pracovat, ušetřit, investovat. A nejdůležitější, učit se. A zabere to čas jako ze země vykopat zlato. A zlato je těžší a těžší získat. Nejprve se vytěží povrch, potom musíte jít více do hloubky za vyšších nákladů a za delší čas.

Jediné skutečné bohatství jsou znalosti. A jediný skutečný růst je učení se. Všechno ostatní je podvod.

Skutečné peníze

President Nixon v roce 1971 odřízl dolar od svého přirozeného limitu. Nebyl už podložen zlatem a dveře se tak dokořán otevřely.

Nové peníze, na rozdíl od zlata, se staly neměřené a neměřitelné. Staly se velmi oblíbené u jistých skupin, které tak mohli vládnout světu a určovat, kdo je mít bude a kdo ne.

Systém zlata byl samoopravný. Když Američané utratili moc peněz za zahraniční zboží, moc dolarů šlo ze země. To ohrozilo zásobu zlata, pokud by se zahraniční vlády rozhodly, že mají raději zlato než americké peníze. Zlato bylo základem peněžního systému, takže snížení zásoby zlata znamenalo snížení zásoby peněz. Peníze odpovídají zákonu o nabídce a poptávce jako cokoli jiného. Jakmile spadla zásoba peněz, cena peněz (úroková míra) vystoupala. Vyšší úroková míra potom snížila utrácení, a vrátila ekonomiku do rovnováhy.

Před rokem 1971 v USA to byl produktivní průmysl (Main Street oproti Wall Street), který vytvářel bohatství a kumuloval skutečné dolary. Po roce 1971 to byla však Wall Street, která ovládala přístup k novým falešným penězům. A hlavně si zajistila, aby těch peněz získala pro sebe co nejvíce.

Nový systém naprosto změnil povahu peněz a ekonomiky. Místo odměňování lidí za produkování bohatství nová ekonomika začala patřit lidem, kteří obchodují s dluhem a přehazujou si finanční nároky.

[ad#clanek-respo]

Video v originále z Goldmoney v Las Vegas, s Georgem Gilderem a Peterem Shiffem:

ZDROJ: Katka Kočvarová

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 4,83 out of 5)
Loading...