8.9.2016
Kategorie: Ekonomika

Velcí hráči dostávají výhody, drobní živnostníci povinnosti

Sdílejte článek:

SPOLEČNĚ2016

Koncem srpna se objevil ve Valašském Meziříčí ministr financí Andrej Babiš a byla z toho velká „šou“.  Vedení radnice přivedlo ministra i na farmářský trh, který se právě konal na náměstí. Trh byl patřičně „vyšperkovaný“ včetně cimbálové muziky. Pozlátko ministerské návštěvy ale brzy vyprchalo a drobným prodejcům, kteří na trzích stáli celý cen, zůstaly dál pochyby o výhodách elektronické evidence tržeb, která se na ně řítí.

[ad#clanek-respo]

„Z principu je to správná věc. Stát by se měl snažit, aby nedocházelo k daňovým únikům. Ale tento systém není nastavený rovnocenně. To, co pro velké hráče není skoro žádné finanční zatížení, může být pro menší živnostníky likvidační,“ uvedl provozovatel kavárny Tucan ve Valašském Meziříčí Jan Kopřiva.

Pustil byste se v dnešní době do podnikání?

Kdybych se teď rozhodoval, jestli rozjíždět vlastní podnik, tak bych do toho určitě nešel. Pro nové podnikatele je zavedení EET důvodem, proč neuskutečnit svůj záměr. Konkrétně v pohostinství rozhodují první dva roky. První rok do podniku jen vkládáte peníze. Řada nových podniků končí právě během prvního roku, i když měli původně dobrou myšlenku. Já už jsem hranici dvou let překonal a jen díky tomu jsem připravený zavedení EET zvládnout.

Co pro vás konkrétně zavedení EET znamená?

EET pro mě začíná platit 1. listopadu. Začal jsem se na to připravovat už na začátku letošního roku. Srovnával jsem si nabídku poskytovatelů vybavení i softwaru pro EET, začal jsem nakupovat techniku a hledal nejvýhodnější paušál za služby. Dosud mě přípravy na EET stály 21 tisíc korun. Pořídl jsem zatím jeden tablet a termotiskárnu celkem asi za 16 tisíc.

Pokud by ministerstvo zůstalo u původního plánu a EET by se od letošního roku vztahovala i na stánkové prodejce, tak bych musel ještě před vánocemi pořídit další dvě sady technického vybavení. Kromě kamenné kavárny totiž provozuji ještě pojízdné stánky na jarmarcích, festivalech a dalších akcí. Takže například vánoční trhy by se mi prodražily o 50 tisíc korun. Ministerstvo ovšem každou chvíli mění své plány, a právě nedávno rozhodlo, že stánkoví prodejci začnou tržby evidovat později.

Každopádně taková finanční zátěž může být pro drobné prodejce likvidační…

Bohužel drobní prodejci, kteří se účastní právě jarmarků, farmářských trhů a podobných akcí, nemají právě nejlepší vyhlídky. Zatímco velcí hráči dostávají od státu pobídky, daňové prázdniny a jiné výhody, malí hráči na žádné výhody nikdy nedosáhnou, spíš naopak drtí je další povinnosti a finanční nároky.

[ad#clanek-respo]

ZDROJ: spolecne2016.cz

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...