26.6.2016
Kategorie: Ekonomika

Co brexit znamená pro středoevropany, kteří v UK pracují?

Sdílejte článek:

MARKÉTA ŠICHTAŘOVÁ 26|06|2016

Teprve začíná platit 2leté přechodné období a na jeho konci dojde k reálnému vystoupení. Během tohoto období se situace lidí pracujících v UK musí nějak vyřešit. Jak, to ještě dnes není jisté. Vystoupením z EU totiž přestává platit jednotný pohyb pracovních sil z titulu EU. To však neznamená, že Britové nemohou k této otázce přistoupit racionálně a uzavřít sadu bilaterálních dohod s jednotlivými evropskými státy, na jejichž základě bude dál možné v Británii pracovat…

[ad#clanek-respo]

Možností je mnoho a teprve se budou vymýšlet a dojednávat za chodu – třeba:

(a) Lidem ze střední Evropy bude na konci tohoto 2letého období zrušeno bez možnosti prodloužení pracovní povolení,
(b) Pracovní povolení bude možné dostat jen v některých profesích,
(c) pracovní povolení bude možno získat jen na velmi omezenou dobu,
(d) v UK budou moci zůstat lidé, kteří už tam práci mají, ale nebude možno udělit povolení nově příchozím,
(e) nestane se vůbec nic, protože budou uzavřeny se středoevropskými státy bilaterální smlouvy dál umožňující pohyb pracovních sil..
(f) a tak dále.

Možností je opravdu mnoho a sami Britové dnes ještě netuší, jak se tato otázka přesně vyvrbí. Osobně ale tipuji, že převládne ekonomická racionalita. To znamená, že práci v UK půjde za nějakých podmínek získat – nabízí se třeba představa, že britská firma si pracovníka ze zahraniční vyžádá, protože prohlásí, že je to pro ni nejlepší volba, a v ten okamžik bude pracovní povolení automatické.

Kdyby tomu totiž tak nebylo (tj. kdyby byli všichni zahraniční pracovníci vypovězeni), prakticky by neměl v restauracích kdo obsloužit zákazníky a v myčce by neměl kdo umýt auto… Některé profese rodilí Britové prostě nevykonávají a vykonávat nebudou, a tak zahraniční pracovníky potřebují.

Odpor vůči imigrantům například ze střední Evropy není ani tak o tom, že by snad Britům „brali práci“ – odpor je spíš vůči povinnosti vyplácet sociální dávky. Víc se tedy přikláním k představě, že práce bude možná, ale nebude možno získat bez britského občanství sociální dávky, bude nutno platit i za základní zdravotnictví, na které se dnes vztahuje evropské pojištění, a tak dále.

[ad#clanek-respo]

ZDROJ: Markéta Šichtařová

perex_foto_659 (1)

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...