14.6.2016
Kategorie: Historie

Koho se bojí totalitní režimy?

Sdílejte článek:

JAKUB PITRON 14|06|2016

Lidé nadávají, že se tady všechno rozkradlo za těch 26 let. Že stát byl prý před revolucí bohatý. Chtěl bych jim tedy připomenout, že stát před revolucí měl peníze proto, že ukradl 100% majetku soukromých živnostníků a firem. Ukradl schopným podnikajícím občanům jejich živobytí, ukradl jim peníze a aby toho nebylo málo systematicky se je snažil likvidovat ať už uvězněním, znemožněním podnikat, nebo je donutili emigrovat.

[ad#clanek-respo]

Čísla jsou to hrozivá. Celkem 270 000 občanů emigrovalo za 40 let komunismu. A velmi často to byli právě občané schopní a podnikaví. Občané, kteří nechtěli žít v nesvobodě a útlaku. Lidé, jejichž odchodem republika dostala ditrekt, ze kterého se do dnes zcela nevzpamatovala.

Dokáže si dnes někdo vůbec představit, že bychom po válce neupadli do spárů komunismu, ale navázali bychom na první republiku, na jejíž dobu tak vzpomínáme, byť z dnešní optikou měla taky své chyby? Ale měla taky své schopné lidi, kteří mohli realizovat své představy díky tomu, že jim nebylo bráněno mít sny a pokoušet se je realizovat. Žili v demokracii.

A takových lidí se totalitní režimy bojí. Proto jsou jejich primárním cílem likvidace. Jejich likvidací docílil režim toho, že se na ně téměř zapomnělo. Totalitní režimy mohou fungovat jen proto, že ukradnou majetek schopným občanům, který pak nedokáže spravovat.

K 270 000 emigrantům přičtěme také 3 000 000 vyhnaných sudetských Němců a desetitisíce židovských spoluobčanů, kteří zahynuli v koncentračních táborech dalšího totalitního režimu.

Každý občan, který má své sny, by měl proto zpozornět vždy, když se objeví signály značící návrat starých pořádků a k osobám, jež hlásají příklon ke státům, jako je Rusko nebo Čína. V obou státech režim své schopné lidi likviduje a znemožňuje jim žít svobodně. V Číně jsou všechny významnější firmy pod dohledem státu. V Rusku zase vládnou prokremelští oligarchové s autoritářským prezidentem. Obě země musí svým občanům lhát, aby tamní režimy mohly dál vládnout.

[ad#clanek-respo]

ZDROJ: Jakub Pitron

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 3,94 out of 5)
Loading...