5.6.2016
Kategorie: Politika

Brexit: Příprava na “správné výsledky” referenda? Poštovní hlasovací lístky prý omylem zaslali lidem, kteří ale nejsou oprávněni hlasovat

Sdílejte článek:

TGC 05|06|2016

Volební komise říká, že pouze “systémová chyba” vedla k tomu, že volební karty byly odesílány lidem, kteří nejsou oprávněni hlasovat v britském referendu. Některým občanům EU byly totiž neoprávněně zaslány poštovní volební lístky a volební karty pro britské referendum o vystoupení Velké Británie z EU.

[ad#clanek-respo]

Několik státních příslušníků EU dostalo volební karty, přičemž nemají hlasovací právo v britském referendu. V současnosti jim volební komise zasílá dopisy s vysvětlením, že nejsou způsobilí k účasti v referendu, které se bude konat 23. června. Volební komise řekla, že problém se týká “malého množství” lidí, ale zatím nepotvrdila přesný počet.

Problém se objevil, když si Iain Duncan Smith, vedoucí kampaně Brexitu, stěžoval volební komisi a Davidu Cameronovi, že slyšel znepokojující zprávy z celé řady zdrojů, že neoprávnění státní příslušníci EU dostávají volební karty. Lidé jsou oprávnění hlasovat v referendu pouze pokud jsou občany Spojeného království, Commonwealthu nebo Irska.

V odpovědi na žádost Duncana Smithe, komise uvedla příklad polského voliče ve městě Kingston, který dostal voličský průkaz podvodem, protože se prohlásil za britského občana. Celá záležitost byla předána policii. Avšak i sama komise uznala, že došlo k problémům s klasifikací volební příslušnosti.

Společnost Xpress, která dodává volební softwar, potvrdila, že nemusela být nastavena správně národnost pro některé voliče. “Xpress potvrdili, že jsou v procesu vydávání aktualizace pro jejich systém, který problém opraví.” Aktualizace zruší všechny poštovní hlasy, které byly vydány neoprávněně. Ani Xpress nebyl schopen potvrdit přesný počet postižených. 

Komise původně uvedla, že problém ovlivnil jen “hrst” neoprávněných voličů, ale vyjádření se později změnilo na “malé množství” a ukázalo se, že stále není stanoven rozsah tohoto problému. “Jsme si vědomi toho, že malý počet nezpůsobilých občanů EU omylem dostalo karty s průzkumy veřejného mínění a v některých případech i poštovní hlasy,” uvedl mluvčí volební komise.

“Poskytovatel softwaru problém vyřešil, což znamená, že poštovní hlasy vydané těmto voličům budou zrušeny a žádný z těchto voličů nebude zobrazen jako oprávněný na základě volebních registrů, které mají být použity ve volebních místnostech 23. června.”

Duncan Smith řekl, že komise by měla poskytnout závazné ujištění, že obeslaní občané EU nebudou schopni hlasovat. “Je naprosto nezbytné, aby veřejnost mohla důvěřovat volebnímu procesu,” řekl. “Musíme vědět, kolik lidí byly ovlivněno a jaké ujištění nám mohou dát, že se to vyřeší.”

Týká se to zejména poštovních hlasů, z nichž sice mnohé již byly vráceny, ale … Jaká opatření ale mají v úmyslu přijmout, aby zajistili, že jakékoli hlasovací lístky odevzdané nezpůsobilými voliči se nezapočítají?

[ad#clanek-respo]

ZDROJ: theguardian.com

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...