21.5.2016
Kategorie: Ekonomika

Babiš: Zvýšíme ti daně, živnostníku! Po volbách …

Sdílejte článek:

COM 21|05|2016

Stále existuje několik jistot, o které se lze v České republice opřít. Pokud napadne sníh v zimě, silničáře to zaskočí. Jestliže je v létě teplo či zima, prší či je sucho či se nedejbože počasí mění, zaručeně to zaskočí zemědělce. Mezi podobné jistoty patří i pravidelné objevování názorů o tom, že by se mělo zvýšit zdanění OSVČ. Přibližně jednou za rok si nějaký vládní politik vzpomene, že OSVČ jsou vlastně bohatí gauneři, kteří platí na daních málo nebo vůbec nic a že je potřeba jim přistříhnout křídla.

[ad#clanek-respo]

kdyby náhodou někdo z politiků zapomněl, připomenou jim tuto zásadní věc odboroví předáci, kterým potřebu vyššího zdanění OSVČ vždy jednou za rok připomenou pípnutím hodinky značky Breitling v hodnotě přesahující 100 tisíc korun. Nejhorší na celé věci je však to, že se při debatě o zdanění OSVČ vychází pravidelně z pouhých dojmů, ze zavádějících či nepřesných dat.

Ministerstvo financí prý zpracovává analýzu, jak drobní podnikatelé v Česku platí daně. Do konce volebního období se sice paušály údajně nezmění, ale … Pomiňme teď skutečnost, že ještě loni v létě Andrej Babiš tvrdil, že by se s dalšími změnami a vůbec s analýzou mělo několik let počkat. Počkáme dva roky, jaký dopad na výběr budou mít současná opatření. Pak by se měla udělat analýza a na jejím základě novela zákona o dani z příjmu, tvrdil tehdy Babiš. Rovněž nyní neberme v potaz, že například vládní lidovci prosazují, aby se OSVČ s dětmi, které využívají paušály, snížily daně tím, že by se jim vrátila možnost daňového zvýhodnění a slevy na manželku.

Na některé věci se však stojí za to podívat blíže. Předně je třeba připomenout, že výdajové paušály a vůbec OSVČ omezila v posledních letech již řada opatření. V roce 2013 došlo u 30% a 40% paušálu k jejich zastropení. Vláda Petra Nečase tehdy též odebrala pracujícím a podnikajícím důchodcům základní slevu na dani. Tuto změnu však nakonec předloni zrušil Ústavní soud ČR a důchodcům se sleva vrátila i zpětně.

Od roku 2013 OSVČ, které využívají výdajový paušál, nemohou uplatňovat daňové zvýhodnění na vyživované dítě a slevu na manžela či manželku bez vlastních příjmů. V případě souběhu příjmů z více druhů činností pak nárok na daňové úlevy zůstává jen za podmínky, že součet základů daně s využitím paušálu je nižší než 50 % celkového základu daně. Od ledna loňského roku se pak zastropily i zbylé výdajové paušály. Třešničku na dortu tvoří kontrolní hlášení a elektronická evidence tržeb, které se rovněž dotkly a dotknou statisíců živnostníků.

K problému dalšího vládního klacku na živnostníky v podobě zvýšení daní (tedy až po těch volbách, samozřejmě) se vyjádřil i Petr Bajer, předseda Soukromníků: “Je pro nás překvapením, že tato vláda chystá zvýšení daní živnostníkům. Vždyť všechny vládní strany měly ve volebních programech usnadnění a pomoc drobným a středním podnikatelům a především NEZVYŠOVÁNÍ jejich odvodů. To nám lhali?

Pokud půjdou cestou zvyšování daní, dostanou se do stavu, kdy tyto opatření budou k ničemu, protože živnostníci přestanou existovat. Jednoduše se stanou zaměstnanci a ve svém volnu budou „fušovat“. Co z toho bude mít stát? Nic! Překvapuje nás, že vláda nic nedělá ani za stavu, kdy obrovské množství živnostníku ukončilo svou živnost ke konci loňského roku.

Další, ještě větší množství živností zanikne na podzim, s účinností Zákona o EET a při náběhu dalších nesmyslných norem z dílny této vlády odborníků. Těch odborníků, kteří, navzdory tomu, že spustili smršť opatření pro zajištění lepšího výběru daní, nejsou schopni (určitě právě díky těmto „kvalitním“ opatřením) vyšší výběr zajistit. Svými opatřeními však velmi výrazně narušují strukturu malého a středního podnikání, způsobují zavírání živností, které naši občané budovali dlouhá léta a oslabují ekonomiku státu, která je, v případě zakolísání velkých firem, na tomto sektoru ve velké míře závislá.

Navíc se zbavují osob, které se dokážou postarat sami o sebe, od státu nic nepotřebují a v neposlední řadě zaměstnávají nemalé množství zaměstnanců.

[ad#clanek-respo]

ZDROJ: podnikatel.cz, Petr Bajer

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...