22.5.2016
Kategorie: Ekonomika

Doživotní finanční otroci

Sdílejte článek:

RED 22|01|2016

Na mimořádném sněmu Exekutorské komory ČR se odehrála bouřlivá debata mezi exekutory a ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem, jehož ministerstvo plánuje snížit exekuční tarif o jednu třetinu a minimální odměny z 3000 na 2000 korun, zároveň chce zavést povinné zálohy, které by platil věřitel. Exekutoři navrhované změny odmítají a obávají se hromadného zavírání exekutorských úřadů. 

[ad#clanek-respo]

„Na právnické fakultě dostane odborný asistent 27 tisíc korun, advokát si podle dostupných údajů průměrně vydělá 60 tisíc korun, soudce okresního soudu 97 tisíc korun a soudní exekutor si podle našeho modelu průměrně vydělá 317 tisíc korun a podle dat finanční správy si průměrně měsíčně vydělá 348 678 korun,“ uvedl za doprovodu smíchu exekutorů ministr spravedlnosti Pelikán na sněmu.

Na nesouhlasný šum v sále ohledně výdajů s provozem exekutorských úřadů ministr Pelikán reagoval: „Ta data jsou vaše data, ne naše data, takže pokud jsou špatně, tak je to vás problém. Korigovali jsme oproti vašim údajům zejména cenu obálek, kde jsme si porovnali to, co jste nám dali vy, nejenom s cenami na běžném trhu, protože to byla zcela běžná maloobchodní cena, ale i s tím, za co zakupujeme my, a přiblížili jsme to tomu, dyžtak vám nějaké prodáme, jestli si neumíte levně koupit obálky.”

Podle prezidentky Exekutorské komory Pavly Fučíkové je však ministrův údaj o výdělku exekutorů mimo realitu, protože ministerstvo pracovalo s aritmetickým průměrem: „Je třeba pracovat s mediánem neboli střední hodnotou, která vyjadřuje nejobvyklejší výskyt.“ Podle Fučíkové je tak výdělek obvyklého exekutora průměrně jen 166 tisíc korun hrubého měsíčně.

Ministerstvo spravedlnosti plánovanými změnami rovněž reaguje na stav, kdy celý systém vymáhání exekucí závisí na třiceti procentech dlužníků, kteří platí veškeré náklady, kdežto věřitele to nestojí nic. To chce ministerstvo změnit pomocí zavedení povinných záloh, vznikne tak jistota, že v každém řízení budou jeho náklady uhrazeny. Podle ministra to povede k vytvoření prostoru pro výrazné snížení tarifů. Pelikán to vysvětlil slovy: „Dobrovolný věřitel je od dávných časů, troufnu si říci odjakživa, v civilním právu tím, kdo má nést riziko nesolventnosti svého dlužníka, nejsou to ostatní dlužníci.”

Na tuto situaci reagovalo na sociální síti politické hnutí Změna: Stovky tisíc finančních otroků a přes 150 exekutorů. Ať politici, kteří stvořili tento systém, navždy zmizí v politickém pekle.

Kde to jsme, když si šéfka exekutorů stěžuje, že průměrný hrubý příjem exekutora je nyní už pouze 170 tisíc a ne 300, jak tvrdí ministr Pelikán a jiný exekutor zase naříká, že je na tom ještě hůř, protože má jen 100 itsíc měsíčně.

Nejde jen o nehorázné odměny, ale ještě více o lidi, co mají i několik exekucí, bez reálné možnosti z toho uniknout a kterých je u nás už těžko uvěřitelných několik set tisíc, včetně několika desítek tisíc důchodců. U mnoha lidí tak nejde vlastně o nic jiného, než doživotní finanční otroctví.

Ano, asi do něj mnozí spadli vlastní hloupostí, lehkovážností, ale znám i případy, kdy je to výsledek více neštastných náhod, ztráty zaměstnání, nebo problémů zaviněných jinou osobou.

Je to podobné jako u bezdomovců. I mezi nimi jsou ti, kteří si nikdy nemysleli, že se to může stát i jim. A mnozí se ze své situace bez pomoci druhých nemají šanci dostat.

[ad#clanek-respo]

Zvykli jsme si, že je normální, že mezi námi žijí lidé, kteří nemají svůj domov a bydlí na ulici, stejně jako ti, co mají do konce života nesplatitelné dluhy.

Normální to ale není a měli bychom se to snažit změnit. A než do komentářů napíšete, že si za to můžou sami a netřeba na tyto lidi brát ohled, zkuste si na chvíli představit sami sebe, že se to jednou může stát i vám.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...