9.8.2013
Kategorie: Společnost

Konec české pravice aneb co s pravicovými sirotky?

Sdílejte článek:

PAVEL JURUTKA 09|08|2013

Jak je patrno v posledních dvou letech, díky zhoubné namyšlenosti představitelů ODS a názorové prostituci TOP09 (nebo naopak) nezůstává skutečně pravicově orientovanému člověku žádná volba. Tedy na první pohled.

 

[ad#hornisiroka]

 

Úlehla jako vzor falešnosti nebo hrdina?

 

Poslanec za ODS Tomáš Úlehla položil pravicovou koalici. A taky stranu, na které si vystavěl pozice i majetek. Zradil nebo už dál nechtěl tolerovat mizerii v ODS? Jsem ze Zlína a znám Úlehlu jako celoživotního politika (kromě studijních let, kdy byl zarytým ekologem) včetně nehezké kapitoly jeho působení v roli primátora Zlína, kdy s největšími regionálními lumpy Blažkem a Janečkou tunelovali městský rozpočet a on tomu minimálně nezabránil. Vím zcela jistě, že bych s ním do jednoho týmu nikdy nešel. Měl mnoho času i možností, jak se od ODS distancovat, když mu teď tak moc vadí, co se tam děje. Mnohokrát mohl položit mandát a ze strany vystoupit. Neudělal to.

 

Zjevně mu to ale dřív nevadilo a ODS ho, nikoliv ideově, dokázala uspokojit. Ono jen válet si pod praporkem ODS šunky v Bruselu za tučnou celoživotní rentu není pro takového politika právě eklhaft, že. Nakonec jich tam máme spoustu. Kopnout ale své kolegy nenadále do podbřišku je hnusné a divil bych se, kdyby si v budoucnu o tohohle hochštaplera někdo omočil byť jen rukáv pravicové košile. Nebo jiné. Úlehla není hrdina, je to zrádce. Náhlost jeho jednání nelze omluvit. A vysvětlit snad jedině tak, že mu někdo nabídl víc, nebo na něj někdo něco ví. Jedno je horší než druhé.

 

Konec české pravice?

 

Úlehla paradoxně jen o něco dříve nastartoval proces, který povede, jak věřím, ke vzniku nové české pravice, které je tu v současné eurosocialistické realitě potřeba jak soli. Nesouhlasím tedy až tak s Pavlem Kohoutem, který svůj velmi dobrý článek (mrkněte pak na stránky novaustava.cz) nadepsal stejně, tedy Konec české pravice. V čem s ním ale naprosto souhlasím, to je definice pravicového názoru běžného občana: chci poloviční stát, co nejnižší daně a možnost hlasovat pro vystoupení z EU.

 

A nyní se rozhlédněte, vy, kteří třeba smýšlíte stejně, jaké má takový občan možnosti. ……. Ano, předpokládám že taky nic nevidíte. Tedy skoro nic. Pavel Kohout k mé radosti jmenuje Stranu svobodných občanů, jako možnou alternativu. Má k nim jisté výhrady, což je asi pochopitelné, nicméně Svobodní skutečně alternativou jsou.

 

Jenže hlas “malé” straně zbytečně propadne?

 

Touto tezí se u voleb řídí mnoho lidí a pod dojmem marketingových kampaní velkých a etablovaných stran JIM to tam zase vhodí. Nakonec tak jejich hlas skutečně propadne, protože ONI si s ním … víte co. A ne-li dříve, tak dnes to můžete vidět v přímém přenosu, jak s těmi hlasy naložili: máme tu socialistický obtoustlý stát, lidé se čím dál víc stávají závislí na státu a jeho dotacích (nebo EU, ale to si nevyberete), mají vyšší daně a méně peněz, bojí se úředníků a státní zvůle, bojí se exekutorů, finančáků a kontrolorů všeho možného, bojí se podnikat, jinak myslet a vlastně vůbec myslet vlastní hlavou. To je výsledek vlády socialistů, mezi které si bez skrupulí zašrtněte i ODS a TOP09. Takové lidi pochopitelně lépe zaženete do uličky dlážděné sliby a obehnané politickou reklamou.

 

 

Alternativa existuje

 

Nakonec jsem rád, že půjdou od válu a to i přes to, že si tam některých lidí vážím. A budu volit Svobodné. Volil jsem je i v minulých komunálních volbách jen pro to, abych tím hlasem dal najevo samotným Svobodným, že to jde. Dnes můžete porovnat, jestli takový hlas propadl, nebo ve skutečnosti propadly hlasy pro ODS. Lídr Svobodných Petr Mach je ekonom a to je mi velmi sympatické. Je to totiž skutečný ekonom, ne jako chemický ekonom Kalousek, nebo právnický ekonom Sobotka apod. Zatímco v politice můžete ledacos okecat, v ekonomii a ekonomice nikdy. Má dáti – dal platí vždy a všude.

 

Petr Mach navíc umí dobře argumentovat a má velmi příjemný projev, který je v české politice unikátní – zvykli jsme si totiž za ta léta na humpoláky typu Zemana, Topolánka či Kalouska, kde se nechodí daleko pro urážky a sprosťárny včetně facek, takže Petr Mach je mezi nim jako růže na hnoji. S takovými lidmi může přijít i nová kultura politického dialogu a my zjistíme, že se bez buranů a sprosťáků docela dobře obejdeme.

 

A pokud se k názorové stálosti přidá více energie a Svobodní získají další výrazné osobnosti, pak mohou být brzy silnou parlamentní pravicovou stranou. Do pěti let klidně mezi 8-10 procenty a s postupně zahnívající EU i víc. Já je v každém případě budu volit.

 

A co vy?

 

[ad#velkadolni]

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 4,88 out of 5)
Loading...