25.3.2016
Kategorie: Politika

Bohouš se nám směje do ksichtu!

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL 25|03|2016

„Usnesení Poslanecké sněmovny proti zavedení bezvízového styku s Tureckem neovlivní nedávno uzavřenou dohodu mezi Evropskou unií a Tureckem.“  To řekl  novinářům, (přímo na půdě Sněmovny) ministerský předseda Bohuslav Sobotka. A dodal, že plané řeči nyní nejsou potřeba.

[ad#clanek-respo]

To je teda síla! Úředník, jmenovaný na dobu určitou řekl, přímo na půdě svého zaměstnavatele, že mu jeho nadřízený může políbit šos. No a že akcionáři firmy mohou totéž, i tam níž… Neuvěřitelné!

Nebo jsem něco nepochopil?  Přece podle článku 68, odstavce (1) Ústavy ČR je vláda  odpovědna Poslanecké sněmovně, ne?  A když je někdo odpovědný, znamená to, alespoň v normální firmě, že musí respektovat rozhodnutí toho, komu je odpovědný. Že musí, někdy i se skřípáním zubů, postupovat podle jeho pokynů. Tak, jako třeba dělník musí poslouchat mistra, nebo ředitel školy ministra školství .

No a tady se Poslanecká sněmovna na něčem usnese, řádně zvolení zástupci občanů o něčem rozhodnou… a odpovědná úřední, výkonná osoba jen velkopansky mávne rukou: My, velcí kluci  jsme se už dohodli. Jinak. A co my dohodneme, tak to platí. Vy si běžte si hrát …

Nemáte taky ten neodbytný pocit, že nám ta demokracie (od slov démos a crateo, tedy lidovláda) nějak nefunguje? Lidé si sice (v zásadě svobodně) zvolí své zástupce. Ti pak jmenují nějakého joudu, který má rozhodnutí těchhle zástupců lidu uvádět do praxe. Jenže pak, po celou dobu joudova „pašalíku“ už prakticky nemají možnost jej kočírovat. Když se takový úředník a v zásadě zaměstnanec třeba zblázní, anebo zaplete s cizí mocí, je nesmírně složité ho zastavit. Zkrátka chybí tu záchranná brzda. Nějaký nouzový mechanismus, který by umožňoval odvolat takového, řekněme ředitele firmy dřív, než ji vytuneluje, nebo prodá pod cenou konkurenci.

[ad#clanek-respo]

Velice tu chybí odvolatelnost politiků. A ještě více obecné referendum. Ne ten osekaný paskvil, co se teď projednává. Ale skutečné, svobodné a snadno organizovatelné referendum o zásadních otázkách, co lidi zajímají. O směřování jejich státu. O jejich budoucnosti.  Klidně i o spojeneckých závazcích, mezinárodní smlouvy nevyjímaje. Protože žádný zákon, žádná smlouva, žádný závazek nesmí stát nad svobodnou, většinovou vůlí českého národa ke změně!

Taky máte ten pocit, že vám jakýsi potměšilý jorkšír právě počůral nohavice? Co vy na to, páni poslanci?

vylicil

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...