24.2.2016
Kategorie: Historie

Komunista Rychetský pronáší verdikt bez soudu. Pokračuje snad v bolševické tradici?

Sdílejte článek:

JAN POLANECKÝ 24|02|2016

Předseda Ústavního soudu Rychetský v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce opět demonstroval svou nadutou politickou „nestrannost“. Jeho prohlášení, které bohužel zůstalo bez širší odezvy, je podle mého názoru naprosto skandální.

[ad#clanek-respo]

Na adresu ústavní stížnosti na postup prohlasování zákona o EET ve sněmovně totiž bez skrupulí uvedl, že v demokratickém státě prý není možné, aby menšina znemožňovala a trvale blokovala zákonodárný proces. Pojďme si tento poměrně nenápadný výrok lehce rozebrat. Nevím jak vás, ale mě z něj přímo mrazí.

Je přeci zcela nepřípustné, aby předseda soudu projevoval své názory dopředu, aniž by byl s případem řádně obeznámen, zjevně pouze na základě svého politického smýšlení a kusých informací. Nejenže dostává neutralita soudního rozhodování opět na frak, není však zachováno ani pouhé zdání regulérnosti postupu.

V naší nedávné historii jen nacisté a komunisté realizovali verdikt před samotným soudním procesem. Při pohledu na tehdejší odporné monstrprocesy je jasné, že o vině bylo rozhodnuto již dávno před jejich konáním. A ne náhodou se jejich protagonisté neštítili své názory veřejně vyjevovat ještě před nebo v průběhu líčení.

Oč je tedy princip postupu předsedy Rychetského jiný? Ani o píď. Tak trochu bezmyšlenkovitě vyjevil názor, který měl v horším případě zůstat jen v jeho hlavě. V lepším případě by si měl, jako správný profesionál, názor utvořit až při soudním jednání. Ačkoliv si uvědomuji, že Ústavní soud rozhoduje kolektivně, minimálně z úst jeho předsedy již nejzásadnější výrok padl. Výrok je to neslýchaný, arogantní a současně, v kontextu situace, naprosto nepatřičný.

[ad#clanek-respo]

Co však považuji za ještě více alarmující je fakt, že to v naší dnešní situaci už nikomu nepřijde ani divné. Místo toho, aby se zvedla bouře nevole veřejnosti a médií nad takovou nehorázností, prohlášení prostě zapadlo mezi řádky a nikdo se nad ním ani neobtěžuje pozastavit. Inu, naše koblihová politická kultura místo postupné kultivace pomalu, ale jistě dále zahnívá…

ZDROJ: Jan Polanecký

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (29 votes, average: 4,72 out of 5)
Loading...