25.5.2013
Kategorie: Ekonomika

O jednom z mnoha těžkých komunistických ekonomických zločinů

Sdílejte článek:

JAN ZIEGLER 25/05/2013

Měnová reforma před šedesáti lety byla logickým vyvrcholením komunistického ekonomického diletantismu. Komunisté ukradli lidem miliardové majetky, odmítli platit dluhopisy, a přesto přivedli ekonomiku ke zhroucení. Jednou z příčin tohoto kolapsu bylo i zcela nesmyslné protěžování těžkého průmyslu a výstavba železáren v Košicích by mohla kandidovat na titul hospodářský zločin století.

 

   [ad#hornisiroka]

 

Československý politik Ladislav Feierabend ve svých pamětech píše, že skoro plakal, když si jako národohospodář uvědomoval, jak bohatá mohla být republika (Československá) a jak bohatý mohl být každý, kdo by chtěl pracovat. Také se ostře pustil do komunistů za to, že jejich pětiletý plán kladl důraz na těžký průmysl na úkor lehkého a spotřebního, který byl vždy páteří hospodářského života českých zemí.

 

Je samozřejmé, že čeští a slovenští komunisté plnili příkazy z Moskvy od soudruha Stalina, a tak když dostali z Kremlu rozkazem budování těžkého průmyslu, tak poslechli. To, že to bylo proti ekonomickým zájmům našich zemí, je nijak netrápilo. A tak došlo i na stavbu Východoslovenských železáren (VSŽ) v Košicích, což asi vymyslel člověk, který završil svoje vzdělání ve třetí třídě základní školy. Bývalo zvykem, že hutě se stavěly v místech, kde se těžilo uhlí nebo železná ruda, ideálně obojí. Proto naši předkové založili železárny na Kladně a v Ostravě, v místech těžby černého uhlí. Ložiska železné rudy, jak je známo, se na našem území prakticky nevyskytují. V Košicích a v okolí ovšem není ani uhlí ani ruda a toto místo mělo i nedostatek vody. Stavět v takovém místě železárnu byla hloupost přímo výstavní. Je logické, že výroba železa v Košicích se prodražuje o dopravu surovin, a taková výroba není v normálních ekonomických podmínkách rentabilní.

 

 

VSŽ mají v současné době amerického majitele, který logicky chtěl zdejší výrobu výrazně omezit. Až teprve ponížená cesta slovenského premiéra Roberta Fica do USA, který majitelům železáren nasliboval hory, doly včetně daňových prázdnin, změnila názor současných vlastníků, a ti slíbili, že nejméně pět let výrobu ve východoslovenské metropoli zachovají. Ovšem vypadá to tak, že konec tohoto zločinného komunistického nesmyslného experimentu se pouze oddálil.

 

[ad#velkadolni]

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...