28.5.2023
Kategorie: Společnost

Kašpar jako kašpar

Sdílejte článek:

EVA HRINDOVÁ

Zatímco si naše válkychtivá ministryně zve do České republiky americké vojáky, český národ s napětím sleduje převlékání Ondřeje Brzobohatého za ženu. Jak typické! Hlavně neřešit zásadní věci a tím vyklidit prostor pro hrátky mocných.

Přesto nám celá upatlaná kauza ukazuje pár zásadních věcí. Soukromí je soukromí a nikdo nemá právo hodnotit, co lidi v soukromí dělají. Jestli má někdo koníček, že doma štěká a vyžaduje vodítko, je to jeho věc, pokud to ovšem nevnucuje dalším lidem. Z tohoto pohledu je mi záliba populárního herce celkem šumafuk.

Všimněte si ale síly mainstreamu. Kdo je zadobře s celebritami a s bulvárními novináři, projde mu prakticky cokoliv. Klidně i případné křivé obvinění exmanželky. Nevíme, jak se vše seběhlo, kdo kde jaké informace získal a proč je chtěl zveřejnit. Přesto byl viník označen a silou bulváru doslova lynčován. Existuje vlivná partička lidí, kteří spolu mluví a jejich síla je veliká. Namátkou si vzpomínám na situaci okolo fotbalisty Řepky a jeho partnerky Kateřiny Kristelové nebo dění okolo Heleny Vondráčkové. Když je nějakému vlivnému influencerovi z řad celebrit někdo nesympatický, může proti oné osobě poštvat veřejnost mrknutím oka. O nějaké spravedlnosti nemůže být řeč. To JE děsivé.

Poslední dobou, a zvlášť patrné to bylo v období covidu, se z umělců dělají modly a garanti rozumu a morálky. Umělcům projde cokoliv, vždyť legrace musí být. Tak si dělají legraci z lidí, kteří upozorňují na chyby systému a volají po spravedlnosti a zodpovědnosti. Antivaxeři, přírodní léčitelé, konzervativci, lidé, volající po míru, vlastenci, důchodci, kteří si nechtějí krátit spravedlivé důchody. Jsou vystaveni útokům a zesměšňování. Vystupují ve scénkách a filmech jako negativní postavy, umělci se jim smějí, dezoláty a konspirátory je pohrdáno. Je správné smát se vtipům o nich, je správné jimi pohrdat. Opravdu?

Opravdu má rozmazlený herec, který se z nudy věnuje dekadentním zábavám větší hodnotu než člověk, který celý život dřel a na dekadentní zábavy mu nezbývá čas? Opravdu jsou lidé, kteří mají jako koníček třeba sázení stromů nebo pěstování slepic a péči o zahrádku méně hodnotní než lidé, kteří mají za koníčka sami sebe a pečování o svůj mediální obraz? Kde berou drzost všechny ty pseudocelebrity, které poučují veřejnost ohledně očkování a ohledně postojů k Rusku? Co je jim potom?

Celebrity se staví za Ondřeje Brzobohatého, který má právo na soukromí a je to tak správné. Ale proč se nestaví za ty, kteří mají stejné právo na vlastní život a na vlastní názory? Proč jim nepřijde divné, že uplatňují dvojí metr? Myslí si o sobě, že jsou důležitější a hodnotnější a proto musí mít více práv? Nebo jsou jen hloupí a nedochází jim to? Asi platí to druhé, protože kašpar zůstane kašparem. Pokud ovšem nepřijme s pokorou své poslání jako práci, která má za cíl bavit lidi, ne je urážet.

 

blogosvet.cz

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (33 votes, average: 4,76 out of 5)
Loading...
32 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)