23.5.2023
Kategorie: Společnost

S obnovitelnými zdroji na věčné časy a nikdy jinak

Sdílejte článek:

ŠIMON MIČA

Tak jak se za dob komunistické vlády v Československu říkalo se Sovětským svazem na věčné čas a nikdy jinak, tak nám Evropská unie říká to samé o obnovitelných zdrojích energie.

Bruselská nomenklatura se rozhodla, že Evropa může za veškeré zlo páchané na tomto světě. Nejnovější úlet se týká energetické politiky Unie. Co na tom, že Evropa produkuje pouhých 9 procent světových emisí, (auta dokonce jen 2 procenta oxidu uhličitého v porovnání se zbytkem planety!!!) je potřeba zlikvidovat automobily se spalovacím motorem. Elektromobily si bude moci dovolit jen hrstka vyvolených, to je ale podle bruselských vládců v pořádku. Další novinka se týká povinnosti zateplovat starší budovy. Je to podle hesla evropských Zelených „Izolujte Putina. Izolujte budovy.“ No jo. Co má ale dělat někdo, komu je přes 70 let, žije na vesnici a nemá na nějakou izolaci svého domu finanční prostředky. Evropská unie jednoduše odpoví, tak ať si požádá o dotaci. V Bruselu asi panuje představa, že dotace jsou finanční prostředky, které nám poskytne nějaká kouzelná moc. Pravda je taková, že jakákoli dotace je zase jenom přerozdělování peněz z jedné kapsy do druhé. Finanční možnosti ale lidí a evropských států začínají být omezené. Dotace zkrátka nebudou. Evropská unie ale žije svůj sen dál.

Rád bych zde zmínil článek pana Milana Smutného, což je mluvčí think-tanku Realistická energetika a ekologie, který vyšel v Mladé frontě Dnes dne 1.4. letošního roku. Článek nese název „Solární panely nám nezatopí“ a pojednává o nesmyslnosti plánů EU, že obnovitelné zdroje energie (primárně větrné a solární elektrárny) budou co nevidět páteří ekonomik jednotlivých členských států. Je to však nesmysl. Zelená politika bude nejprve znamenat ožebračení stamilionů lidí. Nižší a střední třídy nebudou mít finance na zateplování budov, kupování elektromobilů. Jednotlivé domácnosti budou mít problémy vůbec zaplatit ceny elektřiny a plynu. Zbytek světa naopak bude dále využívat fosilní paliva, aby Evropu dohnal, a to v ještě větší míře. Celosvětová spotřeba primární energie se mezi lety 2020 – 2050 zvýší o skoro 50 procent. Podle energetické agentury USA (EIA) se spotřeba ropy v příštích 30 letech zvýší asi o milion barelů denně. Čína loni v uhlí zprovoznila kapacitu 106 GW, což znamená, že každý týden postavila dvě velké tepelné elektrárny. Německo jako zelený premiant loni kryl svou spotřebu elektřiny z obnovitelných zdrojů ze 46 procent. Ale pozor! Jedná se jen o elektřinu. Na spotřebě primární energie Německa i celého světa má elektřina podíl jen 17 procent.

Další forma manipulace zelených aktivistů podle pana Smutného je ta, že se používají jen souhrnná roční čísla produkce. Kdyby se to tak nedělalo, tak by vyšla na povrch neschopnost solární či větrné energie krýt požadavky spotřebitelů v nejnáročnějších obdobích roku, což je samozřejmě zima. Lze také dohledat, jak obří kapacita 130 GW v obnovitelných zdrojích Němcům loni v prosinci kryla spotřebu elektřiny jev v jednotkách procent. A z čeho byla pokryta ta drtivá většina spotřeby elektřiny? Samozřejmě, že ze zdrojů uhlí a zemního plynu. Němci už pochopili nesmysl, který udělali se zavíráním jaderných elektráren, a tak se museli vrátit k uhlí. Je to obrovský paradox, neboť kdyby si ponechali své jaderné zdroje, tak mohli být ekologičtější. Je to přesně důkaz toho, že zelená ideologie nemá vůbec nic společného s ochranou planety. Slouží to pouze jako výtah k moci zeleným politikům a k čerpání dotací na tzv. ekologické projekty.

A jak to vypadá v České republice? Pan Smutný to vidí pesimisticky. Situace v elektroenergetice a teplárenství se rychle blíží rozvratu. Česká republika bude muset již v roce 2025 kromě ropy a plynu začít dovážet i elektřinu. V roce 2040 bude hrozit, že ani importem nebude pokryta spotřeba elektřiny ve 45 dnech roku. Lobbisté za dotované nestabilní zdroje bohužel vítězí i u nás. Po solárním tunelu z let 2008-2010, který bude do roku 2030 stát české daňové poplatníky 800 miliard korun, tak budou i nyní přesunuty nemalé finanční prostředky do kapes zelených oligarchů.

A řeči o nějakém zlevnění cen elektřiny i plynu? Kdepak. Elektřiny i plynu je a bude nedostatek. Ekonomové ví, že čeho je málo, tak to je drahé. Podle analýzy ČEPS (Česká elektroenergetická přenosová soustava) bude potřeba investovat 400 miliard korun, aby přenosová síť unesla očekávanou zátěž nových obnovitelných zdrojů. V praxi to bude znamenat zdražení 5 – 6 korun za každou kilowatthodinu elektřiny. ČEPS také předpokládá, že tento dekarbonizační scénář povede ke zhoršení emisí CO2 a vyšším nákladům o 2,6 miliardy korun, než kdybychom se spoléhali na naše zásoby uhlí. Takže se nám povede ekonomicky hůře a životní prostředí si místo zlepšení ještě zhoršíme. Toto je uvažování současné Evropské unie.

Co říci na závěr? Budu opět parafrázovat pana Smutného. Je potřeba přijmout polský model. Polsko i nadále plně využívá své uhelné zdroje a chce svou první jadernou elektrárnu stavět už v roce 2026. Česká republika by se tedy měla soustředit na budování jaderné flotily. K tomu ale budeme muset využívat uhlí. Toto je dle pana Smutného (ale i mě) cesta, kterou bychom se měli ubírat. Toto se dá nazývat rozumnou energetickou politikou. Ze dne na den vypnout jaderné elektrárny a zastavit ty uhelné, je zkrátka fantasmagorický scénář zelených politiků, kteří to dělají z přesvědčení (inteligence jim vlastní), a nebo to jsou jen prospěcháři, kteří si chtějí šáhnout na naše peníze. Nic víc v tom není.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
32 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)