3.3.2023
Kategorie: Společnost

Hlídací psi vlastní boudy. Demokracie je jim šumák

Sdílejte článek:

ŠTĚPÁN CHÁB

Rozklad naší společnosti i samotné demokracie jde ruku v ruce s rozpadem zásad novinářské branže. Kdy ta už si ani nehraje na nestrannou, ale zcela otevřeně kope za jednu stranu. Uvedu několik hezkých příkladů.

Daniela Drtinová, moderátorka DVTV, se usadila proti Čestmíru Strakatému v jeho streamovém pořadu a zkonstatovala, že poslední volba prezidenta byla ukázkou naprostého pokrytectví, kdy se mnozí novináři stali doslova fanoušky a propagátory jednoho z kandidátů. Včetně toho, kdy začali nosit flanelovou košili, protože ta se stala symbolem generála Pavla. Označila to z hrubou chybu, která může být nevratná. Člověk v pozici novináře – zpravodaje se nemůže na noc stát stoupencem určitého politika, strany nebo koalice a druhý den vstát a čekat, že společnost si tohoto selhání nevšimne. Všimne, pamatuje si ho. Což má za následek klesající důvěru ve zpravodajství. Zcela logicky. Daniela Drtinová má samozřejmě pravdu. I z hlavních médií bylo citelné, kdo má být prezidentem.

Pak vyrukoval se svou troškou do klína Petr Honzejk z Bakalovic Hospodářských novin. Na jeho názorovou stálost upozornil ve svém komentáři Petr Macinka. Honzejk v roce 2021, tedy ještě za vlády Andreje Babiše, obhajoval obstrukce v režii tehdy opozičního Petra Fialy. A to slovy „jak většinu upozornit, že se, majíc plná ústa demokracie, chová krajně nedemokraticky.“ Přičemž titulek jeho tehdejšího článku byl – Obstrukce budiž pochváleny. Nyní probíhají obstrukce stran snížení zákonem dané valorizace důchodů. Co na to Bakalovic Petr Honzejk? „Obstrukce jsou peklo hlavně pro demokracii.“ A to v článku – Babiš ve sněmovně rozpoutává peklo.

No není to kouzelné? Doslova čarokrásné? Obstrukce jedněch velebeny, druhých ponižovány. Ač obě jsou naprosto v pořádku. Nástroj opozice, díky němuž, mimo jiných, se ještě můžeme s přimhouřením očí nazývat demokratickou společností.

Je zcela očividné, že velká část novinářské obce pracuje pouze (pouze!) s konceptem dobra a zla. Žádné odstíny šedi. Což ale znamená, že straně „dobra“, které novináři upsali duši, bude novinářská obec nadržovat, přivírat oči před jejími nedostatky, chybami. Novináři mají být hlídacími psy demokracie, ale jakmile zaprodali svou duši obhajobě jedné ze stran, stávají se jen hlídacími psy vlastní boudy.

Veronika Sedláčková, moderátorka veřejnoprávního Českého rozhlasu zase začala vzývat zlaté tele socialismu. Na svém Twitteru napsala: „Je na čase svrhnout z oltáře posvátnou krávu nedotknutelnosti soukromého majetku a volné ruky trhu a začít pracovat na politikách, které akcentují solidaritu a společenskou soudržnost. Regulovat ve prospěch většiny neznamená krást. Společenská shoda je víc, než ideologie.“ Další krásné selhání novinářky, která navíc působí na pozici ve veřejnoprávním rozhlasu. Posvátná kráva nedotknutelnosti soukromého majetku. Kléma by měl radost. Zatančil by si s moderátorkou ČRo čardáš na ostatcích demokracie a svobody. Nepoučena historií, vyvolává Sedláčková Gottwaldova ducha a pod pláštěm krásných slov o solidaritě a soudržnosti se stává ukázkou dalšího škobrtnutí naší doby.

Dost na tom, že pod značkou Českého rozhlasu na radiu Wave exhibuje se svým progresivním socialismem Apolena Rychlíková a různé obskurní postavičky z ekologických a sexuálně menšinových teroristických bojůvek.

Jde na mě z novinářské obce trochu strach. Michala Klímu a jeho cenzurní úřad novináři přešli prakticky bez povšimnutí a nechali bujet ve státě embryo vynuceného ticha. Nebýt odporu ve společnosti, Klíma by nám tu jako nádor bujel dál. Nevadí, místo Klímy zdárně nastoupil Pojar a jistě bude pokračovat v započaté práci. Novináři budou ticho. Řadu skandálů hnutí STAN, která nás provázela značnou část minulého roku, přešla jako jarní vánek. Kdyby se takové množství skandálů vyvalilo na hnutí ANO v době jeho vládnutí, sledovali bychom tvrdou práci novinářů doposud. Neustálé otázky a snahy o sestřelení těch, kteří skandál způsobili. Jak to má být. Nyní se decentně mlčí, protože dobro se nekritizuje, a to ani když se chová trochu nestandardně. No, nestandardně, spíš když se chová jako zlo. Naprosto nekoncepční chování vlády při energetické krizi, vinou níž teď máme prakticky nejvyšší inflaci v Evropě? Ne, ne, kritika jen vlažná, aby se neřeklo.

Vládě se tak nabídl bianko šek a novinářská obec za to sklidí naprostou nedůvěru od velké části společnosti.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (22 votes, average: 4,95 out of 5)
Loading...
6 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)