13.2.2023
Kategorie: Společnost

Potřebujeme klimatický zákon? Ne!

Sdílejte článek:

DANIELA KOVÁŘOVÁ

Jsem na světě šest desetiletí a většinu toho času mě různí „odborníci“, aktivisté i politici straší překročením bodu zlomu, z něhož už není návratu.

Celý můj život předpovídají zánik Země. Na Letné dokonce tikají osudové hodiny, které ty zbylé vteřiny odpočítávají. Ale léta běží, Země existuje a voda i vzduch jsou každým rokem čistší, nejčistší dokonce tam, kde je nejrozvinutější průmysl. Podnebíčkáři mě strašili vyhynutím ledních medvědů, ale mezitím se jejich počet znásobil. Prorokovali roztání pevninských ledovců, ale ledovce zase zázračně rostou. Varovali před údajně strmě rostoucí globální teplotou, ale teploty pak 25 let stagnovaly. Děsivé předpovědi se nenaplnily. Proto alarmisté potichu nahradili termín „globální oteplování“ novým názvem produktu svého marketingu, „ochranou klimatu“.

Používají citové vydírání, aranžované fotografie a manipulace, podle nichž se na údajných změnách podnebí způsobených lidským pustošením prý shodli světoví vědci s tím, že změny jsou to smrtící. Podle nich se věda schvaluje na konferencích, ačkoliv v té skutečné se nehledá konsenzus, ale vyvracejí se teze. Před veřejností pseudoklimavědci zamlčují, že v době velkých dinosaurů byla teplota na Zemi o 10 stupňů vyšší než dnes; že v době třetihorního rozvoje flóry i fauny bylo tepleji o 8 stupňů, že nejvyšší úroveň CO2, mnohonásobně vyšší než dnes, byla na Zemi v období kambria, a že hladiny moří se měnily, co svět světem stojí. Nebo že v teplejších a vlhčích obdobích se vždy dařilo kvetoucím civilizacím, zatímco chladnější a sušší epochy bývaly doprovázeny hladomory, válkami, stěhováním národů a rozvraty kultur. Že počet velrybích keporkaků v západním jižním Atlantiku se mezi lety 2006 a 2022 zdvojnásobil. Že se v Minnesotě, Michiganu a Wisconsinu počet šedých vlků zvýšil z 1100 v roce 1975 na 3600 v roce 2018. Že v celých Spojených státech v roce 1963 bylo 487 párů orlů skalních, zatímco v roce 2006 už 10.000. Dnes jsou větrné turbíny jedinou velkou hrozbou pro orly bělohlavé, přičemž vláda otřesně přiděluje kvóty zabíjení pro každý stroj.

Fakta se těm blouznivcům do krámu nehodí. A jak trefně napsal sociolog Barry Glassner v Kultuře strachu, vyvoláváním strachu „politici získávají voliče, časopisy čtenáře, televize diváky, neziskovky nové členy, šarlatáni odbyt pro své léky, právníci hromadné žaloby a korporace tak prodávají své výrobky.“

A nejen to. Státy získávají moc vnutit svým občanům „správné“ chování vystrašením veřejnosti a následným schvalováním restrikcí. Podívejme se na náš parlament: „Jak má vypadat český klimatický zákon?“ Tak se jmenuje seminář, který proběhne 27. února v Poslanecké sněmovně. Povšimněte si, že organizátor se už ani neptá, zda klimatický zákon vůbec potřebujeme. To by totiž musel vysvětlit, proč mu nestačí stávající předpisy chránící přírodu a krajinu, ani ty zdravotní, hygienické, zemědělské, průmyslové, české, mezinárodní či eurounijní.

Agenda klimaalarmistů stojí na vylhaných datech, což ukazuje mj. skandál Climagate, v němž vyšlo najevo organizované falšování údajů (třeba středověkého teplotního optima). Zatímco děti demonstrovaly namísto učení, mladí se přilepovali k silnicím a poškozují umělecká díla, se podnebíčkářství stalo novým kultem.

Jak tedy zní odpověď na otázku v titulku? Žádný nový pseudonáboženský zákon proti lidem nepotřebujeme. A kdyby jen to! Český klimatický zákon by byl v dnešní situaci smrtící. Přijmeme-li ho, zničí prosperitu, rozvoj i lidskou svobodu. A aktuálními slovy dneška zabije i pravdu. Pravda totiž zní, že strach je třeba mírnit, nikoliv přiživovat.

danielakovarova.blog.idnes.cz

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (22 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
34 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)