6.2.2023
Kategorie: Exklusivně pro PP, Politika

Rakušanova lekce z demokracie

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

Rakušanovo ministerstvo vnitra vydalo svou pravidelnou zprávu o extrémismu. A hned v jejím úvodu  bije na poplach. Že prý je ohrožena sama podstata našeho státu a jeho zřízení – demokracie: „Potenciál pro ohrožení demokratických základů v České republice existuje a může se zvyšovat….”

Kdopak je oním nepřítelem, který se chystá naši demokracii uzmout, nebo zničit? Přečtěme si ten odstavec celý: „V České republice nicméně vznikla velká, a zatím indiferentní, skupina osob, která vyjadřuje nespokojenost se současným společenským uspořádáním a směřováním státu. Tato skupina je silně ovlivněna konspiračními teoriemi a představuje snadno manipulovatelný cíl pro extremistické a xenofobní politiky, případně pro hybridní působení cizí moci. Potenciál pro ohrožení demokratických základů v České republice existuje a může se zvyšovat.”

Takže občané vyjadřují nespokojenost… No to si fakt dovolili hodně! Nemůže to být třeba tím, že je naše demokracie stále ještě mladá, jak říkají někteří politici, a že se to časem, až dorostou nové, už v demokracii narozené generace, zlepší?  Pro odpověď se podívejme na Západ, náš vzor. Tam už mají, tuhletu liberální demokracii o pár desetiletí déle, než my. Co tam? Tam už jsou všichni srovnaní, spokojení a happy?

Jedna z nejstarších francouzských průzkumných agentur, IFop, provedla v době od 2. do 15. října 2019 (tedy ještě před Covidem) rozsáhlý výzkum spokojenosti občanů s tím, jak jejich společnost funguje a kam směřuje. Oslovili 100 Francouzů, Italů, Američanů, Britů a Němců jak jsou spokojeni a  jestli společnost nepotřebuje nějakou alternativu k liberalismu. Z výsledků vyplynulo, že většina Italů (80 %), Francouzů (73 %), Němců (61 %), Američanů (60 %) a Britů (58) není spokojena se současným modelem společnosti, myslí si, že liberalismus je v krizi a jsou potřeba jiné modely rozvoje společnosti.

Jeden z možných důvodů, proč tomu tak je, naznačuje o něco starší studie profesora Martina Gilense z Princetonské univerzity a profesora Benjamina I Page z Northwestern University. Zkoumala, jaký vliv na politiku USA mají představy, hodnoty a přání elity a organizovaných, bohatých skupin, a jaký hodnoty a preference běžných lidí, amerických voličů. Závěry hovoří jasně: „Multivariační analýza naznačuje, že ekonomické elity a organizované skupiny zastupující obchodní zájmy mají podstatný vliv na americkou vládní politiku, zatímco průměrní občané a masové zájmové skupiny mají malý nebo žádný vliv.”

Divné, že? Vždyť přece právě demokracie, jak nás poučují politici i teorie, „… je formou politického zřízení, která umožňuje všem plnoprávným občanům účast na správě a řízení státu. Je založena na principu podřízení menšiny většině a uznání svobody a rovnosti občanů.” Samozřejmou součástí demokracie je pluralita politických subjektů, tedy různost názorů a pohledů na směřování společnosti. Tak odkud se bere ona nespokojenost?

Jestlipak to není třeba tím, že jeden (nadnárodní) názorový proud si pro sebe postupně uzurpoval média, podřídil státní správu, zprivatizoval školství, a na dobytých pozicích se zakopal? A že tato „zabarikádovaná elita” ze všech sil (a všemi prostředky obsazeného státu) brání jakékoli diskusi o svých pravdách a namísto politické soutěže, vede s jinými názory válku, hodnou totalitního režimu? Pak může snadno dojít k situaci, kdy „dezoláti” začnou pochybovat o demokracii, která jim po léta nepopřává sluchu a která jejich názory, potřeby a životní hodnoty zesměšňuje a programově podkopává.

Je tedy na uvážení, zda neblahý stav společnosti, před kterým Ministerstvo vnitra ve své zprávě varuje, způsobili oni „dezoláti”, „extrémisti” a „xenofobové”, nebo spíše ti, kdo silou drží pomyslné politické kyvadlo v jedné, krajní poloze a brání jeho zpětnému pohybu a tím i narovnání extrémů a vyvážení zájmů. Ti, kteří používají slovo „demokracie” pouze jako obušek, kterým bijí občany s jiným názorem přes zadek i přes uši.

Takže, milý pane Rakušane, skupinám lidí, s odlišnými názory na směřování státu, se v normální, fungující demokracii říká OPOZICE. Nejedná s nimi Ministerstvo vnitra, ale vláda. A v dobách krizí, stejně jako před hlasováním o zákonech, které mohou nějak hlouběji pozměnit fungování země, s nimi věci konzultuje. Skutečná demokracie je o diskusi, vyvažování a přípravě na střídání u kormidla, když si to občané budou přát.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (49 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
60 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)