30.1.2023
Kategorie: Společnost

Jdou po nás jdou…

Sdílejte článek:

IVAN DAVID

V pátek jsem upozornil na případ učitelky Martiny Bednářové, kterou policejní orgán v první den prvního kola právě skončené prezidentské volby obvinil trestního činu popírání genocidy. Za to, že před téměř rokem se žáky na jejich dotazy v hodině češtiny diskutovala o válce na Ukrajině – jinak než se vládě líbí. Za to, že mluvila o válečných zločinech a zločinech proti lidskosti, které příslušníci ukrajinské armády a neonacistických paramilitárnách jednotek jako Azov páchali na rusky mluvících obyvatelích Donbasu. Upozornil jsem na to, že zveřejnění informace o zahájení trestního stíhání z vládního hlediska nesprávně mluvící učitelky, v první den druhého kola prezidentské volby není náhoda, ale systematické zastrašování voličů opozice. Prorokoval jsem, že v případě vítězství generála Petra Pavla ve volbách bude hůře.


A je. Během sčítání hlasů odevzdaných v druhém kole prezidentské volby si jiný policejní orgán – tentokrát z okresu Znojmo, telefonicky předvolal k výslechu blogera Daniela Sterzika, který na svém blogu Vidlákovy kydy publikuje pod autorským pseudonymem Milan Vidlák.

Že od vlády ani nově zvoleného prezidenta nemáme čekat žádný pokus o smíření občanů národa rozhádaného právě skončenou prezidentskou volbou, jasně deklaroval ve svém prvním veřejném vystoupení i generál, občany právě „povýšený“ na budoucího prezidenta. Ve svém vystoupení, které citovala agentura ČTK, Petr Pavel řekl, že okamžitě po příchodu na Hrad zadá zpracování auditu hospodaření týmu dnes dosluhujícího prezidenta Miloše Zemana, a pokud budou nalezena pochybení, budou „Zemanovi muži“ předáni k trestnímu postihu. Účetní předpisy jsou hodně složité. Na jeden paragraf umí dva právníci předložit nejméně tři právní názory. To by bylo, aby se trestní stíhání zaměstnanců dnešní kanceláře prezidenta agilnímu pražskému policejnímu orgánu nepodařilo nějak „obílit“, jak se říká v policejní hantýrce přípravě trestního spisu státnímu zástupci k podání obžaloby.

Tento hon na opoziční čarodějnice nezačal včera včera, ani v pátek 13. 1. 2023. Jeden z mých spolupracovníků policejní výslech podstoupil již během jara 2022. Předvolán byl tehdy jen k podání vysvětlení ke svému FB příspěvku o válce na Ukrajině. Podle mého bytostného přesvědčení nenapsal nic, za co by jej bylo možné podle platného Trestního zákoníku odsoudit. Jako bývalý novinář prostě jen popsal co se na Donbasu děje – kde stojí ukrajinské vojenské síly a kudy na ně míří jednotky ruské armády. Včetně mapy. Na té mapě byly názvy měst uvedené v azbuce, která se v těch místech používá ke psaní. Pro jednoho z udavačů, který dal Polici ČR podnět k jeho vyšetřování, to byla „ruská propaganda“.

Před třičtvrtě rokem policejní orgán neshledal na příspěvku mého asistenta, zveřejněném na jeho FB, nic co by splňovalo skutkovou podstatu jakéhokoli trestného činu. Rozhovor s mým asistentem končil slovy, že navrhne státnímu zástupci odložení věci. Ani po řadě měsíců však od příslušného státního zástupce mému asistentovi nepřišel papír, který by potvrzoval, že případ byl odložen. Možná jen čekají na příhodnější dobu.

Ani to však není úplným začátkem perzekuce občanů vyjadřujících vládě nepohodlné názory. Stačí si připomenout případ asistenta poslance za SPD Jaroslava Foldyny, který své články publikuje pod jménem Walter Kraft. V době, kdy byl premiérem v druhém kole poražený prezidentský kandidát Andrej Babiš, byl asistent opozičního poslance pravomocně odsouzen soudem, který mu ani neumožnil pronést obhajovací řeč.

Státní správa, která má být podle zákona nezávislá, stejně jako Policie ČR, jejíž příslušníci mají být podle zákona nezávislí, státní zastupitelství, jehož jeho představitelé o sobě rádi tvrdí, že jsou na vládě nezávislí – i když Ústava je klasifikuje jako součást výkonné moci, kam patří i vláda, stejně jako soudy, které mají být nezávislé přímo z Ústavy, jsou bohužel po více než třiceti letech budování kapitalismu na některých místech obsazené odhodlanými stoupenci tzv. „atlantismu“. Neboli myšlenky naprosté podřízenosti zájmům USA. Není to nic nového. Probíhá to mnoho let. Doposud to na stoupence jiných myšlenek jen „občas zkusili“. A čekali jak zareaguje veřejnost. Jestli jim to projde.

Podle signálů vysílaných vládou a jí podřízeným orgánům a nově zvoleným budoucím prezidentem tahle zkušební doba skončila. Heretici a kacíři, jak se ve středověku říkalo lidem, kteří smýšleli jinak, než chtěli mocní, mají buď mlčet, nebo budou umlčeni.

Orgány vykonávající státní moc by měly být obsazovány těmi nejlepšími. Z minulosti je známo, že tato místa často přitahují ty nejhorší povahy. Řada z nich se už těší, jak s námi exemplárně zatočí. Těší se na to zřejmě i mnoho lidí, kteří ve volební kampani podporovali generála Petra Pavla způsobem, který naplňuje skutkovou podstatu trestného činu výhrůžky násilím proti skupině obyvatel. A žádný policejní orgán je za to nepopotahuje.

Do titulku jsem si použil parafrázi názvu jedné z písní Jarka Nohavici, kterého lepšolidé také velmi nemají rádi. Svůj dnešní text zakončím parafrází textu další písně slezského barda: „Kupte si hřebeny, nastaly všivé časy“.

 

Ivan David

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (54 votes, average: 4,83 out of 5)
Loading...
18 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)