23.1.2023
Kategorie: Společnost

Debata na ČT: Pár ohlasů

Sdílejte článek:
COM
Včera se uskutečnila debata presidentských kandidátů na ČT. Překvapením byla účast Andreje Babiše, který původně avizoval, že na ČT nepřijde z důvodu její zaujatosti proti němu, což nakonec moderátor víceméně v průběhu duelu potvrdil. Debata vzbudila mnoho vášní a ohlasů na sociálních sítích, vybral jsem pro vás několik zajímavých komentářů:
 

***
Včera jsem se donutil shlédnout pro mne první předvolební debatu a to poté, co mne večer zavalila lavina příspěvků o tom, jak strašně se Babiš choval v té debatě na ČT. Opět padala slova jako zlo, krysa. zbabělec, lhář apod.
Oponenti Babiše ho správně chytají za slovo k tomu, co řekl o Polsku, že by nevyslal naše vojáky, kdyby bylo napadeno, aby ho šli bránit. To byla jednoznačně Babišova chyba a takový postoj je i pro mne jednoznačně nepřijatelný. Poslechl jsem si ale celou tu pasáž a z mého pohledu to vidím trochu jinak – Babiš se spíš jen dost nešikovně snažil říct, že nechce nasedat na tu válečnou rétoriku a že by se snažil udělat vše proto, aby k takové situaci, že bude Polsko napadeno, vůbec nemohl dojít. Ale řekl to blbě, udělal chybu a logicky to teď v kampani schytá. Uvědomil si to po debatě a na svém profilu to pak jednoznačně opravil s tím, že bychom jako člen NATO samozřejmě šli Polsku na pomoc. Já mu věřím, že tu otázku špatně pochopil, protože nedává žádný smysl, aby něco takového v kampani říkal. Ale udělal chybu a za chyby se platí.
Jinak jsem si větší část té kampaně pustil a nic hrozného jsem tam neviděl. Moderátor trochu nadržoval Pavlovi, Babiš si jel svoji agendu, kterou se snažil prodávat, i když s často souvisela s otázkami moderátora jen velmi volně a působil agresivnějším dojmem než protikandidát. Pavel působil mnohem klidněji a dostojněji. Pro mne někdy až moc, kdy někdy mluvil skoro až jako ten pán přes etiketu Špaček a kdy se věnoval tématům, která jsou třeba mě osobně také blízká, ale kterým vůbec nerozumí nemalá část společnosti.
Uvědomil jsem si při tom ještě jednu věc. Oba dva kandidáti mluví tak, že Babiš musí logicky štvát a vytáčet jednu část voličů, zatímco Pavel mluví tak, že mu zase ta druhá část nejspíš vůbec nerozumí. Babiš jedny vytáčí, Pavlovi druzí nerozumí.
Z mého pohledu nemá ani jeden z kandidátů na to, být prezidentem všech, nebo většiny národa. A logičtější mi v tom ohledu přijde to, co říká Babiš, že on bude alespoň zástupcem té části, která dnes nemá zastání a v komunikaci s premiérem Fialou tak mohou oba dva zastupovat právě tyto dvě skupiny voličů. To mi přijde, že má logiku. Zvláště poté, co se premiér Fiala tak nešikovně až hloupě vyjádřil o části voličů, co byli demonstrovat, jako o těch proruských kolaborentech až dezolátech, což se dotklo i mnoha těch, co na té demonstraci vůbec nebyli a pak označil Pavla za kandidáta, který má podporu vlády/koaličních stran.
***

ČT v dnešním prezidentském duelu uvedla, že 57% obyvatel si podle průzkumu přeje vládu pevné ruky. Petr Pavel i Andrej Babiš byli moderátorem tázáni na extremistická hnutí a jejich postoj k nim. Divák se sice nedozvěděl, kdo ta extremistická hnutí jsou a v čem jejich extremismus spočívá, Babiš však odpověděl, že na Václavské náměstí chodí zoufalí lidé, o které se vláda nestará. A on by rád jako prezident mluvil se všemi a zastupoval ony 3 miliony voličů, kteří nevolili pětikoalici a nemají ve vládě zastání. Pavel odpověděl, že vůči extremistickým hnutím a skupinám, které se vyjdařují proti systému, je třeba zaujmout jednoznačný postoj. Protože demokracie není anarchie. Tak jako mi byla předlistopadová minulost obou pánů poměrně lhostejná, je to přes 30 let, tak v tomto bodu diskuse mne poněkud zamrazilo.

***

Tak tomu říkám vyvážená debata. Česká televize proti Agrofertu.

***

Pan Pavel, soudě podle jeho výkonu v Národním muzeu, je holt stejně prázdný jako paní Nerudová. Jenom je to prázdnota v lepším balení, než byla paní Nerudová. Té dámě jistě nepomohlo, že o sobě tvrdila, že je mladá a pohledná. To aspoň pan generál má poutavou ozdobu obličeje, která mu jistě přinese větší počet bodů u dam. Zbytek hlasů v urnách mu ale budou muset dohnat média a také mnozí upřímní dobráci, kteří ale nevolí podle toho, koho případně chtějí, ale podle toho, koho na žádný pád nechtějí. Babiš konečně šel do křížku s otevřeným hledím. A i když (alespoň v mých očích) převýšil pana generála o dvě hlavy, obávám se, že propojený mechanismus pětikolky, jejich loutkovodičů, zákulisních hráčů a poslušných médií je stále silnější a nejspíše zvolením generála tak dopomůže k dokončení plíživého státního převratu.

***

Děkuji Martinu Řezníčkovi, manipulátorovi tendenční ČT, že mě utvrdil o správnosti mé volby Babiše ve 2. kole.

***

Babiš byl vždycky mimořádně neschopnej rétor, a čím vypjatější situace, tím lapidárněji se to projevuje. Ale není to debil. I on si pochopitelně uvědomuje, že to heslo “světový mír” je bezobsažná kokotina, pač jeho vliv na mír v Evropě (nebo ve světě) je zhruba stejný, jako můj vliv na velikost přirození kanibalů v Kongu. Opakuje ho, svojí typickou pologramotnou dikcí, jenom proto, protože mu to tak naordinoval jeho marketingový tým. Ve snaze přiblížit se mediánu prvoků s hlasovacím právem platí totiž jedna zásadní podmínka – “moc to nekomplikuj, voe”.
To je holt daň za tu čůrákovinu s přímou volbou. Kandidát na prezidenta, tedy na funkci bez výrazných exekutivních pravomocí, musí chtě nechtě zaujmout širokou skupinu voličů s často protichůdnými partikulárními zájmy. V tu chvíli se z politiky stává automaticky nedůstojná show. Pokud máte pocit, že Babišovo “jsem hlavně pro mír” je o něco horší, co se relevantnosti týče, než Nerudové “jsem proti povinné sterilizaci transosob”, tak ne, není! Stejný sračky, jiný zadky.
Prostě a jednoduše, buď si na tu přehlídku retardace zvykněte, nebo tu chujovinu s přímou volbou vrchního šaška zrušte. Simple as fuck…
Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 3,71 out of 5)
Loading...
62 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)