26.10.2022
Kategorie: Ze světa

Putinova zimní ofenziva

Sdílejte článek:

REFORMY.CZ

Ukrajinské úspěchy na bitevním poli se střetávají s široce očekávanou ruskou eskalací. 21. října ruský prezident Vladimir Putin ve vzácném projevu k národu oznámil mobilizaci 300 000 záložníků, kteří budou povoláni ke službě v ukrajinské válce.

Ruská armáda v posledních týdnech kvůli nedostatku lidské síly na bojišti narazila na četné protiúdery. Stručně řečeno, Rusko nemá dost bojových jednotek k realizaci své mise ani k obraně ohromných území, která Moskva nedávno anektovala. Ruská Speciální vojenská operace (SMO) nebyla nikdy koncipována k zabrání a okupaci velké části ukrajinského území. SMO byla v podstatě policejní operací zaměřenou na vyhledání a zničení ukrajinských sil, které bombardovaly a zabíjely etnické Rusy žijící na východní Ukrajině.

Po četných střetech s postupujícími NATO vycvičenými batalion je jasné, že Rusko, aby odrazilo zpět ukrajinské síly a vytvořilo bezpečnostní nárazníkovou zónu kolem svých nových provincií, potřebuje značné posily. Kritici Ruska pohlíží na nedostatek vojáků jako na projev vojenské nekompetence, Moskva se však ve skutečnosti adaptuje na těkavou situaci, v níž obě strany nadále zvyšují sázky. Tady je výňatek z příspěvku Big Serge, který pomůže objasnit, co se děje:

„Ze všech těch fantasmagorických tvrzení vznášených o Rusko-ukrajinské válce je jen málo tak nepochopitelných jako tvrzení, že Rusko mělo v úmyslu dobýt Ukrajinu s necelými 200 000 muži. V reálu je hlavní skutečností této války, kterou pozorovatelé prostě musí pojmout fakt, že Ruská armáda byla ohromně přečíslena už od prvního dne… Na papíře nasadilo Rusko expediční sbor o méně než 200 000 mužích, ač samozřejmě celý tento počet nebyl v poslední době na frontové linii v aktivním boji.

Pro Rusko teď platí model lehkých sil spíše než model jednotné služby, který se kombinuje s „najatými žoldnéři“ – profesionální jádro armády se zdroji rezervistů z každoročních odvodů. Přechod od sovětského mobilizačního systému k malým, štíhlým, profesionálně cvičeným silám byl součástí ruského neoliberálního režimu vyhublých vojsk po většinu Putinových let.

Ruské profesionální síly z vojenského hlediska pořád odvádí ohromnou práci, dokáží zničit ukrajinské vojenské instalace, rozmlátit všechno dělostřelectvo, prostřílet si cestu do městských aglomerací na Donbasu a zničit hodně vlastního ukrajinského vojenského potenciálu. Nemohou však vést mnohaletou kontinentální válku proti nepříteli, který je přečísluje nejméně čtyři na jednoho a jenž je podporován, zpravodajstvím, velitelstvím a řízením i materiálem, který je mimo jejich okamžitý dosah.

Je třeba nasadit více vojsk. Rusko musí přejít z vyzáblé neoliberální armády. Hmotné kapacity k mobilizaci potřebných sil má – má jich spoustu milionů mezi svými záložníky, ohromné sklady techniky a domácí výrobní kapacity opírající se o přírodní zdroje a výrobní potenciál Eurasijského bloku zemí, které se s nimi semkly. Nezapomeňte však, že vojenská mobilizace je také politickou mobilizací.“ („Politika jinými prostředky; Putin a Clausewitz“, Big Serge Thoughts, Substack)

Kritici Ruska toto vysvětlení samozřejmě zavrhnou jako nesmysl, i když povolání 300 000 záložníků ukazuje, že Putinovi generálové si uvědomují, že svých strategických cílů nemohou dosáhnout jen pomocí „expedičního sboru“, nýbrž že musí reagovat na změny v terénu. A přesně to dělají; posilují své síly v době, kdy Putinova míra schvalování je na do očí slzy vhánějících 77 %. Takže, ač by dřívější mobilizace bezpochyby narazila na všeobecné odsuzování a odmítání, tak teď velká většina Rusů tuto politiku plně podporuje. Prostě řečeno, Putin vyhrál v boji o srdce a mysl Ruského lidu. Přesvědčil je, že jejich země, tradice, kultura a život jsou v bezprecedentním existenčním ohrožení. Tady je více od Big Serge:

„Putin a ti kolem něj od samého počátku pojali Rusko-ukrajinskou válku jako existenční. Je to divné, avšak většina Rusů to tak chápe.

To, co se dělo během měsíců po 24. únoru, je dost pozoruhodné. Pro Ruský národ a ruské občany se zjevila existenční válka a vzali ji vážně. Sankce a proti-ruská propaganda, démonizace celého národa jako „strašidla“ i ty vůči válce původně skeptické Rusy zmobilizovala a míra schvalování Putina vyletěla nahoru. Základní Západní očekávání, že Rusové se obrátí proti vládě, se obrátilo naopak. Videa ukazující mučení ruských zajatců rozběsněnými Ukrajinci, Ukrajinští vojáci posměšně volající na ruské matky, že jejich synové chcípli, ruské děti zabité při ostřelování Doněcka posloužily jako potvrzení Putinových náznaků, že Ukrajina je stát posedlý démonem, kterého je z ní nutno vymýtat výbušninami… I vláda Ukrajiny (v teď smazaných tweetech) veřejně prohlašovala, že Rusové mají sklony k barbarství, protože jsou rasou voříšků zkřížených mícháním krve s Asiaty.“ (Big Serge, Substack)

Krátce řečeno, média Západního establishmentu a jeho politická třída Putinovi usnadnily práci, když přesvědčily i Rusy s levicovými sklony, že Západní národy vedené USA opovrhují vším ruským a jsou odhodlány zničit jejich zemi a podmanit si její lid. Tady mluví Putin:

„Opět chci zdůraznit, že jejich nenasytnost a odhodlání udržet si svoji neomezenou dominanci jsou skutečnými příčinami této hybridní války, kterou kolektivní Západ vede proti Rusku. Nechtějí, abychom byli svobodní; chtějí nás jako kolonii. Nechtějí s námi rovnou spolupráci; chtějí nás olupovat. Nechtějí, abychom byli svobodnou společností, nýbrž z nás chtějí mít masu bezduchých otroků… Rád bych vám připomněl, že v minulosti se ambice na světovou dominanci opakovaně vrhaly proti odvaze a odolnosti našeho lidu. Rusko bude vždy Ruskem. I nadále budeme bránit své hodnoty a svou Vlast.

My jsme nikdy nesouhlasili a nikdy souhlasit nebudeme s takovým politickým nacionalismem a rasismem. Co jiného, když ne rasismus, je ta rusofobie teď šířená do světa? Co jiného, když ne rasismus je to dogmatické přesvědčení Západu, že jejich civilizace a neoliberální kultura je nezpochybnitelný model, podle kterého musí postupovat celý svět?

Teď bojujeme proti tomu, co by se nemělo nikdy nikomu stát, aby Rusko, náš lid, náš jazyk nebo naše kultura nebyly vymazány z historie. Dnes potřebujeme jednotnou společnost a tuto jednotu lze založit pouze na suverenitě, svobodě, tvořivosti a spravedlnosti. Naše hodnoty jsou lidskost, milosrdnost a soucit.“ (Projev k připojení nových regionů k Rusku, Vladimir Putin, Unz Review)

Podle Putina chce kolektivní Západ vyrabovat Rusko, zotročit jeho lid a vytvořit kolonii, jejíž bohatství mohou vysávat tyransky bigotní zahraniční kořistníci. Neustálé útoky médií na ruské atlety, učence, vědce, hudebníky a i podnikatele pouze mezi běžnými Rusy posílily názor, že se dostali do hledáčku násilné a z řetězu utržené Západní koalice, která má v úmyslu Rusku zasadit stejně smrtelnou ránu, jakou zdrtila Irák, Libyi, Afghánistán a nespočetné další národy. Putinova rostoucí míra schvalování jen podtrhuje fakt, že většina Rusů si myslí, že ta hrozba je reálná a že se do té bitvy musí zapojit. Tady je více od Big Serge:

„Putin dosáhl svého projektu formální anexe starého ukrajinského východního okraje. Tím též z této války z právního hlediska udělat existenční zápas. Další postupy Ukrajinců na východ jsou teď v očích Ruského státu útokem na suverénní ruské území a pokusem o zničení celistvosti ruského státu. Nedávný průzkum ukazuje, že super-většina Rusů podporuje obranu těchto území za každou cenu.“ (Substack)

Rychlost, jakou Putin ty čtyři ukrajinské regiony anektoval, naznačuje, že skutečný účel této akce sahá daleko za ruskou západní hranici. Skutečným důvodem, proč Putin s tímto opatřením tak spěchal, je od základu změnit pravidla hry. Netřeba říkat, že Speciální vojenská operace má o dost jiný význam než obrana svého vlastního území. Jinými slovy, skutečným důvodem referenda bylo ukázat, že „rukavičky jsou odloženy“ a že Rusko na ukrajinské útoky odpoví neočekávaně zuřivě. Tady to zase říká Serge:

„Politického konsensu pro vyšší mobilizaci a větší intenzitu konfliktu bylo už dosaženo. Teď se to všechno musí ještě realizovat v konsensu reálného světa pěstí, kopanců, kulek a granátů, krve a železa.

Rusko hromadí síly k zimní eskalaci a ofenzivě a teď provádí kalkulovaný manévr, v němž obětují trochu pozic k získání času a vykrvácení Ukrajinců. Rusko dále ustupuje tam, kde jsou pozice buď operačně zranitelné, nebo kde čelí ohromnému přečíslení Ukrajinci, ale síly z operačního ohrožení stahují velice obezřetně…

Rusko bude v nadcházejících týdnech nejspíš dále ustupovat, stahovat nedotčené jednotky pod deštníkem své artilerie, zatímco bude dělat šrot z ukrajinské těžké výzbroje a vypouštět krev z jejich živé síly. Mezitím se nadále v Bělgorodě, Záporoží a na Krymu hromadí nová technika. Má očekávání zůstávají stejná: epizodické ústupy Rusů, dokud se zhruba na konci října fronta nestabilizuje, pak přijde operační pauza, dokud půda nezmrzne, načež přijde eskalace a zimní ofenziva Ruska, jakmile dokončí shromažďování dostatečného počtu jednotek.

Z Kremlu vyzařuje zatím ledový klid… Že by odtrženost Kremelského stoicismu od zhoršující se situace na bojišti byla tak ohromující. Že by třeba byl Putin a celý ruský generální štáb opravdu tak zločinně nekompetentní – a že by ruské zálohy nebyly opravdu ničím více než bandou opilců. Že by neměli žádný plán.

Jenže třeba synové Ruska zase odpoví na volání vlasti, jako to udělali roku 1709, 1812 a 1941.

S tím, jak se vlci zase plíží ke dveřím, starý medvěd znovu povstává proti nim, aby bojoval.“ (Big Serge, Substack)

Sečteno a podtrženo: Rusko teď položilo základy pro rozsáhlejší a násilnější konflikt. Povolali 300 000 záložníků, na frontu se odesílají ohromné spousty vojenské techniky a veřejné mínění převážně válečné úsilí podporuje. Všechny příznaky poukazují na vysokou eskalaci bojů, po které značná část Ukrajiny zůstane v troskách, zatímco Washington a Moskva se budou blížit k přímé konfrontaci.

Mearchemeirova děsivá předpověď: „Rusko z Ukrajiny udělá trosky.“ (2minutové video)

Mike Whitney

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 4,22 out of 5)
Loading...
73 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)