27.8.2022
Kategorie: Ekonomika

Vláda je v energetické agonii

Sdílejte článek:

IUHLI

Česká vláda reálně neřeší energetickou krizi, ale chce částečně řešit až následky. Například zatím vůbec v rámci předsednictví EU nenastolila téma ceny emisních povolenek. I další její kroky svědčí o energetické agonii, napsal ve svém komentáři pro echoprime.cz Daniel Kaiser.

„První vlaštovku vyslalo Španělsko. Žádá alespoň zastropovat cenu povolenek. Ale jediná hospodářsky, sociálně a koneckonců i geopoliticky správná úvaha je ETS bez náhrady zrušit. Zvlášť průmyslové Česko by to mělo zajímat, vláda by měla využít energetické krize a obav elit z lidových bouří a kacířskou myšlenku Pryč s ETS zformulovat,“ napsal Kaiser, podle nějž ale Česko téma povolenek na žádném summitu, žádné radě dosud nenastolila. Podle zákulisních zpráv je rozhodnuta se ETS neunavovat, předpokládajíc, že pro reformu by stejně nenašla spojence.

Podle Kaisera se energetickou agonií se vláda vyznačuje i na domácím hřišti. „Elektrický proud je komodita, jejíž cenu můžeme z Prahy ovlivnit nejsnáz. Ale česká vláda se o to nesnaží, chce částečně řešit až následky,“ uvedl Kaiser.

Připomněl, že vláda ani neprojevila zájem o nabídku společnosti Sev.en Energy prodat státu tří terawatthodiny elektřiny za sice burzovní, ale předválečnou cenu.

K této nabídce výhodné pro české domácnosti a firmy nevedla Pavla Tykače nějaká lidumilnost, ale fakt, že neměl peníze na skládání záloh, které dnes po prodejcích elektřiny chtějí na burze. Naše vláda tuto jedinečnou příležitost využila tím způsobem, že na nabídku nereagovala a ČEZ půjčila 74 miliard na složení záloh a na to, aby dál mohl českým zákazníkům prodávat elektřinu za německé ceny,“ popsal komentátor.

Třetím příkladem energetické agonie je podle něj memorandum, které podepsala ministryně životního prostředí Anna Hubáčková s generálním ředitelem ČEZ Danielem Benešem. „Memorandum asi máme chápat jako souhlas vlády se záměrem ČEZ zavřít uhelné elektrárny ještě dřív, než se dosud myslelo – totiž nejpozději k roku 2030. Přitom ještě čerstvé programové prohlášení Fialova kabinetu operuje s rokem 2033 a za podmínky, že za energii z uhlí se najde náhrada. Plyn tou náhradou asi nebude, první nový jaderný blok v Dukovanech začne vyrábět v roce 2036, když všechno dobře půjde,“ připomněl vládě její vlastní programové prohlášení Daniel Kaiser.

 

iuhli.cz

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (21 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
13 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)