1.8.2022
Kategorie: Politika

Ministerstvo financí má poradce přes genderové otázky

Sdílejte článek:

JOSEF NOŽIČKA

Že v dnešní době nějaký státní úřad zaměstnává poradce přes genderové otázky, už nejspíš většinu lidí ani nepřekvapí. Nicméně pro mě bylo překvapivé, když jsem se na internetu dočetl, že se tak děje i na ministerstvu financí…

Na stránkách Deníku N mě zaujal článek s titulkem „Stanjura má ideového poradce na hlídání ideových témat“ (v plné verzi je ho bohužel možné na internetu přečíst pouze pro předplatitele tohoto média, v tištěné verzi je pak možné si celý článek s titulkem „Stanjurův poradce přes gender“ přečíst ve vydání Deníku N ze dne 29. 7.).

Že v dnešní době nějaký státní úřad zaměstnává i poradce přes genderové otázky, už nejspíš většinu lidí ani nepřekvapí. Nicméně pro mě bylo překvapivé, když jsem se ve zmíněném článku dočetl, že se tak děje i na ministerstvu financí. Tím Stanjurovým „genderovým poradcem“ je dle zjištění žurnalistů z Deníku N jistý Jakub Kvapilík, který je vystudovaným ekonomem, jenž v současné době působí na Právnické fakultě Karlovy univerzity a mimo jiné zastává funkci prezidenta Vysokoškolského katolického hnutí ČR.

Pokud se však někdo domnívá, že ministr financí Zbyněk Stanjura sklidil za zřízení takové funkce od novinářů z „progresivního“ Deníku N pochvalu, tak je na omylu. Hlavním úkolem zmiňovaného poradce Kvapilíka je totiž údajně to, aby některá vládní opatření, která ve Fialově vládě navrhují jiná ministerstva (například ministerstvo práce a sociálních věcí) nebyla příliš „progresivní“ a nestála tak státní kasu příliš mnoho peněz. Konkrétně je pak v textu uváděna otázka zkrácených pracovních úvazků (které by mohly využívat zejména ženy na mateřské dovolené), téma rovných příležitostí či otázka přístupu k evropské deklaraci, zavazující se více otevřít sektor informačních technologií a inovací ženám.

A zatímco novináři z Deníku N za zřízením takové funkce vidí určité obavy z přílišné konzervativnosti některých politiků z ODS, předseda poslaneckého klubu této strany Marek Benda je naopak přesvědčen, že hlídání toho, aby tyto „moderní trendy“ nestály daňového poplatníka příliš mnoho peněz, je zcela v pořádku.

Jaký je na popisovanou tématiku můj názor? Obecně nejsem ani přehnaně konzervativní, ani přehnaně liberální, a platí to i v tomto případě. Což konkrétně například znamená, že podle mě je individuální věcí každé ženy, zda chce být na mateřské dovolené co nejdéle, nebo naopak (ať už z finančních či z kariérních důvodů) upřednostňuje tuto dobu zkrátit a využít například možností zkráceného pracovního úvazku či ve specifických případech i toho, že kvůli péči o dítě zůstane určitou dobu doma místo ní její partner.

Na druhou stranu však vidím jako scestné například snahy o prosazování povinných kvót (nejenom) pro ženy, ať už v politice, v IT sektoru nebo třeba v armádě. A že přehnaná politická korektnost má již za následek i takové absurdity jako je v dnešním textu popisovaný fakt, že si některé státní instituce najímají odborníky přes genderovou rovnost, považuji za jednu z absurdit dnešní doby. Nebo si někteří lidé vážně myslí, že v současném období vysoké inflace a energetické krize je nejdůležitější věcí, která běžné občany zajímá, téma genderové rovnosti?

Josef Nožička

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
11 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)