5.4.2015
Kategorie: Společnost

Mám sen – buďme hrdí na naši zem!

Sdílejte článek:

EVA HRINDOVÁ 05|04|2015

Moc bych si přála, abychom se přestali rozeštvávat a přestali čas trávit tím, že hledáme viníky nebo dokonce vnitřní nepřítele. K ničemu to není. Jen to odvádí naši pozornost od důležitých věcí. Akorát tím ukazujeme, jak jsme slabí a neschopní. To věčné plivání okolo sebe a nenávist, zloba, zapšklost a zahořklost. Politici plivou na voliče a voliči na politiky… A každý plive na každého…

[ad#hornisiroka]

Pořád o tom přemýšlím. Proč jsme v takovém marasmu? Není to proto, že někdy někdo přijal špatný zákon. Protože špatné zákony se přece dají změnit. Není to ani proto, že voliči něco nechápou. Protože jim to přece můžeme vysvětlit. Ten marasmus vychází z nás samých, z naší slabosti. Jen slabí lidé potřebujou hledat viníky a tráví většinu času tím, že na ty předpokládané “viníky” plivou… Jen slabí lidé vidí na druhých samé špatné věci a právě jejich slabost je zdrojem strachu.

Strachu, který je zdrojem toho všeho kádrování, označování a ochoty likvidovat lidi se špatným názorem. A dělají to všichni – politici i voliči. Nenávidíme se tady hezky všichni mezi sebou. Sedí na nás heslo – podle sebe, soudím tebe. Máme strach, že neuspějeme, že naše životní hodnoty a postoje neobstojí samy o sobě, tak kopeme kolem sebe. Máme touhu umlčovat všechny ty, kteří nám ukazují, že nejsme pevní a jistí a v konkurenci neobstojíme my sami a ani naše názory.  

Vykašleme se už konečně na to. Věřme si a věřme druhým. Není to klišé – ale dívejme se na druhé s láskou. Každý je jedinečná bytost a zaslouží si respekt. I ten hloupý volič i ten nezodpovědný politik. Je to těžké, ale jde to. Vykašleme se na to, co bylo – co kdy kdo řekl nebo udělal. To už je pryč a bůh ví jak to všechno bylo. Žijeme v době manipulací a postavit si život na něčem, co možná bylo jen manipulace, je hloupé… Možná je to účel těch manipulací – úplně nás rozeštvat a hlavně – odvést pozornost od důležitého. Důležité není hledat viníky, důležité je začít dávat věci do pořádku.

vlast

Žijeme v krásné zemi, která má silnou historii. Dokázali jsme se bránit a překonat mnoho špatného. Z našeho národa vzešlo tolik silných a moudrých lidí. Umíme improvizovat a nikdy neztrácíme smysl pro humor. To je přece parádní. Tak se přestaňme bát! Hledejme mezi sebou lidi, co se nebojí a podpořme je. Ať jdou do politiky a vnesou to sebevědomí i tam. Potřebujeme to jako sůl. Já nechci mít ve sněmovně většinu těch, co se ustrašeně bojí říct svůj názor nebo těch, kteří naopak hystericky hájí jen ten svůj a pro jistotu umlčují každého, kdo má názor jiný. Protože to je slabošské. A ta slabost pak prosakuje do všeho – do každého zákona a vidí to pak všichni. Nedivme se, že si na nás každý troufne.

Hledejme hrdé lidi, kteří se nebojí přiznat chybu a jsou dost silní na to, aby měli hlavu otevřenou i k jiným názorům. Hledejme lidi, kteří se nebojí říkat věci tak, jak jsou, Lidi, kteří umí pojmenovat problém. A třeba budou říkat i věci, které se nám nebudou líbit. Protože – a to si musíme přiznat, nevíme všichni všechno. Potřebujeme chytré a silné lidi, kteří umí vidět za dva rohy a tu cestu nám ukážou. To není slabost, nechat si poradit od rozhleděnějších! Naopak – to ukazuje na naši sílu. A největší síla je nesoudit lidi podle sebe. Učme se to. 

A nestyďme se za city a ideály. Ty jsou strašně moc potřeba. Nevěřte těm, kteří říkají, že ideály nepotřebujeme nebo že je hloupé je mít. Proč? Vždy´t na ideálech stojí civilizace a vše dobré vzniklo díky ideálům. Já na to kašlu, že někdo říká, že něco nejde. Já věřím, že můžeme být sebevědomý národ, který si umí hájit své. Věřím tomu, že lidé jsou ve své podstatě dobří a i méně inteligentní lidé se umí chovat zodpovědně – stačí jim dát prostor.

Já věřím tomu, že lidé si umí své životy zařídit sami, nepotřebují, aby je někdo vedl jako ovce. A taky věřím tomu, že síla lidského společenství může být i pozitivní – dav vždy neznamená jen agresi a zlo. A věřím tomu, že umím poznat dobro a zlo a nenaletím nikomu, kdo se mně v tom snaží udělat hokej. A věřím tomu, že se lidé nenechají klamat dlouho, protože každý to v sobě má. Schopnost poznat dobré od špatného. Schopnost umět pojmenovat zlo a přestat ho tolerovat. A to je začátek. Věřme lidem, kteří nám věří. Věřme těm, kteří nemají strach dát nám prostor a svobodu. Protože to jsou ti silní. A když budeme věřit silným, staneme se taky silnými.

[ad#velkadolni]

A začněme u sebe. Protože tam se musí začínat vždy. Pro začátek stačí nenadávat hned každému, kdo říká něco, co se nám nelíbí. Aspoň chvilku poslouchejte – protože co když má pravdu? Nebo má nějakou zajímavou informaci, která nás může posunout, otevřít nám oči, ukázat nám jiné řešení… Nebuďme hned agresivní. Dejme každému aspoň chvilku – vždyť jsou svátky. A třeba zjistíme, že nám všem jde o stejnou věc – žít slušný život po svém a svobodně. 

 ZDROJ: Eva Hrindová

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 4,90 out of 5)
Loading...