8.5.2022
Kategorie: Politika

Už jsi odsoudil, soudruhu?

Sdílejte článek:

MONIKA ČÍRTKOVÁ

Emotivní projevy spojené s válkou na Ukrajině mne v poslední době vedou k otázce, zda je povoleno zůstat v této věci neutrální, případně vůbec žádný názor nezaujímat.

Už víme, že podporovat postup Ruska veřejným verbálním projevem nelze. Lépe řečeno lze, ale taková podpora může vyústit v trestní stíhání. Podpora Ruska je tedy zakázaná, svobodu projevu sice máme zaručenou v Ústavě, ale chybí zde příslovečná “svoboda po projevu”.

A co neutrální stanovisko?

Teď nemám na mysli situace, kdy někoho válka nezajímá, nemá o ní informace, jde úplně mimo něj, ale stav, kdy o ní občan informace má, ale vědomě nezaujímá stanovisko ani pro jednu, ani pro druhou stranu.

Řeklo by se, že na tom není nic problematického – ale není takové mlčení příliš nápadné? Neupadne jedinec, který nedeklaruje podporu Ukrajině, v podezření, že vlastně fandí Rusku?

Nepodporovat ani jednu stranu zajisté není totéž jako přát vítězství jedné z nich. Ačkoliv v tomto případě… podle emotivnosti veřejné diskuse to tak někdy skoro vypadá.

Mimochodem, to je odvrácená strana nepředložených hrozeb trestním stíháním. Pokud za projev určitého názoru hrozí kriminál, jak víme, že někdo, kdo povolený názor nevyjadřuje a jen si tak významně mlčí, tak nečiní pouze kvůli hrozícímu trestu? Aha?

Není takový mlčící občan vlastně tichý podporovatel nepřítele? Sabotér celonárodního úsilí?

Takže, s tou neutralitou bych si moc nehrála.

Už jsi odsoudil, soudruhu?

 

Monika Čírtková

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 4,78 out of 5)
Loading...
10 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)