1.5.2022
Kategorie: Politika

Středula na Hrad

Sdílejte článek:

IVAN BEDNÁŘ

Odboráři se na sjezd Konfederace odborových svazů sešli o víkendu symbolicky v „železném srdci republiky.“ V Ostravě. V sobotu dopoledne na sjezd dorazil i prezident Miloš Zeman.

Za zvuků prezidentské fanfáry z Libuše Zemana dopravili do bývalého Domu odborářů na vozíku, obklopeného houfem bodyguardů, jako kdyby byl ukrajinským prezidentem Zelenskym v Kyjevě.

Odboráře Zeman vyzval k přemluvení profesionálního bafuňáře (od roku 1990) Josefa Středuly, aby neváhal a podal si přihlášku do kandidátského souboje o prezidentské křeslo, které se uvolní v březnu příštího roku.

Trojlístek Pepa, Milouš a Andy se evidentně rozkmotřil. Původně to mělo nejspíš být, že do kampaně půjde expremiér Andrej Babiš, podpořený dosavadním prezidentem Milošem Zemanem. Tandem měl zezadu jistit „táta pracujícího lidu,“ odborářský bos, který měl dodat hlasy pracujícího. Po ostravském sjezdu se ale zdá, že Babiš (Andy) z kola vypadl a zůstal jenom tandem Středula a Zeman (Pepa a Milouš)

Aby zdůraznil, že svoje doporučení myslí Milouš „upřímně,“ totiž důvěrně Středulovi tykal a oslovoval ho jako „Pepu.“ Mohl mu to Pepa Středula oplatit a oslovovat ho jako Milouše (Jakeše, blahé paměti).

Jedna teorie říká, že Pepa je v jistém slova smyslu zástupce někoho. Otec (čili Pater) v zastoupení (čili Per) otce (čili Per Pater). Zkráceně Pe – Pa. Náhradní otec. V zastoupení koho se Středula na sjezdu v Ostravě promenoval není ale přesně známé.

Náhradní „táta pracujícího lidu,“ na sjezdu znovu zvolený Středula, předestřel pilíře, na kterých by hodlal případnou prezidentskou kandidaturu podepřít. Zvýšení minimální mzdy o 2 000 Kč, zkrácení pracovní doby z osmi na 7,5 hodiny, pětitýdenní dovolenou a dřívější penzi pro některé profese.

Pepa, jako správný odborář, si zřejmě neuvědomuje, že zvýšení mezd či zkrácení pracovní doby se nutně promítne do ceny výrobku? Pracující proletář sice bude mít na pásce větší sumu, o tu ho ale připraví zvýšené inflační ceny nejen v supermarketech, ostatních životních nákladů, ale i ve výši úrokových sazeb u půjček a dalších bankovních služeb.

Celkem je z té odborářské komedie člověku nevolno. Pepa a Milouš se chystají udělat z prezidentské volby trapné divadlo. Poslední slovo nejspíš také ještě neřekl Andy. Budete-li příští rok volit mezi tesilovým odborářem, agentem Stb a dotačním podvodníkem či exkomunistickým generálem, koho pošlete do druhého kola?

Věru, těžká volba. Copak desetimilionový národ nedokáže vygenerovat alespoň jednoho slušného kandidáta?

ivanbednar.blog.idnes.cz

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4,69 out of 5)
Loading...
19 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)