29.4.2022
Kategorie: Ze světa

Ukrajina vyvíjí jaderné zbraně, říká Kreml

Sdílejte článek:

REFORMY.CZ

Kreml v úterý zopakoval některá z obvinění, která dříve v dnech, které vedly k invazi na Ukrajinu z 24. února, vytahoval prezident Vladimir Putin, kdy kyjevskou vládu obviňoval z vývoje jaderných zbraní s podporou Spojených států.

 

Tentokrát přišla jaderná tvrzení od tajemníka ruské Bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa, který podle Fox citující státní agentury řekl: „Potřeba demilitarizovat je důsledkem faktu, že zbraněmi nasycená Ukrajina představuje pro Rusko hrozbu, včetně té z hlediska vývoje a použití jaderných, chemických a biologických zbraní.“

Tato slova byla pronesena ve stejný den, kdy Pentagon káral rostoucí ‚jadernou rétoriku‘ za strany Ruska jako „velice nebezpečnou a ničemu nepomáhající“, čímž se odkazoval na úterní poznámky ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, který říkal, že hrozba jaderné konfrontace se Západem „je reálná“.

„To nebezpečí je vážné,“ řekl Lavrov při interview s ruskými médii. „Je reálné. Nemělo by se podceňovat.“ To pak vedlo k dalšímu stupňování vzájemného obviňování mezi Moskvou a Kyjevem, kdy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pronesl novou řeč, v níž na mezinárodní mocnosti naléhal, aby převzaly ‚globální kontrolu‘ nad těmi tisíci ruských atomovek.

„Svět každoročně 26. dubna vzpomíná na Černobylskou katastrofu, nejhorší jadernou katastrofu v lidské historii,“ začal Zelenskyj v rámci vzpomínkové akce k Černobylu. „Letos ale nestačí jen vzpomínat na Černobyl, protože letos Rusko vytvořilo novou hrozbu, která by mohla překonat i tento nejhorší incident.“

Mluvil o právě proběhnuvších těsných ohroženích, kdy Ruská armáda údajně během ukrajinské invaze pálila na citlivé jaderné elektrárny.“ Dnes vypálili proti Ukrajině tři rakety a to tak, že ty přeletěly přímo nad bloky našich jaderných elektráren, tj. nad třemi jadernými elektrárnami současně, nad Záporožím, Chmelnytským a nad jiho-ukrajinskou NPP.“ Zelenskyj ještě dodal: „Co to znamená? Vyhrožují? To se nedá slovy ani vyjádřit.“

A tehdy ukrajinský vůdce také vyzval ke „globální kontrole“ nad ruským jaderným arzenálem, aniž by konkretizoval, jak by takové uspořádání bylo možné:

„Diskutovali jsme o všech nebezpečích vytvořených Ruskem a o způsobech možného ovlivnění situace tak, abychom ochránili Evropu a svět před naprosto nezodpovědnými aktivitami Ruské federace,“ řekl prezident. Pak vyzval ke globálnímu převzetí ruských jaderných kapacit.

„Jsem přesvědčen, že poté, čeho se ruská vojska dopustila v Černobylské zóně a v jaderné elektrárně v Záporoží se nemůže nikdo na světě cítit bezpečně, když si uvědomí, kolik jaderných zařízení, jaderných zbraní a s nimi spojených technologií má ruský stát,“ řekl Zelenskyj. „Když Rusko zapomnělo, co je to Černobyl, tak to znamená, že je zapotřebí globální kontrola nad ruskými jadernými zařízeními a jadernými technologiemi.“

Co se týče nedávných tvrzení Moskvy o tom, jak Ukrajina vede tajný program vývoje jaderných zbraní, což by určitě bylo uprostřed invaze a války těžké, tak se jaderný dozorčí orgán OSN nedávno uchýlil k tvrzení, že nevidí žádné důkazy, které by to podpořily. Ukrajina se oficiálně jaderného programu vzdala před třiceti lety.

Na čerstvé Lavrovovy jaderné řeči reagoval také ministr zahraničí Dymitro Kuleba, kdy říkal, že Rusko se pokouší „svět odstrašit od podpory Ukrajině“ podněcováním představy o možnosti jaderné konfrontace.

Také vůdci USA a Británie tento týden říkali, že to nevidí tak, že by tento konflikt měl skončit jaderným střetnutím.

Vynořuje se však konsensus, že svět je blíže než kdy dříve možnosti nejhoršího možného scénáře, že se taková noční můra skutečně rozehraje nebo se přinejmenším dostane velice nepříjemně blízko takové konfrontaci, kdy se vrací ke srovnávání s Kubánskou raketovou krizí.

TYLER DURDEN

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
16 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)