8.4.2022
Kategorie: Společnost

Ukrajinské tanečnice

Sdílejte článek:

URZA

Ruská propaganda indoktrinuje děti ve školách příběhem o ukrajinském chlapci, který mlátí ostatní děti klackem, a ruském chlapci, který se snaží v kolektivu prosadit mírumilovné a harmonické soužití všech zúčastněných. Wow.

Britská propaganda přejmenovala Degasův obraz „Ruské tanečnice“ na „Ukrajinské tanečnice“ (což je zásah do díla, jehož součástí je i název). Říkám si, jestli kdyby Ukrajinu napadlo Rakousko, stal by se Menger zakladatelem ukrajinské ekonomické školy?

V rádiu jsem slyšel zdůvodnění, že prý na sobě mají tanečnice žluté a modré stužky, což znamená, že jsou to Ukrajinky, ale Degas to ve své době nerozlišoval, protože vše východní pro něj bylo ruské. Wow. Ale i kdyby, je to důvod měnit jeho dílo?

Protože čelíme propagandě všude (a z veřejnoprávního rozhlasu obzvlášť), obraz jsem vyhledal. Jedna z tanečnic má fakt žlutou a modrou kytku… a taky oranžovou, hnědou… další dvě mají fialové, hnědé a oranžové (a vůbec žádné modré či žluté).

Občas se stává, že mě studenti nějaké školy požádají o přednášku, ale vedení to zamítne – často (i teď naposledy) s tím, že škola má být jakože „apolitická“. Nechci se přít, zda je debata o absenci státu politikou; předpokládejme na chvíli, že ano.

Jak ale může být za daného předpokladu apolitická tato věta v (závazném) RVP 2021? Cituji: „…je důležité se o udržování demokracie starat, protože překročení hranice k anarchii či naopak k despotismu je neustále přítomným nebezpečím.“

Propaganda je jedním z nástrojů státu, jak si udržet moc; nedělají to jen v Rusku, dělají to i v ČR a všude jinde po světě, dokonce i EU to dělá. Momentálně jsme vystaveni extrémně silné pro-ukrajinské propagandě; a dlouhodobě té pro-státní.

Putin napadl Ukrajinu; je jasným agresorem. Ale proto musí veřejnoprávní rozhlas hájit absurdní přejmenování Degasova obrazu? A musejí školy bránit alternativnímu názoru, aby místo toho mohly vyučovat o názorové pluralitě v demokracii?

 

Martinus Karthus Urza

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 3,85 out of 5)
Loading...
20 komentářů