5.4.2022
Kategorie: Ekonomika

Ceny v Evropě stoupají a budou ještě explodovat

Sdílejte článek:

ROMAN BEDNÁR

Již před ozbrojeným konfliktem v Ukrajině dosáhla inflace v západní Evropě rekordní výše. Například v Rakousku dosáhla v březnu nejvyšší hodnoty od roku 1981 a oproti březnu 2021 stoupla téměř o 7 procent. A zejména – a to jako vždy – právě to, co je pro nás nejdůležitější, tedy energie, pohonné hmoty a potraviny se stávají stále dražší. A prognózy expertů musí lidem honit strach, a těm nejchudším doslova hrůzu, neboť ty říkají, že lze očekávat, že už během krátké doby dojde ke zdražování až o 10 a více procent.

Když některá rakouská nesystémová média už před dvěma měsíci varovala, že ceny půjdou brzy rapidně vzhůru a že hrozí i nedostatek potravin, tak systémová média psala o dělání paniky. Najednou nyní už dokonce i renomovaný systémový německý Spiegel hovoří o prudkém zvyšování cen.

V Německu a Rakousku již ohlásilo několik potravinových velkoobchodů, že od pondělí 4. dubna budou občané muset platit za různé potraviny jako masné výrobky, máslo, cukr, mouka,….podstatně více než dosud. A to je podle expertů jen začátek vlny velkého zdražování potravin.

K velkému zdražování, které se samozřejmě netýká jen potravin, se v médiích vyjádřil i prezident Německého obchodního svazu – DHV Josef Sanktjohanser:

„ Z důvodu rychle stoupajících cen za energie (proud, ropa, plyn, benzin – které byly zdraženy oproti minulému roku asi o třetinu) stouply ceny již před ukrajinskou krizí o 5 procent. Musíme však počítat s tím, že přijde v blízké budoucnosti nová vlna ještě většího zdražování a ceny určitě porostou o více než 10 procent.“

Dodám, že už nyní se žalují němečtí občané, že musí měsíčně vydat kvůli nárůstu cen několik set eur více než ještě před nedávnem.

roman-bednar.com

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4,69 out of 5)
Loading...
12 komentářů