24.3.2022
Kategorie: Ze světa

Madeleine Albrightová zemřela den před výročím zahájení bombardování Srbska

Sdílejte článek:
SLOVANKA

Jak uvádí různé oficiální zdroje, tak bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová zemřela po dlouhém boji s rakovinou včera, tedy 23.března 2022 ve věku 84 let.

Říká se, že o mrtvých jen dobře. Nechci být pochlebovačná, ale ani pomlouvačná. Nekrologů zplodí mainstream spoustu, netřeba jej kopírovat. Připomenu tedy alespoň hlavní politické dílo a postoje této české emigrantky, které ovlivnilo Evropu víc, než jen kdo tuší.

Tato emigrantka původem z Československa – narozená v židovské rodině jako Marie Korbelová – se i s rodiči usadila předtím, než se rodina vydala do USA, na území dnešního Srbska. Její rodině Srbové pomohli, ministryně o desítky let později do téže země vyslala bomby…

Bombardování začalo 24. března večer a skončilo 9. června 1999. Aktivně se ho účastnilo letectvo 13 z 19 členů NATO, celkem asi 1000 letadel a 37 465 bomb bylo namířených na celkem 900 cílů, včetně cílů civilních jako školy, školky, nemocnice.  Albrightová patřila mezi největší zastánce války proti srbským křesťanům ve prospěch albánských muslimů. Kosovský nádor v srdci Evropy je také její dílo.

Na Albrightovou však jistě nevzpomínají se slzou v oku jen v Srbsku, ale také v Iráku. V roce 1996, když byla velvyslankyní Billa Clintona při OSN, obhajovala sankční politiku, která vedla ke smrti půl milionu dětí v Iráku.

„Myslím, že je to těžká volba, ale cena… Myslíme si, že je to cena, kterou stojí za to zaplatit,“ řekla v televizním rozhovoru o mrtvých dětech.

V lednu 2017 způsobila Madeleine Albrightová rozruch, když prohlásila, že je připravena se zaregistrovat jako muslimka na protest proti plánům prezidenta Trumpa odříznout imigraci z muslimských zemí.

„Vyrostla jsem jako katolička a později jsem zjistila, že moje rodina je židovská. Jsem připravena se solidárně zaregistrovat jako muslimka,“ napsala.

Tolik tedy shrnutí politického života Madeleine Albrightové. Nepochybuji, že naše média i politici nebudou šetřit slovy chvály. Vždyť ti mrtví za to „budování liberální demokracie“ stáli…..

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 4,80 out of 5)
Loading...
43 komentářů