25.2.2022
Kategorie: Kultura a tipy

Rychlé půjčky: Proč jsou rizikovější, než se na první pohled zdá?

Sdílejte článek:

V situaci, kdy člověk potřebuje rychle hotovost, se jako snadné řešení nabízí rychlá půjčka. Nicméně úvěrům pojmenovaným jako okamžitá půjčka na směnku, rychlá půjčka do výplaty či například půjčka pro dlužníky na ruku by se měl každý vyhnout. Proč?

Půjčku pro dlužníky na ruku nebo rychlou půjčku do výplaty mohou často získat i lidé, kteří nejsou dostatečně bonitní. V důsledku toho je vysoce pravděpodobné, že nebudou schopni svůj dluh splatit včas.

Samostatnou kapitolou jsou okamžité půjčky na směnku, které představují půjčku od soukromých osob a jsou považovány za jeden z nejnebezpečnějších finančních produktů.

Jak fungují rychlé půjčky

Hned zkraje je třeba podotknout, že je doporučováno před sjednáním jakéhokoliv úvěru prověřit jeho poskytovatele. K tomu mohou posloužit například recenze na nezávislém portálu s půjčkami www.vpujcky.cz nebo hodnocení na recenzních webech věnovaných finančním produktům.

Hlavní výhodou rychlých půjček je jejich snadné a rychlé vyřízení. Klient jednoduše podá žádost online, počká na její schválení a do hodiny může mít peníze na účtě. Často jsou tyto úvěry poskytovány i lidem, kteří nemají dostatečný příjem, popřípadě již nějaké dluhy mají. To je nebezpečné, protože je pravděpodobné, že nebudou schopni řádně splácet.

Výše okamžitých půjček dosahuje zhruba 20 tisíc korun, záleží na společnosti. Doba splatnosti je krátká, obvykle maximálně jeden měsíc. Tyto úvěry jsou určené k tomu, aby klient lépe přečkal období do výplaty. Jakmile výplatu obdrží, musí úvěr splatit a situace se opakuje.

Pokud klient nesplatí půjčku včas, začnou naskakovat úroky z prodlení. K tomu je třeba přičíst také poplatky za upomínky a podobně. Půjčka se v takové situaci stává dražší a dražší a splat ji je čím dál tím těžší. Po určité době může být dluh prodán inkasní agentuře, která bude finanční prostředky vymáhat.

Proč jsou rychlé půjčky nevýhodné

Sjednání rychlých půjček je jednoduché a v podstatě okamžité, stejně tak výplata peněz. Ta může mít bezhotovostní i hotovostní formu, nicméně půjčky na ruku jsou spíše vzácnost. Je nasnadě, že tyto výhody rychlých půjček jsou vykoupeny jistými nevýhodami.

V první řadě jde o velmi vysokou RPSN (roční procentní sazbu nákladů), která je pro půjčky na krátkou dobu typická. Výjimku představují tzv. první půjčky zdarma, které jsou poskytovány s RPSN 0 %. Podmínkou však je, aby se jednalo o první úvěr u příslušné společnosti.

Vysoké poplatky zvyšují riziko, že se člověk dostane do tzv. dluhové pasti. Snadno dostupné půjčky, zvláště pokud jsou využívány na splátky jiných úvěrů, jsou z tohoto hlediska extrémně nebezpečné.

Jaké jsou alternativy?

Do tíživé finanční situace se může dostat každý. Je pochopitelné, že nedostatek peněz je v některých případech nutné vyřešit okamžitě. Existují však bezpečnější a levnější řešení, než je nebankovní rychlá půjčka.

Když se objeví neočekávaný výdaj, je lepší požádat o blízkého, který nebude vyžadovat vysoké poplatky a úroky. Samozřejmostí je podložit i takovou půjčku smlouvou, protože pořádek zkrátka dělá přátele.

Za zkoušku stojí také požádat zaměstnavatele o zálohu z výplaty. V takovém případě je však třeba se dostatečně uskromnit, aby se situace další měsíc neopakovala.

Do budoucna je určitě namístě zamyslet se nad tím, jak si vytvořit dostatečnou finanční rezervu. Způsoby spoření jsou různé a každý z nich má plusy i mínusy. Začít lze například založením spořicího účtu, na který se bude každý měsíc posílat určité procento z výplaty.

(PR)

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...