24.2.2022
Kategorie: Ze světa

Tak se to nakonec stalo. Válka na Ukrajině je tu

Sdílejte článek:

VIDLÁK

Přátelé, tak se to nakonec stalo. Válka na Ukrajině je tu. Bez ohledu na všechny naše spekulace o tom, že Putin Ukrajinu nepotřebuje, že nemá důvod na ní útočit, že může v klidu počkat, až se sesype sama. Hádejte, co jsem napsal na podzim v prvním článku o obnovené ukrajinské krizi? Že letos jsou všechny podmínky pro válku splněny. Bohužel to tak bylo.  

 

Vladimír Putin vyhlásil dnes nad ránem speciální vojenskou operaci s cílem demilitarizovat a denacifikovat Ukrajinu. Sankce nesankce, NATO neNATO, fuck EU, fuck všichni. Rusko jde do války. Tentokrát nejde o nějakou maličkou omezenou válčičku proti nějakým směšným mudžáhidům v sandálech, ale jde o válku proti dvousettisícové armádě Ukrajinců, kteří nejsou všichni zbabělí arabáši, umějí ovládat drony, umějí pracovat s vyspělou vojenskou technikou a i když nemají převahu, jsou slušně silní. Přesto do toho Rusko jde. 

Všechny naše strategické úvahy si můžeme strčit za klobouk. Realita nás dohnala a dohnala nás tím nejblbějším možným způsobem. Že by se celá věc mohla odehrát takhle, o tom jsem v pár článcích spekuloval, ale byla to ode mě úvaha ad absurdum – Rusko dobývá a okupuje, Čína platí obnovu. A hele, v této chvíli jsme tomu nejblíž. 

Už včera a předevčírem jsem psal, že takhle to celé nemělo být. Že se nemohu zbavit dojmu, že jde jen o první krok a že to směřuje k válce podle ruské režie. Bylo to tak. Musím teď napsat i to druhé – nikde není řečeno, že se Rusko zastaví na Ukrajině. Protože pokud se pustili do takhle velkolepé operace bez ohledu na následky, tak po denacifikaci a demilitarizaci Ukrajiny budou potřebovat denacifikovat a demilitarizovat i další území, kterým brzy budou dělat sousedy. 

Mezi námi – kolik hodin nebo dní jsme od výjimečného stavu u nás? Kdy přijde chvíle, kdy už nebude dovoleno psát, co si myslíme, protože na to budou vojenské paragrafy? Jak se bude fronta blížit ke slovenským hranicím, budou se dít zajímavé věci.  Možná čtete jeden z posledních Vidlákových článků. Na demokracii teď bude srát pes, protože po třiceti letech se Rusko pohnulo směrem na západ a ne obráceně. 

Jo, máte doma kamna a uhlí? Tak si je kupte. Dneska. I vy v panelácích… vy s k tomu ještě pořiďte i tabuli plechu a nůžky na plech. Myslím, že to brzy uplatníte. 

Rusko už ukázalo odhodlání. Teď uvidíme, jak moc jsou odhodlaní ti naši a ti zámořští. 

Když se dneska stala realitou ta zcela absurdní myšlenka, kterou jsme všichni odmítali, tak v tom budu pokračovat. Co ten Taiwan? Co válka Íránu s Izraelem? Co myslíte, zůstane válka jen na Ukrajině? Co další aktéři? Kdo se ještě zapojí? 

Budeme přátelé přehodnocovat hodně věcí. Nezapomeňte, že jsme pro Rusko nepřátelský stát. Rusko jde do akce jako první a jde do toho se vším všudy. A je klidně možné, že tohle byl ten dlouhodobý plán a Koudelkové nelhali. Všechny včerejší a starší úvahy jsou pasé, můžeme si je strčit za klobouk. Realita nás všechny dohnala a budeme se s tím muset nějak vypořádat.

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (30 votes, average: 3,23 out of 5)
Loading...
2 komentářů