13.2.2022
Kategorie: Ze světa

Závodí evropské země v tom, kdo najde na post ministra zahraničí největšího idiota?

Sdílejte článek:

SLOVANKA

Vzpomínáte si na úpornou snahu pětislepence prosadit na post ministra zahraničí pirátského „Jasánka“ a kovaného „Aspeňáka“ Lipavského? Jeho působení na onom postu zejména ve vztahu k vměšování se do konfliktu Ukrajina – Rusko bylo okomentováno mnohokrát.

Ovšem úplně stejnou pověst jako naše kovaná ideologická posila ministerstva má také například německá ministryně zahraničí Baerbocková. Není jistě náhoda, že je ze stejné líhně jako Lipavský, tedy ze Zelených. Piráti jsou vlastně jen jakousi odnoží Zelených, mající za cíl nalákat nepříliš bystré mladé voliče. Politika je ovšem stejná. Ostatně, Piráti jsou i v EP ve frakci Zelených.

Tito ministři se také krátce po sobě vydali na Ukrajinu, zřejmě aby tam zastrašili Rusko.

Další „vysoce kompetentní“ ministryní je také britská ministryně zahraničí. Trapas, kterým se odprezentovala přímo v Rusku, jen potvrdil, že na podobné posty zřejmě není zapotřebí určitých znalostí, ale je třeba jen umět opakovat předem naučené fráze. K čemu znalosti zeměpisu na postu ministra zahraničí? Taková zbytečnost!

Návštěva britské ministryně zahraničí u jejího ruského protějšku Lavrova se stala bezprecedentní ostudou. Je těžké si to představit, ale britská ministryně zahraničí Trussová je ještě neschopnější než výše uvedení Lipavský a Baerbocková dohromady. Britská ministryně zahraničí Liz Trussová se právě ztrapnila projevem, ve kterém proměnila mongolskou invazi do Ruska ve středověku ve dvě invaze na Ukrajinu. Teď se v Moskvě skutečně dokonale ztrapnila, když si myslela, že ruské regiony Rostov a Voroněž patří Ukrajině. Přitom Rostovská oblast se nachází v Rusku poblíž hranic Ukrajiny na Donu a nedaleká Voroněžská oblast je na jihozápadě Ruska na středním toku řeky Don.

Jak má Lavrov vyjednávat se ženou, která obviňuje Rusko z rozmístění vojsk na ukrajinské hranici, ale ani neví, jaké oblasti jsou na této hranici? Ruský ministr zahraničí, profesionální diplomat s mnohaletými zkušenostmi, řekl, že setkání mohlo být vysíláno živě v televizi, protože nebylo řečeno nic jiného než obvyklá hesla. Řekl, že nikdy nezažil takové setkání.

Jak tedy rozhovor probíhal? A jak došlo na uvedený trapas, kdy se ukázala neschopnost a nevzdělanost ministryně?

Když Sergej Lavrov dal slovo své kolegyni, poslouchal bez tlumočníka, ale neslyšel nic nového. Elisabeth Trussová pouze reprodukovala tezi o invazi na Ukrajinu, kterou západní politici opakují od října. A pak pokračovala ve výhrůžkách.

„Válka na Ukrajině by byla katastrofou pro ruský a ukrajinský lid a pro evropskou bezpečnost. NATO dalo jasně najevo, že válka bude mít následky a způsobí velké ztráty,“ řekla Trussová.

Když Trussivá mluvila o stažení ruských sil od hranic, tak Lavrov kategoricky prohlásil, že ruské jednotky se mohou volně pohybovat na ruském území.

Poté položil tuto otázku své britské kolegyni: „Uznáváte ruskou suverenitu nad Rostovskou a Voroněžskou oblastí, že?“

Po krátké odmlce britská ministryně zahraničí Liz Trussová prohlásila, že její země nikdy neuzná ruskou suverenitu nad těmito regiony. Deborah Bonnertová, britská velvyslankyně v Rusku, musela zasáhnout a jemně vysvětlila Trussové, že se skutečně jedná o ruské regiony.

Britští reportéři se znovu ptali, zda má Rusko důkazy o tom, že k útoku na Ukrajinu nedojde. Lavrov poznamenal, že Rusko je ohroženo, ne naopak.

„Celkově setkání připomínalo rozhovor mezi němým a holubicí,“ uzavřel Lavrov.

Tolik tedy k jednání, které nejen – jako vždy – nikam nevedlo, ale opět odkrylo tragickou personální politiku některých zemí, kde je mnohem důležitější patřičná ideologická průprava než znalosti, které by se měly na daném postu automaticky požadovat…

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (37 votes, average: 4,81 out of 5)
Loading...