31.1.2022
Kategorie: Ekonomika

Stanjura spoří navyšováním příjmů

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

bartonSoučasná vláda odmítla návrh rozpočtu vlády bývalé a země se nyní řídí rozpočtovým provizoriem, tj. rozpočtem roku 2021. Ministr financí používá známou fintu – snižuje deficit navyšováním příjmů, což dělala i vláda minulá.

Současná vláda slíbila snížit schodek státního rozpočtu na rok 2022 nejméně o 80 miliard korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura už má plán, jak toho dosáhnout. Daňové výjimky, kterými si lidé či firmy snižují své odvody státu, pravděpodobně čeká redukce. Současná vláda se bude snažit do budoucna rušit ty, které neplní svůj účel, uvedl v neděli v České televizi ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Mimochodem, rušení daňových výjimek je faktické zvyšování daní, o čemž nedávno premiér Petr Fiala prohlašoval, že „celková daňová zátěž pro občana se nezvýší“. Stanjura tak musí čarovat a žonglovat se slovy.

Stanjura proti původním předpokladům počítá se zvýšením příjmů rozpočtu o více než 61 miliard korun. Za tímto nárůstem je hlavně inflace. Zvýšené příjmy ale podle Stanjury nejsou žádná úspora, proto dojde i na snižování dosud plánovaných výdajů. Toto je další „klasická“ operace ministrů financí. K tomu přistupovala i vláda minula s ministryní Alenou Schillerovou. Stanjura má tu výhodu, že inflace je proti situaci z poloviny minulého roku, kdy se připravoval rozpočet na rok 2022, dvojnásobná. To potom příjmy rozpočtu díky vyššímu výběru DPH skutečně mohou narůst o zmíněných 60 miliard korun.

ČT uvedla v Událostech 30.1.2022 další Stanjurovu „fintu“. Nechce přijmout dalších asi 7000 státních zaměstnanců (měli to být podle plánu minulé vlády učitelé), ale chce 7000 „zbytečných“ úředníků propustit a místo nich nabrat ony učitele. Vypadá to náramně – jenom na první pohled. Stačí, když si uvědomíme, že vláda vytvořila fleky pro tři nové ministry (nejsou to náhodou „trafiky“, které se budou znovu vyšetřovat v případě Petra Nečase?) a k nim úřednický aparát – tam může nárůst dosáhnout klidně několika stovek úředníků. Budou se tedy rušit úřední místa, na kterých sedí lidé spojení s minulou vládou? Docela bych si na to tipnul.

Těch 7000 míst reprezentuje odhadem náklady 5 miliard a Stanjura potřebuje ještě dalších 35 miliard „úspor“. Plánované škrty v původním návrhu rozpočtu ale nebudou plošné. Snížit by se například měl počet tabulkových míst státních zaměstnanců, a to například zrušením některých agend a postupující digitalizací státní správy. Stát nyní hospodaří v rozpočtovém provizoriu. Vláda chce projednat návrh letošního státního rozpočtu v první polovině února a následně ho předložit Sněmovně. Rozpočtové provizorium tak má skončit 31. března a nový rozpočet má začít platit nejpozději od 1. dubna.

Na nějaké podstatné škrty stejně nevěřím. Nevylučuji ani to, že se ještě podaří „najít“ dalších 35 miliard na straně příjmů (místo inflace 8 % se bude počítat s 9 %) a dílko snížení deficitu o 100 miliard korun se podaří. Že je to jenom taková hra na úspory? Samozřejmě, ale to bylo jasné už dávno před volbami, že deficit díky podporám zavřených provozů a covidovým restrikcím nemá jiné řešení než od těchto restrikcí upustit. Místo toho se i nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek chce z covidové krize „protestovat“ (měsíčně 3 miliardy korun!!!), což už dokonce kritizuje i Roman Prymula – také velmi schopný „bojovník“ s covidem. Připomeňme si proto, že v roce 2021 se podle zdravotních pojišťoven utratilo za testování až 25 miliard korun. A v důsledku covidových restrikcí se snížily programy na sledování nebezpečných nemocí. Četl jsem , že světová onkologická organizace očekává vzestup rakovinových nemocí v důsledku omezení screeningových programů na celém světě až o 1 milion osob. A naši lékaři tvrdí, že v roce 2021 bylo nebývalé množství akutních operací apendixu v důsledku odkládání vyšetření při příznacích.

Prvním krokem ke stabilizaci veřejných rozpočtů je proto jenom jediná věc – zrušení všech covidových restrikcí, které už dnes nedávají žádný smysl. Ale o tom pan ministr Stanjura neřekl vůbec nic – vlastně jsem to od něho ani neočekával. Bojovat s covidem se prostě musí, když to předcházející vláda dělala „špatně“. A právě o tom je současná politika. Ten, kdo se těšil na návrat k normálu musí být evidentně zklamán. Ve společnosti, kde si podle ankety na novinky.cz myslí přes 30 % lidí, že by neočkovaní neměli mít přístup do restaurací ani po předložení negativního testu, se není co divit.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4,85 out of 5)
Loading...