6.12.2021
Kategorie: Politika

Ministerstvo pravdy II.

Sdílejte článek:

VIDLÁK

V minulém týdnu proběhla tiskem celkem nenápadná zpráva o tom, kterak bude naše vláda razantněji postupovat proti dezinformacím, protože snadno šířené nepravdy nám rozvracejí tu jedinou pravou liberální demokracii a je třeba proti tomu něco udělat. Nebudu to parafrázovat, přečtěte si to sami: https://zpravy.aktualne.cz/…T6I

Uvedený článek zvedl ze židle celou řadu osobností alternativní scény, kteří na toto téma napsali své komentáře. Objevilo se to i u nás v diskusi. Především se všichni autoři věnovali té části, kde se uvádí, že dezinformace by se měly regulovat zákonem. Což jinými slovy znamená, že nám konečně někdo řekne co je a co není pravda. 

Já jsem si všechny ty příspěvky a komentáře také přečetl a dovolte mi Vidláckou reakci: 

Řekl bych to asi takhle… V posledních třiceti letech se tady neuvěřitelně kecalo. Lhalo se až se hory zelenaly. Politici lhali, aby se dostali k lizu. Tajné služby lhaly, aby splnily zakázku nejmenovaných lidí. Kožený nás ujišťoval o vysokých výnosech, Tomáš Ježek nás ujišťoval o skvěle provedené privatizaci, Gross lhal o svém bytě, Klaus lhal o sponzorech ODS (a ukradl pero), Irák měl stoprocentně zbraně hromadného ničení, Írán je už patnáct let několik měsíců od dokončení atomovky, Rusové vraždí Litviněnka i Skřípala, po Vrběticích běhá Čuk a Gek. Covid pasy jsou jasná ruská dezinfromace a očkování na covid nikdy nebude povinné. Už nikdy také nedopustí lockdown, Věslav Michalík je čistý jako lilium a není důvod se do něj navážet. Pavel Blažek jako Don Pablo nebude ani obviněn, ani odsouzen. Pandora Papers nejsou zaměřené jen proti Babišovi, brzy budou zveřejněna i další jména lidí, kteří mají své ofshorové firmy. Prodat vodovody Veolii je výhodné a všem se nám to vyplatí. Bez jaderných elektráren se obejdeme…

Přátelé, hoďte prosím do dnešní diskuse i další vzpomínky na nebetyčnou pravdomluvnost naší demokracie. Ať to dneska stojí za to, ať si připomeneme, celý zen vodopád lží, který nás všechny dovedl tam kde jsme. 

Ale po celých těch uplynulých třicet let to bylo postavené tak, že přece lžou nějací jednotlivci. To ne systém, to ne demokracie. To jen lidi jsou hloupí či zlomyslní. To jen lidi jsou chamtiví a neštítí se ničeho. Pokud se ukázala nějaká lež, tak to vždycky bylo selhání jednotlivce. Tohle byl základní atribut Západu díky kterému vyhrál studenou válku. Na Západě nikdy nelhal systém, vždycky lhali jednotlivci. Stejně tak nebyl nikdo pronásledován pro své politické přesvědčení – vždycky na něj našli něco normálně kriminálního… nebo byl prostě Kenedyovsky zavražděn, což přece také udělali nějací vyšinutí jednotlivci. 

Leckterý politik či privatizátor na ty lži doplatil. Chytli je, strčili je do lapáku, peníze jim sice vždycky zůstaly, ale vždycky platilo, že když se jednotlivec znelíbil, vytáhl se nějaký jeho dávný průšvih a když to nešlo jinak, byl zničen, ožebračen, zastrašen, že raději jako mladý Klaus nebo Sebastian Kurz raději všeho nechali. Ale vždycky šlo o jednotlivce. Nikdo z takto postižrených nevystoupil a neřekl, že po něm jdou imperialisté. Ani Pavka Novotný nebo Kolář nepřišli s tím, že by je KGB chtěla zabít. 

Zkrátka a dobře, za chyby nikdy nebyl odpovědný systém. Liberální demokracie přece nic takového nedělala. Vždycky jen někdo zneužil postavení, provedl něco kriminálního (proto máme plné věznice), někdo se zmýlil nebo podlehl dezinformaci.  Případně to někdo dělal schválně, aby na tom pořádně vydělal. To jen připitomělí alternativní blogeři  tvrdili, že chyba je v samotném základu dnešního režimu. Že dnešní režim přímo přitahuje všechny ty šmejdy, hajzly a psychopaty, otevírá jim dveře a umožňuje jim drancovat. 

Vážně jsou na tom dnešní demokraté u koryta už tak špatně, že jejich myšlenky neobstojí v diskusi? Vážně jsou ruské dezinformace tak skvěle udělané, že je není možné odhalit a vlastní myšlenkovou bohatostí zesměšnit? Vážně chce tenhle režim udělat zákony, díky kterým všechny ty lži přehodí na systém a učiní systém odpovědným? Doteď žili z opaku. Fakt chtějí udělat stejnou chybu jako komunisti a nastavit to tak, že jsou odpovědní i za pravdu? 

Já si třeba představuju, jak někde u soudu stojí takový Laďa Větvička a právě dostává flastr za to, že před rokem tvrdil, že covid pasy i očkování budou povinné a že jde o útok na svobodu. A protože u nás všechno trvá a soudy pracují pomalu, tak právě dnes, když se  povinné očkování právě zavádí a covid pasy jsou realitou, tak dostane trest za to, že loni uvedl veřejnost v omyl svou dezinformací, že covid pasy budou povinné. 

Nebo si představte, že v base bude sedět někdo, kdo před půl rokem tvrdil, že Vrbětice jsou hra tajných služeb, byl za to odsouzen a pak se ukáže, že to tak doopravdy bylo. 

Představte si, že obchodník s deštěm Vrábel nám bude každý týden vyhlašovat, co je pravda a co pravda není. Představte si, že to pojmou zcela v souladu s dnešní korporátně byrokratickou dobou a budou na to mít celý úřad, budou na to vydávat ročenky, budou to dělat jako Manipulátoři.cz a server Demagog –  budou odhalovat lži, aby se ty lži za půl roku ukazovaly jako pravda a budou muset trestat lidi za to, že si vzpomněli, co bylo před půl rokem. 

A po třiceti letech nebudou vinni jednotlivci, kteří ze zištných důvodů lhali. Ale vinen bude systém. Na vině bude dnešní líbodémo. To ne jednotlivci dělají chyby. To samotný systém se stal nepřítelem. Jak se to stane zákonem, už to nepůjde vzít zpátky. Jen bude přibývat případů, kdy se z dezinformace stala pravda a za tu pravdu byl někdo potrestaný. 

Nedávno na Slovensku proběhla debata různých odborníků přes covid. Tuším že to organizovali lidi kolem Fica, ale neberte mě za slovo. Měli se tam potkat odpůrci očkování s příznivci. Diskutovat měli především doktoři.  To je samozřejmě zcela v pořádku. Ale zcela symptomaticky tam nebyl nikdo z vládního tábora. Nikdo z těch, kdo dneska určují slovenskou strategii boje proti covidu si netroufl jít obhajovat svůj postoj do veřejné debaty. Ale samozřejmě o to více se Čaputová diví, proč jim lidi nevěří. 

Já vlastně zavedení tohoto zákona fandím. Konečně se s pomocí ministerstva pravdy dopracujeme k tomu, co už dlouho vyhřezává – že vinen je systém a nikoliv jednotlivci. Že na vině je samotná ideologie dnešní doby, nikoliv namachrovaní hajzlíci. Že na začátku je ideologie. Dokonce i v demokracii to tak je. 

Jen to zaveďte. Začněte nás trestat za názory, dejte tomu byrokratickou strukturu, pusťte se do toho. Jen si vezměte odpovědnost za pravdu. Určete si jí zákonem. 

Za chvíli nebudete vědět, jak po sobě hasit problémy. Za chvíli budete muset cenzurovat už jen ty lži, které jste sami označili za pravdu. A nebude trvat dlouho a lidi nebudou nenávidět jen vás osobně. Budou nenávidět i tenhle režim. Budou nenávidět nařízenou pravdu, možná budou mlčet, ale myslet si budou svoje. A pak… jednoho dne to přijde a vy zjistíte stejně jako soudruzi v politbyru, že ani STB  už  vás nebrání. Jednou zjistíte, že jste to všechno dělali pro plukovníka Koudelku, ale ten vás pak zradí jako první. 

Jen to spusťte a liberální demokracie se brzy zařadí do stejné škatulky jako nacismus a komunismus. Tak hurá do toho. Začněte ve školách učit, jaký je jediný správný názor. Odkopejte se. Udělejte z toho zákon. Ukažte, že jinak než represí už nejste schopni soutěže. Ukažte nade vší pochybnost, jak slabí jste v kolenou. Ukažte to i těm, kteří doteď v demokracii věřili a mysleli si, že chyba je v jednotlivcích. Ukažte jim nade vší pochybnost, že chyba je v systému. Ukažte, že se liberální demokracie neliší od lidové demokracie a smažte i ty poslední rozdíly mezi starým a novým režimem. 

Bude to to poslední co uděláte. 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 votes, average: 4,74 out of 5)
Loading...