2.12.2021
Kategorie: Exklusivně pro PP, Společnost

Na každého občana se vaří dobrovolnost

Sdílejte článek:

VLASTIMIL BRÁZDIL

Novočeština má hezké nové slovní spojení vynucování dobrovolného. Ve slovníku je to mezi hesly povinná solidarita a slibem, který se neprotnul s realitou. Protože si to většina občanů žádá, dovolím si přinést pár nápadů, kde by bylo v dobrovolnosti potřeba malinko přitlačit na pilu.

Dobrovolných dárců krve je necelých 300.000 a stále ubývají. Přes 10.000.000 milionů nezodpovědných hovad jen vysává a to doslova, krev, kterou by si přednostně zasloužili ti, kteří ji pro národ prolili, a to také doslova.

Čili takhle ne! Od příštího roku každý, kdo by mohl darovat krev a nečiní tak bude mít při čerpání zdravotní péče tu nejnižší prioritu, a to včetně všech rodinných příslušníků. Zavedeme aplikaci KAPKA a dobrovolní dárci krve budou mít přednost v čekárnách ordinací, v lázních, na úřadech, ve frontě v supermarketu, prostě všude.

Snížena bude i věková hranice. Děti od dvanácti let budou moct darovat polovinu a od pěti let aspoň deci. Vědci potvrdili, že je to bezpečné ba dokonce zdraví prospěšné. Pokud bude krve nadbytek můžeme ji vyvážet do okolních zemí a státní kasa si přijde na hezké rupie.

Vždyť dobrovolným dárcem se může stát každý, ne?

(Jen tak mimochodem. Za časů čínského plicního moru jsem byl darovat krev už několikrát a formulář o zdravotních rizicích se nijak nezměnil, kolonka o covidu nepřibyla a test také mít nemusíte.)

Máme tu i všeobecnou brannou povinnost. Přesto armádu tvoří pouhých pětadvacet tisíc profesionálů a nějaké tři tisícovky záložníků. Kde jsou fronty lidí na dobrovolná vojenská cvičení, kterých se každý muž i žena mohou zúčastnit? To je vám všem jedno, že máme jednoho vojáka na tři čtvereční kilometry a vyprášilo by nás i neutrální Rakousko? Okamžitě převezměme švýcarský model a rozšiřme ho o české prvky. Armádní výcvik zůstane dobrovolný, ale kdo se ho zúčastnit nechce, platí vyšší daně. Studium na státních vysokých školách bude podmíněno absolvováním šesti týdenního výcviku, jinak bude student platit školné, jak by byl ze zahraničí.

Pro lidi ze státní správy bude splněný dobrovolný vojenský výcvik podmínkou k přijetí do státních služeb. Máme tady nějakých 600.000 státních zaměstnanců, a to už je nějaká armáda. Všichni státní zaměstnanci pak dostanou přidělenou specializaci, kterou budou muset rozvíjet a pravidelně cvičit. Dejte tomu 130.000 učitelů. Kromě základního výcviku budou muset dobrovolně absolvovat ještě dalších šest týdnů intenzivního zdravotního výcviku. Ve škole se jim to neztratí a když teď půl roku seděli doma, mohla jich část pomáhat v nemocnicích. Úředníci by pro změnu mohli na týden dva vyměnit klotové rukávy za ošetřovatelskou uniformu a jít pomáhat třeba do domovů důchodců.

Vždyť pár týdnů plnění vlasteneckých nikomu neublíží, ne?

Tak se ptám: mají všichni mudrlanti, kteří by mi nejraději odepřeli zdravotní péči, protože jsem si dovolil neabsolvovat dobrovolnou vakcinaci, darováno a odcvičeno?

A co vy? Máte tip nějakou hezkou dobrovolnost, na kterou by bylo potřeba malinko přitlačit?

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (34 votes, average: 4,74 out of 5)
Loading...