14.11.2021
Kategorie: Historie

Neměl slitování s nikým, ani s přáteli, matky se ale Stalin bál

Sdílejte článek:

SM

Diktátor Josif Stalin postupoval vůči tomu, kdo se mu znelíbil, nelítostně, i když to byl třeba jeho přítel či spojenec. Byla jedna osoba, které se však Stalin bál a choval k ní velký respekt – své matce.

Pokud bychom se měli ptát, koho se ve skutečnosti rodilý Gruzínec Stalin ve svém životě bál, ukázali bychom nikoliv na domnělé či skutečné nepřátele, ale na matku Jekatěrinu Geladze. To potvrdila ostatně svého času i Stalinova jediná dcera Světlana Allilujevová, která prohlásila, že její otec se nebál nikoho, s výjimkou vlastní matky.

Vztahy mezi Jekatěrinou a její synem, který se narodil jako třetí a zároveň poslední dítě Jekatěrině a Besarionovi Džugašvilimu, byly v nadsázce řečeno složité. Stalin se místo ,,očekávané” kněžské dráhy, kterou si matka přála, dal na úplně jinou a stal se později krutým diktátorem, nemaje slitování s nikým. Stalinova matka se netajila tím, že je zklamaná tím, jakou životní cestu její syn zvolil, protože si vše představovala poněkud jinak. A Besarion, Stalinův otec, si přál, aby se mladý Josif stal řemeslníkem jako on.

Vzájemné vztahy s matkou se pak často omezovaly na výměnu dopisů, což bylo částečně komplikováno faktem, protože Jekatěrina neovládala ruštinu a Stalin naopak psal už ,,nedbale” gruzínsky. Stalin sice matku navštěvoval, ale bylo to jen zřídka, protože na prvním místě řešil stranickou a vládní agendu, případně nekonečné odhalování ,,protistátních živlů”. Jekatěrinu navštívil Stalin v roce 1921 a 1926 a poslední osobní setkání proběhlo na podzim v roce 1935.

Během návštěvy se hovořilo o Stalinovi a jeho diktátorském postavení, které si postupně vybudoval. Když se ho jeho matka zeptala, co dělá vlastně pro živobytí, diktátor jí odpověděl lakonicky: ,,Mami, pamatuješ si na našeho cara? Tak já jsem někdo jako car.” Matka mu pak na to poněkud rozhořčeně řekla, že by udělal lépe, kdyby se stal knězem. Takovou ,,variantu” však Stalin už dávno zamítl.

Nikdo jiný by si tuto odpověď nemohl ke Stalinovi dovolit, až na jeho matku. Tu si Stalin nedovolil na rozdíl od syna Jakova a mnoho dalších rodinných příslušníků zapudit. Stalin pak pověřil nechvalně známého šéfa NKVD Lavrentije Beriju, aby na stárnoucí Jekatěrinu dohlédl a postaral se o ni.

V závěru života pak bylo možné Stalinovu matku vidět poměrně často na ulici v doprovodu Berijových ,,goril”. 4. června 1937 pak Stalinova matka umírá na zápal plic. Nevíme přesně, kolik jí bylo let, historikové odhadují kolem 80. Stalin se neúčastnil osobně pohřebního obřadu, ale poslal věnec s větou: ,,Mojí milé a milované matce od tvého syna Josifa Džugašviliho (Stalina), psanou v gruzínštině a ruštině. Tak se jeden z největších diktátorů v dějinách rozloučil se svou matkou.

 

  • Russia Beyond
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 3,46 out of 5)
Loading...