2.11.2021
Kategorie: Společnost

Všichni stejně

Sdílejte článek:

MONIKA ČÍRTKOVÁ

CIRTKOVAKyselé jablko, do kterého se nikomu nechce kousnout …

Tereza Kostková si minulý týden nechtěně zahrála v pochybné reklamě na očkování: sama očkovaná se nakazila covidem, stejně jako její rovněž očkovaní příbuzní, což poslalo do karantény neočkované účastníky televizní taneční soutěže, zatímco ti očkovaní mohli vesele tančit dál.

Zřejmě nejsem jediná, komu uniká logika tohoto uvažování.

Možná přišel čas, abychom si narovinu řekli to, co beztak už tušíme a co se nám strašně moc nechce vyslovit nahlas.

V současné době očkování zaměňujeme za tzv. bezinfekčnost, ačkoliv je evidentní, že očkovaný člověk není automaticky bezinfekční.

Podle dostupných dat očkování nechrání ani před nákazou ani před přenosem viru; jeho účinky tkví v ochraně před těžším průběhem nemoci – a díky alespoň za to. Kromě toho je nutné zohlednit rovněž dobu, která uplynula od aplikace druhé dávky, a počítat s tím, že účinnost klesá v čase.

Vinit z šíření epidemie neočkované spoluobčany neodpovídá současnému stavu poznání a zavádí nás do slepých uliček. Virus se nekontrolovaně šíří a trápení celé společnosti nebere konce.

A co z toho plyne?

Máme-li se chovat racionálně (a to chceme, že?), pak je nutné, abychom z hlediska epidemiologického přistupovali k očkovaným lidem stejně jako k neočkovaným.

Tedy, pokud se mají lidé v některých situacích či provozech testovat, pak ale všichni, očkovaní i neočkovaní. Nebo ať se netestuje nikdo. Stejně tak, pokud jde o trasování a karantény: buď všichni, nebo nikdo.

Obě varianty, tedy postihovat opatřeními všechny, nebo naopak nepostihovat nikoho, kdo není nemocný, přicházejí v úvahu. Ale nadále už není udržitelné činit mezi lidmi rozdíly z důvodu očkování.

Vzápětí ovšem vyvstane otázka, kdo to národu sdělí jako první?

Protože takový přístup je možná odůvodněný z hlediska medicínského, ale neúnosný politicky.

Jak by k tomu totiž přišli ti očkovaní?

Ti, kteří se očkovali pod obrovskými plakáty “Tady děláme tečku”?

Kteří nastavovali rameno v dobré víře, že přispívají k řešení problému?

Inu, budou to muset nějak zvládnout.

Pokud se nechali očkovat, protože věří vědě, a pokud vědě chtějí věřit i nadále, musí pochopit, že očkování je chrání jenom před některými neblahými důsledky nemoci, nikoliv před nakažením nebo šířením. A proto se k nim bude přistupovat stejně jako ke všem ostatním: jako k potenciálním přenašečům viru.

Nejlépe jsou na tom ti, kdo v očkování spatřovali pouze to, čím skutečně je: individuální ochranu před vážným průběhem nemoci.

Všichni ostatní musí vystřízlivět.

Vystřízlivět z tečky.

Čím dříve, tím lépe.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (31 votes, average: 4,94 out of 5)
Loading...