11.10.2021
Kategorie: Politika

V jakém stavu je prezident Miloš Zeman?

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

bartonPokud nám jsou ukazovány záběry pohybu neschopného prezidenta republiky, samozřejmě že spekulace o jeho faktickém stavu létají prostorem. Lékařská etika a politika byly a budou v takovém případě ve sváru.

Článek Džamily Stehlíkové o tom, že prezident Miloš Zeman trpí cirhózou jater a deliriem tremens jsem samozřejmě zaregistroval. K tomuto článku se vyjádřila paní Daniela Kovářová. Stehlíkovou zkritizovala z pohledu lékařské etiky a slibu. Odsudek je to zásadní. Nicméně nic není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá.

K článku Stehlíkové mohu jenom konstatovat, že ve svých útocích na Zemana pokračuje s tím, že Zeman má hluboce poškozený mozek. A dodám jen, že podobně dnes píše část médií v USA stranící bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Všímají si toho, že Joe Biden už není dokonce schopen správně číst ze čtecího zařízení, nepamatuje si jména politiků, se kterými jedná. Zveřejňují údajné EKG Bidena a dokazují, že tak vypadá mozek hluboce dementního člověka. Opět tedy nic nového pod Sluncem – i naši aktivisté a protizemanovská média dávají prostor „vědeckým názorům“ na zdravotní stav Miloše Zemana. Že je to lékařsky sporné je v daném případě způsobeno rolí Zemana v našem ústavním systému. Je prezidentem s důležitými pravomocemi a po volbách, které tu proběhly, by bylo dobré, aby byl plně při smyslech a mohl se účastnit povolební diskuse.

Nějaké informace jsou jménem prezidenta do éteru vypouštěny. Blahopřeje tak nové zvoleným poslancům a vítězům voleb. To je ale pouhá formalita. Každého v Česku zajímá, jak se bude povolební situace vyvíjet a jestli Zeman splní to, co říkal před volbami- totiž, že pověří jednáním o sestavení vlády vítěze nejsilnější poslanecké frakce, nikoli vítěze v koalici. Největší poslanecký klub bude mít samozřejmě hnutí ANO – dvakrát více jak poslanecký klub ODS – a tak by měl Zeman pověřit jednáním o sestavení vlády Andreje Babiše. Nyní by záleželo na tom, zda by Zeman zpodmínkoval vznik vlády „stojedničkou“ nebo dokonce tím, že vítěz voleb dle stran nesmí být z vlády vyloučen. Mohl by tak teoreticky souhlasit s menšinovou vládou ANO, která by v poslanecké sněmovně nezískala podporu a poté by Zeman pověřil jednáním o vládě Petra Fialu- předsedu ODS. Takový scénář bych si dovedl představit v případě, že by byl Zeman relativně fit a v úřadu. Už vůbec si ho nedovedu představit v situaci, kdy leží na JIP v nemocnici. Ale možná se mýlím a Zeman je schopen i na JIP dál hrát své politické hry.

Volby prostě dopadly tak, jak dopadly, a hnutí ANO bude z vlády vyšachováno. Političtí soupeři spoléhají na to, že Babiš z politiky odejde a hnutí se rozdrolí a v dalších volbách už bude mít problém se do sněmovny vůbec dostat. Ale i v tomto se ti, kteří se připravují na převzetí moci, mohou mýlit a Babiš v politice zůstane. O konkrétním osudu Babiše navíc rozhodne soud, kam směřuje Babišova kauza Čapí hnízdo. Neočekávám totiž, že nový ministr spravedlnosti bude k Babišovi shovívavý, ale naopak bude politicky působit na soudní projednání kauzy. Babiš by sice mohl z kauzy udělat trochu divadlo pro veřejnost a mstu nové vlády, ale soudu se zřejmě nevyhne.

Osobně se domnívám, že Miloš Zeman je ve vážném stavu – lze ho sice nazývat eufemisticky “stabilizovaný” , ale na rozehrání nějakých šachových povolebních partií zřejmě Zemanovi síla nezbude. Vládě SPOLU a PIRSTAN není schopen bránit a ta dříve či později vznikne. Zda je to pro Česko taková výhra, jak to hodnotí Brusel a proevropské síly, si ale nejsem jistý. Obávám se totiž, že premiér Petr Fiala nebude schopen odporovat bruselským direktivám a pokud by jim odporoval, ihned bude ze škatulky „proevropské“ hozen do „protievropské“. A k tomu Fiala skutečně nemá ony pověstné Topolánkovy „koule“.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 4,60 out of 5)
Loading...