25.2.2015
Kategorie: Ekonomika

Nejnovější vládní šaškárna se jmenuje “dluhová brzda”

Sdílejte článek:

OLDŘICH MAZAL 25|02|2015

Tak nám vláda vesele oznámila, že nás může zadlužit až do výše 55% HDP. Když nám to hranice k přijetí eura dovoluje, tak proč to nevyužít? Bylo by přece hloupé si zbytečně přistřihávat křídla a začít šetřit nedejbože hned. Kdepak, máme tam krásný manévrovací prostor, takže můžeme ještě solidních 12% přihodit. A bude líp…

[ad#hornisiroka]

Rozhodně nejsem proti tomu, aby se konečně rozhazovačnosti vlád udělal konec. Ale proč vláda schválila hranici tak, že náš státní dluh může narůst ještě skoro o čtvrtinu? Plánuje nějak pořádně kopnout do vrtule a tuhle mezeru zaplnit? Nebo měli strach, že kdyby se zastropovali třeba na 45%, tak by to mohlo dopadnout i na ně?

Samozřejmě pokud by museli začít šetřit ještě za svého působení, tak kam by se poděl velkorysý program “nastartování” ekonomiky? Ale pokud chtějí ukázat, že státní dluh hodlají opravdu krotit, tak podobná maškaráda jim v tom moc nepomůže. Je to stejně důvěryhodné, jako kdyby prohlásili, že od roku 2025 se určitě začne šetřit.

1sb

Jenže vláda samozřejmě ještě nemá zdaleka vyhráno. Pro ústavní hlasy si bude muset dojít za opozicí, která – jak jsme mohli vidět na příkladu služebního zákona – nedá nic zadarmo. A pokud budou chtít ukázat, že jsou co k čemu, tak budou požadovat ambicióznější návrh. Takže můžeme alespoň mírně doufat, že ve finální verzi o nějakých 55% neuslyšíme.

[ad#velkadolni]

Pokud někdo vykládá o potřebě omezit dluhy, měl by jít příkladem. Ne že tuto povinnost přehodí na své pokračovatele někdy v budoucnu, zatímco si sám nechává volnost rozhazovat po libosti. Jestli máme tuhle “finanční ústavu” brát aspoň trochu vážně, tak nám budou Sobotka s Babišem muset ukázat, jak si vládní šetrnost vyzkoušeli na vlastní kůži.

Hezky znějící prohlášení ještě žádný státní dluh nesnížila.

ZDROJ: Oldřich Mazal

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...