24.9.2021
Kategorie: Ekonomika

Propadák ve výstavbě dálnic

Sdílejte článek:

ANTONÍN FRYČ

Za posledních 10 let jsme se propadli ve výstavbě a rekonstrukci dálniční sítě na 76. místo ve srovnání s jinými zeměmi. Jsme dokonce i za neznámou africkou zemí Burundi.

Ve srovnání výstavby nových dálnic a údržby stávajících jsme se v žebříčku všech zemí na světě za posledních 10 let propadli až na 76 místo. To je zhoršení o 26 míst. Nutno poznamenat, že z těchto 10 let vládlo Hnutí ANO v posledních sedmi letech. V hodnoceném období jsou na tom nejen lépe naši sousedé Slovensko, Maďarsko nebo Polsko, ale dokonce i stát Burundi, o jehož existenci mnozí z nás nikdy neslyšeli. Výstavba a rekonstrukce dálnic u nás našim posledním vládám moc nešla. Za posledních 10 let se u nás postavilo jen 145 kilometrů dálnic, zatímco v Maďarsku 630 kilometrů a v Polsku dokonce 845 kilometrů, což je 6 krát více než u nás.

Po nástupu ANO na Ministerstvo dopravy v roce 2014 jsme nejprve slyšeli výmluvy, že došlo před třemi lety k zastavení staveb dopravní infrastruktury stranou Věci veřejné (ministr pan Bárta), ale že nyní bude vše rychle nastartováno. Dalších 7 let však od ministrů dopravy za ANO slyšíme, že výstavba dálnic jde pomalu, protože je problém v dlouhém schvalování projektů a ve velké byrokracii. Zde se musíme zeptat, proč vláda ano, která 7 let ovládá i Ministerstvo dopravy (kde se za toto období stačili vyměnit 4 ministři ANO), nevydalo taková legislativní opatření, která by urychlila výstavbu dálnic. Zde nemůžeme hovořit o nějaké kampani „Antibabiš“. Tady hovoří čísla jasně, a to i přesto, že pan ministr Ťok (ANO) chtěl v roce 2016 udělat malý dálniční zázrak a prohlásil, že v tom roce postavil 430 kilometrů dálnic. Nedodal však, že toho dosáhl pouze změnou rychlostní komunikace číslo 10 z Prahy do Mladé Boleslavi na dálnici D 10. Tedy tak trochu podvodem.

Nyní však vláda slibuje, že teď už se konečně do toho obuje a urychlí výstavbu. Například z Jaroměře do Polska slibuje postavit 40 kilometrů dálnice s 3 tunely a 39 mosty za necelých 5 let. Myslím, že i tady zůstane opět jen u slibů, ostatně stejně jako v jiné investiční výstavbě, kde nám ANO sedm let slibuje, že teď už bude líp.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...