6.8.2021
Kategorie: Společnost

Jak v blbým filmu

Sdílejte článek:

JOSEF KLAPAL

Smutný je pohled na lidi otrocky nosící roušky a respirátory. Pořádně nasazené je má přitom totální menšina. Ostatní „Jen plní nařízení. Jsou poslušní.“

Co je to za vládu, jež nutí lidi k nesmyslnému chování bez prokazatelného efektu? Co je to za opozici, která proti tomu neburcuje? Jsme odsouzeni k další ztrátě svobody? Necháme si vše líbit?

Jsme v situaci, kdy jsou denní přírůstky pozitivně testovaných (nikoli nutně nemocných) kolem 200 lidí denně. V takřka 11 milionové zemi se jedná o zcela zanedbatelné číslo. Trend je pozitivní, tedy klesající. Přesto jsme nuceni nosit ve vnitřních veřejně přístupných prostorách respirátory či možná roušky. Kdo dnes vlastně ví, co zrovna přesně platí? Respirátor, rouška, hadr?

Efekt respirátorů i roušek je velmi diskutabilní. Pokud je kvalitní respirátor dobře nasazený, nedochází úniku kolem nosu apod., může mít krátkodobý efekt nějakého procenta snížení pravděpodobnosti přenosu nákazy, to jsem ochoten připustit. Realita je ale taková, že respirátory mají lidé nasazeny jen proto, že je mají mít. Politici v televizi mají často zamlžené brýle, jak jim dech utíká kolem nosu. Pokud pak člověk s někým sdílí pracoviště či školní třídu, je nošení těchto ochranných prostředků nesmysl zcela. Drtivá většina přenosu je formou aerosolu v uzavřených prostorách. Pokud vedle někoho sedím hodiny a hodiny, tak prostě žádný respirátor nemá v praxi šanci cokoli odfiltrovat. Vedle toho se všichni neustále testují.

Zavedly se covid pasy či takzvaná Tečka. Testujeme se, očkujeme se, nosíme ochranné prostředky, dezinfikujeme se. Co přijde dál? Nařídí všem oholit si hlavy, protože na bujné kštici přeci ulpívá více patogenů? Možná to bude záviset na tom, kdo kde skoupí jaký řetězec. Ano, vše je to hlavně dobrý business. Lidi je potřeba udržovat ve strachu. Není potřeba o ničem přemýšlet. Je potřeba poslouchat. A že všechny ty hlouposti postupně shazují soudy všech instancí? Vždyť je to jedno. Nařídí se to znovu. A nařízení se přeci musí poslouchat.

Podvolování se dalším a dalším malým příkořím, přijímání s povděkem každého podmíněného drobného zlepšení, omlouvání toho všeho vyšším dobrem, to vše je cesta ke ztrátě vlastní vůle a vlastní svobody. Lámou se lidské duše i duše národa. Takhle se manipuluje společnost. Takhle se získává moc. Nenechme si brát svobodu. Při jejím získávání se platí zpravidla krví.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (30 votes, average: 4,87 out of 5)
Loading...
2 komentářů