18.7.2021
Kategorie: Společnost

Zóny bez LGBT aneb jak zrušit něco, co neexistuje

Sdílejte článek:

KN

Krásný nový zelený svět z dílny Franse Timmermanse, toho času dlícího v Česku, vyvolal jisté znepokojení i v tzv. starých unijních zemích, například ve Francii, kde stačilo zamýšlené zvýšení cen pohonných hmot z ekologických důvodů, a v zemi s rozloženou veřejnou dopravou to vyvolalo nebývalé protesty (hnutí Žluté vesty), které leckde přecházely do výbuchů hněvu a násilí. Prezident Macron tehdy zažil skutečné obavy o svůj život, když dav, který předtím vypálil prefekturu ve městě Le Puy-en-Velay, se začal shlukovat kolem prezidentské kolony a hrozit prezidentovi smrtí.

Vláda nakonec od plánovaného zdražení ustoupila. Timmermansův balíček je řádově radikálnější, dokonce do té míry, že jistou skepsi vyvolal dokonce i v tradičně disciplinovaném Německu.

Oblíbení otloukánci

A proto se zase na pořad dostali oblíbení otloukánci: Polsko a Maďarsko. Podobně jako když státům Severu (například Nizozemsku či Švédsku) vadilo, že v novém víceletém finančním rámci mají opět doplácet na Italy, Španěly či Francouze s jejich gigantickými dluhy. Jenže postavit se proti těmto velkým a tradičním členům EU nešlo, aniž by se EU otřásla v základech, tak to vzali oklikou přes Poláky a Maďary, kteří si údajně žádné peníze nezaslouží, protože ohrožují tzv. právní stát, a útoky na ně patří k bontonu.

Je běžné, že diskuse i o zdánlivě zcela nesouvisejících tématech (např. vraždy investigativních novinářů na Slovensku a na Maltě) sklouzne k Polákům a Maďarům (kde žádní novináři nezemřeli, ale MOHLI BY).

A tak není žádným překvapením, že i tentokrát Komise rychle přešaltrovala a namísto řešení Timmermansovy studnice nápadů zahájila řízení s Maďarskem a Polskem kvůli obavám z porušování práv sexuálních menšin. Zatímco v maďarském případě je důvodem nový zákon zakazující propagaci LGBT ve školách, u Poláků jde o údajné zóny bez LGBT, které vyhlásily desítky polských měst.

Těmto městům byly už dříve zastaveny příspěvky z unijních fondů.

Co chce Komise dál, není jasné. Protože… žádné zóny bez LGBT v Polsku neexistují a nikdy neexistovaly, je tedy docela obtížné je zrušit. Miliony Evropanů si navíc myslí, že v Polsku při vjezdu do měst a obcí visí cedule, které zapovídají vjezd LGBT lidem.

Jak se to stalo?

Spor propukl poté, co byl starostou Varšavy v říjnu 2018 zvolen pozdější prezidentský kandidát Rafał Trzaskowski. Na poměry Občanské Platformy, která se ještě jako vládní strana bránila schválení byť jen nějaké formy registrovaného partnerství, byl Trzaskowski výrazně vlevo, což zvlášť vynikalo v porovnání s jeho předchůdkyní a stranickou kolegyní Hannou Gronkiewicz-Waltzovou, jinak aktivní členkou hnutí katolické charismatické obnovy.

Jako jeden z prvních kroků v úřadě Trzaskowski podepsal „Chartu práv LGBT“, v níž se vedle některých praktických opatření pro gay a lesbickou komunitu (např. vybudování hostelu pro LGBT mládež) město zavazuje i k zavedení sexuální výchovy podle standardů Světové zdravotnické organizace na varšavských školách.

To, a nikoliv otázka homosexuality, představovalo kámen úrazu. Postmoderní pojetí sexuality podle WHO stanoví jediné kritérium, a to dobrovolnost jednání. Pro katolíky s restriktivním postojem k předmanželskému, mimomanželskému či stejnopohlavnímu sexu může být problematické. Rámcová doporučení pro jednotlivé věkové skupiny se mohou jevit jako předčasná a poučování dětí o masturbaci na půdě vzdělávací instituce také může vyvolávat pochybnosti i u lidí s liberálnějším postojem k sexualitě.

(V dokumentu WHO mimo jiné stojí, že s dětmi ve věku 0 až 4 roky se má hovořit o „radostech spojených s dotýkáním vlastního těla“ a děti ve věku 6 až 9 let by zase měly být poučeny o „základních metodách antikoncepce“ – k čemu to prvňákům bude podle autorů dobré a jestli jim to má vnucovat zrovna učitel, nevíme.)

Ukázková Fake News

Schylovalo se k volbám do Evropského parlamentu a PiS neomylně vycítilo, že Trzaskowského krok lze velmi dobře využít ve vlastní kampani. K varšavské „bezpečné zóně pro LGBT“ začaly místní samosprávy pod vedením PiS v různých částech východního a jihovýchodního Polska přijímat kontradeklarace, v nichž se zavazovaly k podpoře přirozených rodin a tradičních hodnot, a mimo jiné se v této deklaracích také distancovaly od „ideologie LGBT“.

Tady by příběh skončil, nebýt… LGBT aktivisty Barta Staszewského (na úvodní fotografii), mimochodem stipendisty Obamovy nadace v Polsku. Staszewski dostal geniální nápad, že se u vjezdů do obcí, které přijaly výše zmíněnou deklaraci, vyfotí s vlastnoručně vyrobenou cedulí „LGBT FREE ZONE“. Tyto fotografie sebe i dalších LGBT osob umístil na svůj Twitter s anglickým popiskem, v němž nezmiňoval, že jde o jeho dílo.

A protože lež oběhne svět dřív, než si pravda nazuje boty, žije polovina Evropy v tom, že v Polsku LGBT lidé nesmějí na některá místa. Evidentně i eurokomisaři. Mimochodem ukázková fake news.

Jak Poláci zruší neexistující zóny, nevíme.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...