15.7.2021
Kategorie: Politika

Proč Klaus ml. odešel z politiky?

Sdílejte článek:

ZUZANA MAJEROVÁ ZAHRADNÍKOVÁ/ROZHOVOR

MAJEROVAStrana jednoho muže, tak mnozí kriticky označovali hnutí Trikolóra po jeho vzniku. Jenže spolu s Václavem Klausem mladším ji zakládala i jeho někdejší parťačka z ODS Zuzana Majerová Zahradníková. Právě na její bedra několik měsíců před volbami padla všechna zodpovědnost, když se Klaus mladší rozhodl odejít z politiky. „Došla mu energie, ideální ale nebyly ani vztahy s otcem. Já to nikdy nevzdám,“ říká odhodlaně politická lídryně odhodlaná hájit konzervativní hodnoty před liberály až do poslední chvíle. V druhé části velkého rozhovoru pro Expres.cz také kritizuje Roberta Šlachtu, připouští, že byla ochotna jednat o spolupráci s Okamurou, a ohlíží se za angažmá v ODS. Co říká na kauzu Dominika Feriho či narkomana z Teplic, který zemřel nedlouho po zákroku policie?

Paní Majerová, Trikolóru jste založila s parťákem Václavem Klausem mladším, jenže ten na jaře oznámil odchod z politiky. Vnímáte to tak, že vás nechal ve štychu?

Jeho důvody k odchodu jsou osobní a já je chápu, protože s Václavem jsme nejen kolegové, ale i přátelé. Kolegové jsme byli od roku 2017, ale už dva roky předtím jsme byli v kontaktu, měli jsme podobný náhled na svět. Samozřejmě že mě to zamrzelo. Zrovna teď jsme se s Vaškem bavili, já si to neodpustila a říkala jsem mu: Já mám pořád v hlavě tu větu, kterou jsi pokaždé říkal, když jsme jezdili po Česku a večer skončila beseda. Že i kdybychom měli být ti poslední dva, co budou konzervativní hodnoty hájit, budeme ti poslední dva. A ty ses na to…

Jste na něj naštvaná?

Popravdě se neumím moc zlobit. (úsměv)

Takže jste zůstali dobrými přáteli?

Samozřejmě. Zrovna včera jsme byli na kávě. On pak jel na kolo, tak jsem mu říkala, že mu trochu závidím, jak si bude užívat léto. Jak říkám, jeho osobní důvody chápu. A na to, že je Vašek spíše introvertní a uzavřený, ten status, který napsal na Facebooku, že mu došla pozitivní energie, byl opravdu upřímným vyznáním. Spousta lidí si možná myslí, že šlo o nějakou zástěrku, ale kdo ho zná, ví, jak těžké pro něj muselo být takové rozhodnutí udělat a ten status napsat. Ale hlavně napsal pravdu. To, že ty osobní věci mají ještě různé konotace, už je pouze jeho soukromí a nikomu do toho nic není.

Právě na ty konotace se chci zeptat. Spekuluje se i o sporech pana Klause mladšího s otcem, který prý do dění v Trikolóře často mluvil. Je to pravda?

Vždy jsem se snažila o to, aby byl Vaškův vztah k tátovi, řekněme, smířlivější. Nicméně jen oni dva vědí, jak to mezi nimi je, do toho nikdo z nás nevidí a nemá žádné právo do toho mluvit. Ale pravda, asi to úplně optimální nebylo, byť myslím, že se jeho táta snažil.

Víte, jak dlouho na odchod pomýšlel?

Teď když jsme se s Václavem znovu bavili, byl v dobré náladě, zeptala jsem se ho, kdy vlastně začal o odchodu přemýšlet. On mi řekl: Víš, kdy jsem si uvědomil, že vůbec nic nezmůžeme? Když padl Trump. Na to mu říkám: To mi chceš říct, že jsi to měl v hlavě už od listopadu? Na to odpověděl: Jo, protože v tu chvíli mi došlo, že jsme hrozně malí. Já to ale nevzdám. Jemu energie došla, ale za to se na člověka nelze zlobit.

Průzkumy zatím koalici Trikolóry se Svobodnými a Soukromníky…

(Skáče do řeči) Pozor, my nejsme koalice. Jsme formace, kterou založil právě Václav. Jsme jedna strana, která se jmenuje „Trikolóra Svobodní Soukromníci“.

Děkuji za opravu. Zpátky k otázce, předvolební průzkumy vám zatím moc nepřejí, občas končíte i v kolonce „ostatní“. Trápí vás to, nebo tomu větší význam nepřisuzujete?

Zlobí mě to, ale nic s tím nenadělám. Vím, že realita je jinde, ale bohužel existuje spousta lidí, kteří průzkumům opravdu věří. Nepřečtou si, že bylo dotazováno jen 900 respondentů, nedívají se na to, kdo ten průzkum dělal a kdo ho tím pádem platí. Třeba o Kantaru a České televizi ani nemá cenu mluvit, tam má červený koberec paní Pekarová a Piráti, dávno se nedá hovořit o nějaké objektivitě. Lidé, kteří skutečně umí dělat analýzy, se musí smát tomu, jak někde nějakou stranu přifukují a jinde jí zase ubírají. Kantar nám před čtrnácti dny dal čtyři procenta a teď už jsme v kolonce „ostatní“, přitom se za těch čtrnáct dní nic nestalo. Co si o tom mám myslet? Jediné, co bych si přála, je to, aby jednou zveřejnili reálný průzkum. Protože my na těch pět procent rozhodně máme.

Právě na základě průzkumů se černým koněm voleb stává Robert Šlachta s Přísahou. Co si o něm myslíte?

Vnímám, že má spoustu dobrovolníků v ulicích, asi to na lidi zabírá. Jak jsem mu nicméně řekla i teď v televizní debatě, byl to policista, který bojoval s korupcí a nikdy v životě se mu nic nepodařilo. Moc tedy nechápu, jak chce s korupcí bojovat v Poslanecké sněmovně. Nemluvě o tom, že jeho kandidátky jsou složeny z policistů. Já si takových lidí vážím, také je máme v našich řadách, ale v Poslanecké sněmovně se přece neřeší pouze korupce, řeší se tam všechno, ekonomie, zemědělství, zdravotnictví, školství. Navíc pan Šlachta je prounijní a podle mě právě Evropská unie s přerozdělováním dotací a podobně je podhoubím pro korupci. To, co Šlachta říká, mi přijde přinejmenším schizofrenní.

Exprezident Klaus v březnu mluvil o tom, že by se Trikolóra měla spojit s SPD. Byla ta varianta na stole?

Pozor, takhle přesně to neřekl. On vyzval ke spojení všech vlasteneckých sil a zahrnul tam nás i SPD. Ta nám ústy pana Okamury odpověděla hned druhý den, že jediní vlastenci jsou oni, a zavřela dveře. A do zavřených dveří se vstoupit nedá.

Takže byste si dovedla představit spolupráci s SPD?

Bavit se dá o všem, ale k tomu je potřeba vůle z obou stran. Od nich ta vůle nikdy nebyla. Já bych byla určitě ochotná jít na jednání, o tom přece politika je, že se má jednat. Může to dopadnout jakkoliv, buď se dohodnete, nebo se nedohodnete. Ale oni nechtěli ani jednat.

Jaký vůbec máte s Tomiem Okamurou vztah? Přijde mi, že se SPD s Trikolórou na spoustě tématech shodne.

Podobnost je pouze ve vlastenectví a postoji k Evropské unii. SPD, co se týče sociálního a ekonomického programu, je levicová. A můj vztah s panem Okamurou je čistě pracovní, nikdy jsme spolu nekomunikovali jinak než kvůli práci.

Před pár měsíci došlo v Poslanecké sněmovně k incidentu, kdy Václav Klaus mladší obvinil Okamuru z toho, že křičel na vaši kolegyni Terezu Hyťhovou, která dříve byla členkou SPD. Co přesně se tehdy stalo?

Nebyla jsem tam přítomna fyzicky a mám ve zvyku hodnotit jen to, co sama vidím nebo zažiji. Ale pravda je, že Terezka mi hned volala, a když jsem tam přiběhla, měla slzy v očích. Řekla mi, že Okamura na ni začal křičet a urážet ji. Pochopitelně ji to rozhodilo. Dala to na výbor k řešení, pak tu stížnost ale stáhla, protože chtěla mít klid a zakopat válečnou sekyru. Byť je to mladá žena, v politice už je pár let a po těch pár letech člověk snese víc. Slzy v očích jsem u ní nikdy předtím neviděla, takže si nemyslím, že by si něco vymyslela. Věřím jí.

Když už probíráme politickou konkurenci, vy jste byla deset let v ODS, ale neodešla jste v dobrém. Jak stranu vnímáte teď?

Stydím se za ně. Normálně se stydím. Můj tatínek byl přímo u toho, když se ODS v roce 1991 v Olomouci zakládala, Václav Klaus pro něj byl ikona jako ekonom pro ekonoma. Převzala jsem po něm štafetu a do ODS jsem vstupovala s tím, že chci pomoci, protože v té době vznikala TOP 09 a cítila jsem, že je potřeba hájit konzervativní hodnoty před těmi liberálními. Jenže ty v ODS nakonec absolutně převážily.

Kdy jste tuhle proměnu uvnitř strany začala vnímat?

Tušila jsem to už předtím, než vyhodili Václava (Klause mladšího), konkrétně propojování s topkou jsem vnímala už po tři čtvrtě roce ve sněmovně. Cítila jsem, že je nás v poslaneckém klubu žalostně málo těch, kteří to vidí jako já, a že nemám šanci cokoliv změnit. Jsem loajální člověk, ale svědomí máme každý jen jedno a nebyla jsem schopna obhajovat něco, co je pro mě neobhajitelné. A ODS, ta pro mě svou politikou neobhajitelná je. Už to dávno není pravice, ale populistická středolevá strana, kde se o pravici ještě snaží možná Honza Skopeček, ale to nestačí.

Právě koalicí Spolu nedávno otřásla kauza Dominika Feriho, jehož několik dívek obvinilo ze znásilnění či sexuálního zneužívání. Jak se na to díváte vy?

Jsem člověk, který než se k čemukoliv vyjádří, snaží se zjistit, jestli je to relevantní informace. Tehdy když ten článek vyšel, mi napsal mladší syn, poslal mi odkaz a zeptal se, co si o tom myslím. Já neměla čas, viděla jsem jen titulek, rychle jsem projela text a synovi jsem napsala, že o tom nic nevím, ale pokud je to předvolební kampaň, i když je Dominik Feri můj názorový oponent, podobný způsob boje se mi hnusí. Jenže během pár hodin jsem k tomu zjistila relevantní informace, že to byla tady v Praze už dva roky tikající bomba a upláceli se novináři, aby o tom nepsali. Pokud je tohle všechno pravda, Dominik Feri by si měl jít sednout. A to na hodně dlouho, protože těch dívek, které z toho mohou mít trauma na celý život, je hodně.

Mluvíte o uplácení, kdo se podle vás snažil tu kauzu zamést?

Věděli o tom i vysoce postavení lidé na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, což je nechutné. Jestli něco takového hájí lidé, kteří si říkají akademici, je to smutné. Když jsem se tyhle informace dozvěděla, bylo mi z toho zle.

Měl se podle vašich informací snažit novináře či samotné dívky uplácet i někdo z politického prostředí? Konkrétně třeba z TOP 09?

To nemohu říct.

V první části rozhovoru jsme probrali váš vztah k LGBT komunitě, mluvila jste o tom, že jde o agresivní komunitu a že aktivisté například píší vašim synům, aby vás raději zabili. Také jste ale řekla, že máte mezi homosexuály spoustu přátel a v minulosti jste chodila na travesty show. Co si myslíte o výroku prezidenta Miloše Zemana, že jsou mu transgenderoví lidé bytostně odporní?

Je to názor, který podle mě není hodný prezidenta. Vím, že Miloš Zeman rád chodí na hranu, je to způsob jeho vyjadřování, ale prezident je zkrátka morální autoritou, měl by přece být v uvozovkách něco víc. Chápu, že chtěl vyvolat emoce, on s tím rád pracuje, ale vždycky se ten slovník dá volit jinak.

A jaký je váš názor na transgenderové lidi?

Určitě to nemají v životě lehké. Nezávidím jim, nerozumím tomu, ale nikdy bych neřekla, že jsou mi odporní. To bych neřekla o žádném člověku.

Vnímáte teplickou kauzu, kdy muž romského původu zemřel nedlouho po zákroku policisty, který mu klečel na krku?

V tomhle plně stojím za policií, viděla jsem ta videa. Ten člověk nebyl při smyslech, což bylo poznat už z toho, jak řval. Náplň policie je pomáhat a chránit, a pokud má něco chránit, zcela jistě lidi a jejich majetek. Když ten člověk demoluje auta a chová se jako nezřízený, nedej bože, kdyby tam šel někdo s dítětem, pak policie udělala přesně to, co dělat má. Zpacifikovala ho. Pitva jasně prokázala, že byl zfetovaný a zabily ho drogy, takže vůbec nechápu, o čem tu mluvíme. A že nás Evropská rada k něčemu vyzývá… Ta ať se stará hlavně o to, co se děje u nich, a o jejich rasismus naruby. A nás nechá na pokoji.

Je podle vás rasismus vůči romské menšině v Česku problémem, který je třeba řešit, jak někteří prohlašují?

Ne, není. Myslím si, že spíše o tom mluvíme pořád my a Evropská unie a oni to příliš neřeší. Možná je lepší se s Romy setkat a popovídat si o tom, já romské děti učila ve škole a vím, že je to jen o diskuzi. Myslím, že tyto pseudoproblémy vytváříme hlavně my, nikoliv oni. Je to celé postavené na hlavu.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (31 votes, average: 4,90 out of 5)
Loading...