13.7.2021
Kategorie: Politika

Roland Tichy: Smutná a trpká bilance vlády Merkel

Sdílejte článek:

ROMAN BEDNÁR

Roland Tichy je německý nezávislý kritický žurnalista a publicista, který věcně, ale tvrdě nekompromisně kritizoval a kritizuje dlouholeté vládnutí Angely Merkel, která bude již brzy jen exkancléřkou.

tichy65 letý Tichy (univerzitní vzdělání) má za sebou mnoho zkušeností z různých funkcí a úřadů. Byl tři roky poradcem Helmuta Kohla a pracoval i pro několik médií. Byl také šéfredaktorem Wirtschaftswoche a šest let byl předsedou renomovaného Ludwig-Erhard-Stiftung.

Podle jeho vyjádření nemělo Německo nikdy takovou katastrofálně špatnou vládu jako za předlouhé éry Merkel. Přispěla hlavní měrou k tomu, že diletantismus se stal státní doktrínou. Přesto se ještě nikdy žádná vládní německá elita nedávala na odiv tak samolibě spokojeně a nadšená sama sebou, a to navzdory soustavnému selhávání.

Korona krize Donaldu Trumpovi poškodila, Angele Merkel naproti tomu velmi pomohla. Už dříve ji velká část Němců pozvedla na piedestal “dobrotivé matky národa” a v korona krizi se skvěle dokázala prezentovat jako: “v Německu nejde nic bez Angely Merkel”.

Dlouhodobě dokázala občanům manipulativně vsugerovat:

“Jsem tu neustále pro vás a dávám dobrý pozor na vás, aby se vám podle možnosti nic nestalo – proto žádná panika, wir schaffen das.”

A mnoho Němců v ní dlouho vidělo skvělou a silnou osobnost, jakou ale ve skutečnosti nikdy nebyla. Co však uměla skvěle, to bylo vyvolávání a vytváření téměř dokonalé iluze, že je železnou kancléřkou, která vidí a ví všechno už dopředu. Nejpozději ke konci její kancléřství se tato iluze však začala rozpadat. Bohužel pro Německo i pro Evropu už velmi pozdě. Prokletě pozdě!

Merkel vládla jako autokratický despota – kritiku nesnášela a kategoricky odmítala. Měla na to své metody a nejednu si donesla z NDR, kde byla vyformovaná. Pokud nějaká diskuse, které byla účastna, nešla po její chuti, tak ji “patologizovala” podle motta:

“Kdo je jiného mínění, tak ten není psychicky zcela v pořádku – zřejmě potřebuje psychologické ošetření.”

Něco takového se dosud na Západě vždy spojovalo s cynickou rétorikou totalitních režimů, typu Běloruska a Ruska.

Média to u Merkel však neviděla a vidět nechtěla (nesměla). Mutti Merkel směla a mohla přece všechno.

Pokud se stane nový kancléřem Armin Laschet, tak se v Berlíně určitě něco změní. Pokud se stane kancléřkou ale ona nevyrovnaná Zelená Annalena Baerbock, která mnoho ze své minulosti zamlčela a v jistých věcech neřekla pravdu, tak se velmi pravděpodobně z ní vyvine ještě větší despotka, jak byla a je Merkel.

V Německu byla jediným zákonem jen kancléřka Merkel – byla jím proto, že stála jako jediná nad zákonem tolikrát platným!

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 votes, average: 4,85 out of 5)
Loading...