26.6.2021
Kategorie: Politika

Prezidentem byl zvolen Miloš Zeman a ne Vratislav Mynář

Sdílejte článek:

HELENA VLACHOVÁ

Řekla bych, že Pražský hrad s námi nehraje fér hru. Že se do současné reality Hradu hodí Shakespearova slova, která dí o tom, že cosi zahnívá ve státě dánském.

  • Motto “Nejez pokrm nepřejícího, nedychti po jeho pochoutkách! Vždyť je to duše vypočítavá! Říká ti: “Jez a pij”, ale jeho srdce s tebou není.” (Přísloví, Slova moudrých, 23.6, 23.7)

Řekla bych, že Pražský hrad s námi nehraje fér hru. Že se do současné reality Hradu hodí Shakespearova slova, která dí o tom, že cosi zahnívá ve státě dánském.

Naše země truchlí. Včera proběhlo poslední rozloučení s Libuší Šafránkovou, její smrt semkla náš národ. Snad každý pocítil hluboký smutek nad skonem této výjimečné herečky i ženy. Její nečekaný odchod nás všechny na krátký čas spojil. Na rozdíl od prezidenta Zemana, jenž nedodržel svůj předvolební slib o tom, že nebude zemi rozdělovat. Jeho činy i slova hovoří o opaku.

Prožíváme teď další tragédii, jež nemá v našich poměrech obdoby. Postihla nás apokalypsa v podobě tornáda, které zničilo několik vesnic, zemřeli v něm lidé, zanechalo po sobě zdevastované domy a lidi, kteří přišli o vše. V této nanejvýš vypjaté době bych očekávala, že naše hlava státu vystoupí, aby svými slovy vyjádřila soustrast nad tím, co nás postihlo. Místo tragédie navštívil premiér Babiš, vicepremiér Hamáček, ministryně financí Schillerová. Z Pražského hradu pouze zazněla slova mluvčího Ovčáčka. Nic víc. Žádné okamžité vystoupení Miloše Zemana.

[ad#article_et21]

Poslední zahraniční návštěvou našeho prezidenta bylo Rakousko. V televizi mohli diváci zhlédnout archivní záběry z roku 2019, kdy Miloš Zeman rovněž navštívil tuto zemi. Proč archivní? Opět tento způsob reprezentace naší hlavy státu vyvolává spekulace, jak je to s jeho zdravotním stavem.

V tisku jsem se dočetla o tom, že náš prezident již nepoužívá mobilní telefon, pevnou linku místo něj obhospodařuje jeho kancléř Vratislav Mynář, jenž dosud nemá bezpečnostní prověrku. Už se mu nemůže přímo dovolat premiér či jiní členové vlády. Jak je toto možné? K celkovému negativnímu dojmu Hradu lze přiřadit Martina Nejedlého, jenž se výrazně orientuje směrem k Rusku. Proč se tento člověk pohybuje v blízkosti Miloše Zemana, proč má diplomatický pas, na nějž nemá nárok?

To, jakým způsobem se prezentuje současný prezident, není nic ukázkového. Ztrácí na své důstojnosti stále víc, když nedokáže odejít, když nedokáže přiznat, že pozbyl sil na výkon prezidentské funkce. Nebo je na tom psychicky tak, že už nedokáže přiznat ani toto? Dnes má Miloš Zeman vystoupit s projevem. Co se asi musí odvíjet kolem jeho vystoupení, které tu mělo být už včera. Ale zřejmě proto, že není s to reagovat promptně, čeká nás až dnes další šaráda, již zorganizuje okolí hlavy státu.

Příští rok bude Česká republika předsedat EU. Premiér Babiš zamýšlí, že se Pražský hrad stane místem, v němž se budou setkávat prezidenti a předsedové vlád unijních zemí. Dobrá myšlenka. Jak se s ní vyrovná okolí Miloše Zemana? Bude i při těchto setkáních suplovat naši hlavu státu nebo jej budou vodit jako cirkusového medvěda?

Nemohu se ubránit dojmu, že se Miloš Zeman stal loutkou pro své okolí, jež těží z toho, že se pohybuje kolem prezidenta země. Kdy jindy by si mohlo jeho nejbližší okolí toto užívat, když ne teď? Nějak jeho okolí nedochází, že prezidentem země byl zvolen Miloš Zeman, žádný Vratislav Mynář a jemu podobní. A toto si občané České republiky přejí? Není to pro nás ostuda?

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 2,50 out of 5)
Loading...