8.6.2021
Kategorie: Společnost

COVID-19: Co si lidé povídají

Sdílejte článek:

ZDENKA DANKOVÁ

V postupném uvolňování restriktních opatření se lidé rozhlížejí, co mohou a co nemohou dělat. Velmi často se mění pravidla, a tak chaos dosud neskončil.

„Hned první den v posilovně: přišla městská policie. Měl jsem antigenní test z práce starý 4 dny. Takže neplatný. Odešel jsem do šatny. Potom, když odešli, pokračoval jsem ve cvičení,“ zmiňuje mladík natěšený na otevření posilovny.

„Byla jsem u svého obvodního na odběru krve,“ líčí starší zaměstnaná dáma, „a na stole ležela ještě jedna stříkačka. Tak se ptám, co mi ještě budou odebírat? A dostala jsem odpověď, že je to pro mne připravená vakcína. Ale já se nechci dát očkovat! Asi se toho potřebovali zbavit…“

Baví se dva senioři na trolejbusové zastávce:

„Jak mi bylo po očkování? Zimnice! Strašně mě bolely kosti, všechny kosti, tři dny!“

„Mne zas bolela hlava.“

Jiní říkají: „Měla jsem motolici, závratě. První den, pak to přešlo.“

„No, motám se ten první den… ale snad to bude dobrý.“

„Mamka šla na první dávku vakcíny. Hned za tři dny dostala covid.“

Kadeřnice, která zákaznicím sama nabízí udělat test, má otázku: „Proč vůbec se vakcína praktikuje v očkovacích centrech? Proč neočkují obvodní lékaři, kteří mohou dobře znát chorobopis nebo anamnézu svého pacienta?“

„Jestli může vzniknout nová mutace, tak určitě vznikne – myslím takovou, na kterou nebude působit současné očkování. Je jen otázkou kdy … Ale jinak mám také výhrady k likvidování ekonomiky. Myslím, že už si to mockrát zopakovat nemůžeme nebo nás převálcují státy, kteří lockdown nezavedly,“ uvažuje uživatelka Facebooku.

[ad#article_et21]

Další uživatel píše:

„Je definitivně po všem. Ukázalo se že… Jediné, co jsme mohli udělat, bylo pomalé, pokud možno selektivní promoření mladé populace včetně dětí a rychlé očkování seniorů. Naše vláda a další orgány činné v obranném řízení tedy udělaly všechno špatně, dokonce nejhůř, jak mohly. Poškodily ekonomiku, poničily vzdělání a psychiku dětí, zničily tisíce existencí. Ale jsme demokratický stát. Takže si za to můžeme sami.“

Rozdělení společnosti

Společnost se začíná rozdělovat. Na očkované a neočkované. Ovšem, všichni musí nadále nosit respirátory na určených prostorech.

„Diskriminace to bude vždy,“ uvádí pro novinky.cz Ondřej Dostál, pirátský expert na zdravotní právo. „Otázkou je její důvodnost, tedy uvalení restrikce na někoho, kdo nesplní podmínky opatření vlády. Zde se domnívám, že alespoň u některých osob nedůvodná bude. A to, jak po věcné, a sice vyvinit se z opatření například díky prodělání nemoci, tak majetkové stránce,“ uvedl Dostál, který vnímá tento právně-politický problém ve více rovinách.

Dvě očkovací dávky nejsou zcela přístupny každému, a tím může vzniknout finanční i další znevýhodnění pro poměrně mnoho lidí ve společnosti. Pokud se nevejdou do pravidel, bude pro ně cestování omezeno, nebo po nich budou vyžadovány testy, které si možná budou muset sami zaplatit.

Zatímco médium europarl.europa.eu hlásá: „Certifkát vám usnadní bezpečné cestování po EU tím, že prokáže, že jste byli očkováni, máte negativní výsledek testu nebo jste v posledních šesti měsících onemocnění prodělali. Budou jej vydávat vnitrostátní orgány. Certifikát by měl být k dispozici od 1. července a bude zdarma.“ ….

…starší česká dáma, trvale žijící na Floridě, si láme hlavu, jak stihnout letadlo na návštěvu do Čech. Přestože je očkována, před nasednutím do letadla směrem do Evropy jsou po ní vyžadovány ještě testy. Než doletí na přestup do Amsterodamu, PCR test nesmí mít starší než 72 hodin a antigenní 24 hodin.

„Tady se čeká na test 2 až 3 dny, už to je 72 hodin,“ píše. Uvádí, že je to nepříjemné a velký byznys pro laboratoře. „Našla jsem jeden, který udělají do 24 hodin, stojí 150 dolarů.“

Takže, i s očkováním a dvěma testy do letadla, s mezipřistáním v Amsterodamu, protože EU to má v podmínkách na přílet lidí z jiných kontinentů nebo jiných zemí než z EU.

Vakcinace tedy lidem ze zámoří nezaručuje vstup do Evropy.

„Podmínky se mění velmi často,“ uzavírá Češka.

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 4,44 out of 5)
Loading...